Börja

barnspara.

Gör stor skillnad för de små.
När de blir större.

Ett regelbundet sparande ger ditt barn en flygande start den dag när det är dags att prova vingarna på egen hand. För barnsparande rekommenderar vi konto i en kapitalförsäkring. Då får du kontroll över pengarna och möjlighet att bestämma när det är dags för barnet att ta del av dem.

Se hur ditt barnsparande kan växa:

Totalt sparande

*Stockholmsbörsens genomsnittliga årliga avkastning senaste 10 åren är 12 %, inklusive utdelning och ränta på ränta-effekt (OMXXSGI, 2009-12-31 till 2019-12-31 ). Utan utdelning är avkastningen 9 % (OMXSPI). Observera att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

Barnspar - så funkar det.

En kapitalförsäkring kan du öppna i ditt eget eller barnets namn. En fördel med att öppna en kapitalförsäkring i ditt namn är att du själv bestämmer när det är dags att ge bort pengarna. Alla barn är kanske inte mogna att få en stor summa pengar på 18-årsdagen. Eller så har du helt enkelt tänkt att kapitalet ska användas till en bostad, när studierna är avklarade.

Oavsett bestämmer du, om du väljer kapitalförsäkring.

Vi är en av få aktörer på marknadens som helt har skippat avgifter på barnsparande i kapitaflörsäkring. Du betalar bara för det du väljer att placera i. När du handlar med aktier och andra värdepapper gäller vårt vanliga courtage. För fonder betalar du enbart fondbolagens egna avgifter.

Hos Konsumenternas Försäkringsbyrå kan du se en fullständig och oberoende jämförelse mellan kapitalförsäkringar på marknaden.

Tecknas med återbetalningsskydd.

Din kapitalförsäkring tecknas alltid med återbetalningsskydd, vilket innebär att värdet av ditt sparande + 1 procent betalas ut till dina anhöriga (eller andra förmånstagare) om du dör. För den extra procenten betalar du en så kallad riskavgift. Riskavgiften baseras på ålder och marknadsvärde i kapitalförsäkringen.

Exempel: En 40-åring placerar en miljon kronor i kapitalförsäkring. Riskkostnaden blir då 1,08 kr per månad. Om en 60-åring placerar en miljon kronor blir riskkostanden istället 5,65 kr per månad.

Hos oss får du tillgång till ett av marknadens bredaste placeringserbjudanden och kan handla med fonder, aktier och mycket annat. Kapitalförsäkring passar även dig som handlar aktivt, eftersom du slipper deklarera dina köp och försäljningar.

Du väljer själv om du vill sätta ihop din egen portfölj, eller om du vill ha konkreta förslag på fonder. Klicka här för att komma igång.

Genom att spara i en och samma kapitalförsäkring till flera barn kan du enkelt se till att de får lika mycket, när det är dags att ta ut pengarna. Utbetalningen från din kapitalförsäkring delas helt enkelt lika och du slipper fundera på om barnens sparpengar utvecklas olika bra genom åren.

Om du sparar i kapitalförsäkring betalar du ingen skatt när du tar ut pengarna. Istället dras varje kvartal en skatt som baseras på hur stort belopp du har i din kapitalförsäkring.

Mer information om skatt hittar du i tabellen "Läs mer om skatt och placering i kapitalförsäkring" på den här sidan.

När du öppnar barnsparandet behöver du fylla i och skicka in blanketten Ändring av förmånstagare, om du vill att pengarna ska tillfalla barnet eller barnen om du dör innan de har hunnit betalas ut. Om du inte sätter ett barn som förmånstagare sker utbetalningen istället till dödsboet.

Vanliga frågor.

Kan jag flytta ett barnsparande från en annan bank till Nordnet?

Vilken fond ska jag välja åt mitt barn?

Kan jag barnspara på investerings­sparkonto?

Du kan barnspara på investeringssparkonto, det gör många föräldrar. Tänk dock på att du inominvesteringssparkonto inte kan dra nytta av fördelarna med förmånstagarförordnandet.

Hur mycket ska jag spara till barnet?

Du kan spara både engångsbelopp eller löpande. Det är upp till dig hur mycket du vill spara. Även små regelbundna insättningar gör stor skillnad i det långa loppet.

Bra att veta om risker och avkastning.

Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden både kan öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.