Hoppa till huvudinnehållet

142 miljarder kronor är fortfarande inlåsta – utvidga flytträtten!

142 miljarder i 500 000 pensionsförsäkringar. Så mycket kapital är inlåst i äldre försäkringar utan möjlighet till flytt, enligt en rapport som Finansinspektionen släppte på måndagen. På Nordnet är vi stolta men inte nöjda. Nu inleder vi nästa kapitel för en schysstare pensionsmarknad. Flytträtten måste utvidgas.

Spararna har fått en seger, och det är en rejäl sådan. Den 1 april kommer det endast att kosta 600 kronor att flytta sin fond- eller depåförsäkring inom den individuella tjänstepensionen. Det är oerhörda framsteg och ett jättekliv mot en modern och schysst pensionsmarknad. Vi är stolta över att med vårt ihärdiga arbete ha bidragit till att regeringens från början usla förslag ändrades och blev till en konsumentvänlig och fantastiskt bra reform som äntligen kommer att få flytträtten att fungera på riktigt.

Sparare inlåsta i äldre försäkringar

Men tyvärr kan sparare som sitter inlåsta i äldre försäkringar, tecknade före 2007, inte glädjas. För de omfattas inte överhuvudtaget av den lagstadgade flytträtten. Det är orimligt, och för oss inleds nu ett nytt kapitel i vår kamp för schyssta flyttvillkor på pensionsmarknaden.

I snitt är 46 procent av alla försäkringar tecknade före 2007 oflyttbara, framkommer det i Finansinspektionens rapport. I övriga fall har pensionsbolaget gett flytträtt trots att försäkringen inte omfattas av den lagstadgade flytträtten. Totalt handlar det om 142 miljarder kronor i pensionskapital.

Finansinspektionen räknar upp vilka konsekvenser en utvidgad flytträtt skulle få. Den största konsekvensen, framkommer det, får de få pensionsbolag som idag har den absoluta merparten av det låsta kapitalet. Vad kan det handla om för konsekvens? Svar: Lägre lönsamhet.

Det är helt orimligt att sparare i äldre försäkringar nekas flytt.

Jag hoppas att regeringen, som ni ska titta vidare på frågan med hjälp av FI:s underlag, denna gång ser flytträttsfrågan ur konsumentens perspektiv snarare än branschens. Varför ska äldre försäkringar vara undantagna från den modernisering som hela branschen nu genomgår, mot en mer konkurrensutsatt marknad med bättre villkor för konsumenten? Mängder av pensionssparare har i dessa gamla försäkringar fått försämrade villkor och är mycket missnöjda med avgifterna eller med förvaltningen. Men många är inlåsta och kan inget göra. Det är svårförklarligt och obegripligt för den enskilde.

Argumentet för att undanta äldre försäkringar från schysstare flyttvillkor är inte sällan att det handlar om ingångna avtal. Men låt oss vara tydliga; det här är i många fall avtal som ingåtts där pensionsbolaget suttit med ett stort informations- och kunskapsöverläge och som således gynnat pensionsbolaget snarare än konsumenten. Ska ett sådant avtal vara bindande i decennier? I vilken annan bransch accepterar vi sådana villkor?

Utvidga flytträtten!

/Frida

P.S På bilden, tagen på måndagen i samband med att Finansinspektionen släppte sin rapport, ser ni hela kommunikationsteamet på Nordnet som jobbat och kämpat så mycket för en fungerande flytträtt. Det är Martin Ringberg (Sverigechef), jag, Alexander Gustafsson (investeringscoach) och så Johan Tidestad (kommunikationschef).

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Marco
Marco
2020-12-01 19:20

Bra jobbat. Varför inte lyfta också problemtiken om hur avgifter äter upp ens andelar i en fond utan att man kan göra egna inbetalningar för att slippa se andelar minska, andelar som kunde genererar större avkastning. Den enda som vinner på detta är förvaltarna medans spararnas pensioner i teorin kan försvinna.

sören
sören
2020-12-05 07:15

Äntligen nu gäller det bara att få folk att engagera sig och få bolagen att bli lite snabbare. Det tar ju oändlig tid och servicen är ju i princip noll när man ska flytta. Att man måste kontakta sin förra arbetsgivare för underskrift är ju en sak som gör att många inte kommer vidare.

Patrik
Patrik
2021-04-24 21:56

Förjävligt att man inte kan flytta det före 2007.