Hoppa till huvudinnehållet

Varsågod Åsa Lindhagen – här är sex frågor att ta tag i

Åsa Lindhagen blir ny finansmarknadsminister efter Per Bolund. Grattis, säger vi förstås! Och passar på att skicka med några frågor som Åsa Lindhagen gärna får ta tag i som ny minister.

Lagstadgad flytträtt för försäkringar tecknade före 2007

Nu införs avgiftstak för pensionsflytt den 1 april – utmärkt! Fortfarande omfattas dock inte äldre försäkringar, tecknade före 2007, av den lagstadgade flytträtten. Det bör de självklart göra.

Läs mer om varför det är viktigt att även äldre försäkringar omfattas av den lagstadgade flytträtten här.

Gör Minpension.se till digital flyttcentral

Minpension.se är en utmärkt informationsportal där sparare enkelt får en överblick över sina pensionsförsäkringar och kan göra prognoser för den framtida pensionen. Men Minpension skulle kunna utveckla och bli en hub för pensionsflytt, en digital central genom vilken sparare kan genomföra flyttar.

Behovet av en digital flyttcentral och mindre krångel vid flytt är en fråga Nordnet drivit under en längre tid. Läs mer här.

Inför pensionssparkontot PSK!

De senaste åren har man från politikerhåll sänt ut signalen att sparande inte är viktigt via slopat avdrag på privat pensionssparande, och höjd skatt på ISK, medan lån ger avdrag. Samtidigt utmålas vanliga pensionssparare ständigt i debatten av politiker som giriga ”kapitalägare”. Detta sänder helt skeva signaler. Samtidigt vet vi att många kommer att behöva komplettera sin pension med ett privat sparande. Därför borde regeringen införa ett särskilt pensionssparkonto enligt en modell Nordnet tidigare föreslagit som vi kallar PSK. PSK skulle vara en kapitalförsäkring där beskattningen av schablonintäkten är 15 % istället för 30 % som idag, för den sparare som sparar långsiktigt till pensionen.

Mer om Nordnets förslag PSK nedan:

Stärk privatekonomins ställning på skolschemat

Nu är tiden för knapp och elevernas mål för luddiga. Lånekulturen är utbredd och bara en knapptryckning bort. Det är i skolorna vi ger unga goda ekonomiska förutsättningar. Oförmåga att hantera pengar ska inte behöva gå i arv.

Läs mer om varför det är viktigt att privatekonomins ställning i skolan stärks.

Tuffare tag mot dolda indexfonder

Under Bolunds tid blev kraven på redovisning av ”aktivitetsgrad” på ett tydligare sätt ett krav. Men inget krav ställs på active share samtidigt som en låg aktivitetsnivå för en ”aktiv” fond godtas, bara fondbolaget motiverar den. Något slags krav på lägstanivå på den fond som ska få kalla sig aktiv vore bra.

Läs mer om hur mycket avgifter som spararna betalar i onödan för dolda indexfonder.

Tuffare tag mot greenwashing

Hållbarhetstrenden är mycket positiv men har dessvärre också lett till omfattande greenwashing på finansmarknaderna. Här måste regeringen, med hjälp av EU:s taxonomi som det just nu arbetas med, göra det mycket lättare för konsumenter att välja rätt i hållbarhetsdjungeln.

Läs mer om problematiken med greenwashing och utmaningen för spararna att hitta rätt.

Vad vill du se att den nya ministern gör för sparandet och spararna?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-02-09 14:53

Förbjud så kallade “Kickbacks” även i Sverige, dvs. -fondprovision, returprovision, tredjepartsersättning vid inköp av fonder. Det fnns inte legitima skäl att vi som kunder ska betalar extra vid köp av produkter som vi själva valt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-10 14:16

Kostar inte extra. Spiltan Aktiefond Investmentbolag kostar lika mycket på Nordnet som den gör att köpa hos Spiltan själva..
Debatten borde kanske handla om provisioner när det kommer till rådgivning, där finns det incitament att välja dyra fonder.
Men här på Nordnet kan du välja både avgiftsfria indexfonder eller aktiva fonder – du betalar inte mer än vad du gör hos fondbolagen själva.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-11 21:04

Så du menar att Erik Thedéen ljuger och i så fall också SVT? Har inte Nordnet och Avanza tjänat 600 miljoner kr tillsammans på s.k. kickbacks under 2020?

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/finansinspektionen-kraver-kickback-forbud

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-15 12:23

https://www.youtube.com/watch?v=QqA9-o_1Nx0

Är billiga fonder bäst? Veckans Fokus. Spola fram till 2:07!Detta känns verkligen som en sätt att promota lönsamma fonder!
Eller vad tycker du Aleks!

Alla gäster som råkar vara fondförvaltare. Du ser inte dessa som en reklam för aktivt förvaldare fonder.
https://www.youtube.com/watch?v=E6YqtTbnIU8&t=305s
Fokus E-sport med Stefan Westin – Sparpodden 379
Nämdes det i podden om “VanEck Vectors Video Gaming and eSports UCITS ETF (ESP0)” finns hur deras fond går mot denna?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-15 12:30

https://www.youtube.com/watch?v=E6YqtTbnIU8&t=305s
Fokus E-sport med Stefan Westin – Sparpodden 379
Varför tar ni inte in en neutral person för att prata om branschen?

Istället så väljer ni att ta in en fondförvaltare som har en dyr fond och prata om ämnet.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm