Hoppa till huvudinnehållet

Ringa i IPO-klockan eller fortsatt trycka på snooze, vaknar marknaden till liv?

I inledningen av 2024 har IPO-marknaden fortsatt att vara ganska så sval, detta efter ett föregående år med väldigt få börsnoteringar i Sverige. I år har vi sett två noteringar på svenska börsen, Karnell och WebRock Ventures, sannolikt blir det fortsatt lugnt på IPO-marknaden fram till sommaren. Får vi fler börsnoteringar i slutet på året, och hur har de senaste börsnoterade bolagen presterat? Låt oss kika på detta tillsammans!

En IPO-marknad i dvala, ser vi en ljusning framöver?

Det var säkert ingen som missade den totala IPO-frenesi som var under 2021, hela 143 bolag noterades under det året. Bland bolagen som noterades då, hade vid årsskiftet 23/24 hela 85% en negativ kursutveckling och 31% fallit mer än 75% sedan notering. 8%, dvs 12 bolag, hade tappat mer än 90% sedan notering.

Följande år, framför allt under 2023, var det lugnare när det kom till börsnoteringar. Endast 4 bolag gjorde IPO under 2023, hittills i år har vi sett 2 börsnoteringar, en klar skillnad. Däremot så finns det många bolag som är intresserade av att göra en IPO, men valt att invänta bättre marknadsförhållanden.

I USA har däremot redan aktiviteten ökat, under första kvartalet 2024 ökade antalet noteringar med 48% jämfört med samma period under föregående år. Även om det fortfarande är en sval marknad i Sverige, kan den ökade aktiviteten i USA tyda på att marknaden kanske vaknar till liv även i Sverige.

Andra kvartalet i Sverige väntas dock fortfarande vara ganska lugnt, men upptakten väntas först efter sommaren. En signal som många företag går och väntar på främst är den första räntesänkningen från Riksbanken. Förmodligen lär vi få vänta till 2025 innan IPO-marknaden tar riktig fart igen, detta då räntorna förväntas vara klart lägre än de är nu.

Lär dig mer om IPO

Finansiella mål presenteras ofta vid IPO, håller bolaget vad som lovas?

Det är viktigt att alltid fortsatt utvärdera dina investeringar, levererar bolaget fortsatt efter mina förväntningar? Men kanske än viktigare: levererar bolaget vad dom själva har lovat? Som tidigare nämnt så är detta alltid viktigt att följa upp, men extra viktigt vid nynoteringar för bolaget är “oprövat” i noterad miljö. Vissa noteringar som gjorts så har prospekten innehållit fantastiska framtidsplaner och visioner, men bolaget når inte ens i närheten upp till dessa. Det är alltid värt att ställa sig kritisk till ett bolags planer vid IPO. Exempelvis att se om storägare eller anställda säljer aktier vid notering. Då kan det vara bra att undersöka hur mycket de säljer, respektive behåller, av sitt ägande samt motiven till varför de säljer.

Teckna & sälj, är det alltid rätt?

Framförallt under rekordåret 2021 fungerade strategin att nästan teckna varenda IPO och sälja på noteringsdag. Men är det alltid en bra strategi? Låt oss kika på de börsnoteringar som gjorts senaste tiden.

Rusta

Rusta noterades under slutet av föregående år till kursen 45 SEK. Initialt handlades aktien sidledes, men i skrivande stund är aktien upp drygt 60% sedan notering. Bolaget har sedan notering levererat två rapporter som båda togs emot bra av marknaden.

I detta fall hade det varit mer lönsamt att behålla aktierna som tecknades än att sälja direkt. Du hade även kunnat köpa fler efter bolagets notering på börsen, dessutom till nästan samma kursnivåer som bolaget noterades till.

Håller bolaget vad som lovats i prospektet?

Nettoomsättningstillväxt: Rustas målsättning är en årlig genomsnittlig organisk nettoomsättningstillväxt om cirka 8% på medellång sikt, med en årlig genomsnittlig jämförbar tillväxt om 3%.

Lönsamhet:Rustas målsättning är en EBITA-marginal omkring 8% på medellång sikt, varvid vinsten per aktie ska växa snabbare än nettoomsättning och EBITA till följd av skalbarheten i affärsmodellen.

Inför notering presenterade bolaget ovan nämnda finansiella mål, 8% tillväxt och 8% EBITA-marginal. Och visst har bolaget levererat enligt förväntningarna, även om det skiljer sig lite mellan kvartalen. På rullande 12 månader är bolaget dock något efter lönsamhetsmålet med en EBITA-marginal om 6.3%.

Finansiella målQ2 2023Q3 2023Q3 R12
Omsättningstillväxt
(ex valutaeffekt)
8%
14.4%
(13.2%)
7.0%
(7.4%)
10.8%
(9.8%)
Lönsamhet8%5.3%11.4%6.3%

Norconsult

Som kund på Nordnet får du inte bara möjligheten att delta i Svenska börsnoteringar, men även nordiska. Under november förra året så noterades Norconsult på Oslo Børs. Bolaget noterades med en teckningskurs om 19 NOK, i skrivande stund har aktien stigit drygt 40 % sedan dess.

Även i detta fall hade det varit mer lönsamt att behålla aktierna som tecknades än att sälja direkt. Du hade även kunnat köpa fler efter bolagets notering på börsen, dessutom till både samma kurs som bolaget noterades till, men även snäppet billigare.

Håller bolaget vad som lovas?

Attraktiva långsiktiga finansiella mål“, så heter det iallafall enligt bolaget själva. Bolaget siktar på en justerad EBITDA-marginal om 10% och en kapitalstruktur där nettoskulden inte får överstiga 2x justerad EBITDA.

Kikar vi i rapporterna som bolaget släppt hittills så är man en liten bit under lönsamhetsmålet, men håller sig väl inom ramarna för den operationella hävstången gällande nettoskuld mot EBITDA.

Finansiella målQ3 2023Q4 2023
Lönsamhet
(kalenderjusterad)
10% 6.4%
(7.8%)
9.0%
Kapitalstruktur (Net debt/LTM EBITDA)2x0.39x0.51x

Hur ser framtiden ut?

Som vi tidigare talat om, så har IPO-marknaden varit klart lugnare efter IPO-boomen 2021, men detta innebär också att det finns många bolag som står på kö för att noteras. Med det sagt så lär inte få se en noteringshysteri likt 2021 i närtid. Sannolikt kommer antalet börsnoteringar öka i takt med att räntan sänks framöver. Innevarande kvartal lär fortsatt vara lugnt, men till senhösten och vintern kan vi se fler börsnoteringar. Dock kan det vara värt att tänka på, är marknadsförhållanden fortfarande dåliga i slutet på året, lär bolagen fortsatt vänta med en börsnotering. Sedan väntar ett presidentval i USA i slutet av året, detta är inte bara något som påverkar noteringsmarknaden, men även marknaden i helhet.

I USA och Europa har denna återhämtning redan börjat, vilket tyder på att den nordiska och svenska marknaden snart kommer att följa samma mönster. När detta händer exakt, det får vi se, men förmodligen når vi inte en “normal” noteringsmarknad innan 2025.

Mig hittar du som alltid på Twitter, Threads, Instagram och Telegram.
//Axel

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm