Flytta pension

Låt inte avgifter äta upp din framtida lön

Vad sägs om en halv miljon extra* i pension?

Även om pensionen upplevs avlägsen idag så är det nu du kan påverka ditt pensionssparande. Problemet med många pensionsförvaltare är att ditt sparande riskerar att ätas upp av onödiga avgifter. Hos oss är det annorlunda.

Att flytta din pension är inte så krångligt som det kanske låter. Vi hjälper dig att få koll på dina olika pensionskonton och vad du kan flytta till oss. Med vårt digitala verktyg för pensionsflytt kan du dessutom enkelt hålla dig uppdaterad under hela flytten. Självklart kostar det ingenting att få en sammanställning från oss.

Flyttavgiften sänks 1 april

Den 1 april sänks äntligen avgiften för flytt av pension. Det betyder att du som mest behöver betala 600 kronor. Men vänta inte på det, börja med att undersöka dina möjligheter att flytta redan idag. Så bevakar vi ärendet åt dig och säkerställer att du inte behöver betala för mycket.


Fördelar med att flytta din pension till oss.

 • Inga onödiga avgifter.
  Här får dina pengar en ärlig chans att växa fritt.
 • Hjälp att välja fonder.
  Gör det enkelt för dig och låt våra tjänster guida dig.
 • Valfrihet och stort utbud.
  Spara i de värdepapper du vill. På dina villkor.
 • Möjlighet till extra avkastning.
  Få extra avkastning på de aktier du placerar din pension i. Läs mer om vårt aktielåneprogram.

*500 000 skäl att flytta pensionen.

Onödiga avgifter har stor negativ påverkan på ditt sparande. Framför allt över längre tid.

Flytteproces pension

Med en tjänstepension på 500 000 kr vid 35 års ålder och 6 procent i antagen avkastning varje år har du vid 65 år cirka 2,9 miljoner kr om du sparar hos oss, jämfört med cirka 2,4 miljoner kr om du sparar hos ett pensionsbolag som tar 0,65 procent i kapitalavgift och 360 kr i fast årsavgift. Skillnaden på cirka 500 000 kr beror på att du hos det andra bolaget betalar cirka 230 000 kr i avgifter.

I exemplet har vi räknat med en genomsnittlig årlig avkastning på 6 procent. Om vi istället räknar med det gemensamt framtagna avkastningsantagandet för prognosstandard på 2,10 procent blir skillnaden cirka 170 000 kronor.

Räkna ut hur mycket du förlorar på att betala onödiga avgifter.

Angivna avgifter medför att hela kapitalet försvinner p.g.a. avgiftsuttag under perioden

Så här mycket försvinner på grund av avgifterna

Avgifter.


Nordnet

Skandia

Handelsbanken

SEB

LF

Swedbank

Fast årlig avgift

0 kr

0 kr

60 kr

289 kr

240 kr

240 kr


Rörlig årlig avgift

0 %

0,10-0,65 %

0,75 %

0,65 %

0,50 %

0,65 %


Jämförelsen omfattar privat pensionsförsäkring hos Nordnet och fem av de största pensionsbolagen på marknaden (2018). För en fullständig jämförelse, se Konsumenternas Försäkringsbyrå. Om du köpt tjänstepension via förmedlare har du ibland rabatt, dock sällan 0 %. Notera att den här jämförelsen enbart tar hänsyn till avgifter. Även annat kan skilja försäkringarna åt - exempelvis omfattar inte Nordnets lösning placeringsrådgivning.

*Stockholmsbörsens genomsnittliga årliga avkastning senaste 15 åren är 13,12%, inklusive utdelning och ränta på ränta-effekt (OMXSGI, 2002-12-30 till 2017-12-29). Utan utdelning är avkastningen 9,13% (OMXSPI). Observera att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

Så här går flytten till.

När du beställt din pensionssammanställning samlar vi in information om dina pensionskonton. Det kan ta upp till tre månader tills ditt sparande är överfört till oss.

Följ din flytt.
På sidan Min pensionsflytt kan du enkelt överblicka status på ditt flyttuppdrag.

Bra att veta.
När ditt sparande är flyttat placeras det automatiskt i Nordnet Hållbar Pension, en aktivt förvaltad fond, framtagen för att passa det långsiktiga pensionssparandet.

Kom ihåg.
Flytten kan ta längre tid än tre månader beroende på att handläggningstiden skiljer sig åt bland olika aktörer.

Följ din flytt.
På sidan Min pensionsflytt kan du enkelt överblicka status på ditt flyttuppdrag.

Bra att veta.
När ditt sparande är flyttat placeras det automatiskt i fondportföljen Nordnet generationsspar. Men självklart är du fri att välja andra fonder eller aktier. Läs mer om hur Nordnet generationsspar fungerar här.

Kom ihåg.
Flytten kan ta längre tid än tre månader beroende på att handläggningstiden skiljer sig åt bland olika aktörer.

Frågor och svar om att flytta pension.

Vi pratar ofta om att du slipper onödiga avgifter. Här betalar du bara för det du köper - förvaltningsavgifter för fonder och courtage för aktier.

Men priset är inte allt. Många kunder väljer också oss på grund av:

 • Ett av marknadens bredaste placeringserbjudanden
 • Möjligheten att handla aktier i pensionen
 • Enkla digitala verktyg
 • Proffsig support alla vardagar i veckan

Ja, du kan enkelt följa din flytt på sidan Min pensionsflytt. Där kan du se vad status är på ditt flyttuppdrag och vad du förväntas göra i varje steg under flytten.

På Nordnet har vi även en flyttgrupp, som enbart arbetar med att flytta pensionsförsäkringar. Flyttgruppen kan bistå dig med svar på eventuella frågor och är tillgänglig alla vardagar på telefon 010-583 30 00.

Om du har en hög flyttavgift på din tidigare försäkring är det viktigt att du räknar på hur snabbt du tjänar in den genom att byta bolag och därmed kapa avgifterna. Ofta går det fortare än du tror.

I samband med flytt kommer vi och ditt nuvarande bolag att skicka hem så kallade flyttinfoblad till dig. På så sätt har du möjlighet att jämföra försäkringarna. Självklart kan du också ringa oss på 010-583 30 00, så hjälper vid dig att räkna.

När du flyttar till oss placeras pengarna automatiskt i Nordnet Hållbar Pension. Nordnet Hållbar Pension är en aktivt förvaltad fond, framtagen för att passa det långsiktiga pensionssparandet. Fonden placerar i globala aktier, svenska aktier och räntepapper. Alla innehav uppfyller våra högt ställda krav inom hållbarhet.

Självklart kan du när som helst välja att byta till någon annan av fonderna i vårt breda utbud.

Nej. Långt ifrån alla aktörer tillämpar fri flytträtt, framförallt inte för försäkringar tecknade före 2007. Försäkringar som är tecknade senare omfattas ofta av fri flytträtt - men höga flyttavgifter kan försvåra processen. Du kan heller inte flytta kollektivavtalad tjänstepension, till andra än de upphandlade bolagen.

Sammantaget innebär detta att du kan skicka in en informationsfullmakt, få en sammanställning men ändå inte ha möjlighet att flytta.

Aktielåneprogrammet innebär att du som sparar i kapitalförsäkring eller pensionsförsäkring hos oss har möjlighet att få en extra avkastning på ditt sparande.

Enkelt förklarat innebär det att de aktier du valt att investera i kan lånas ut till institutionella placerare, vilket i sin tur kan ge dig en extra avkastning. Dina innehav påverkas inte och du kan sälja aktierna när du vill, precis som vanligt.

Läs mer om vårt prisbelönta aktielåneprogram.

Bra att veta om risker och avkastning.

Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden både kan öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.