Hoppa till huvudinnehållet

Investeringssparkonto - ISK

Det populäraste valet bland våra sparare

Investera utan att deklarera med ISK.

När du använder ett investeringssparkonto (ISK) för att investera i aktier och fonder slipper du deklarera dina vinster och förluster. Istället betalar du en skatt, som baseras på det värde du har på kontot.

Courtagefritt upp till 50 000 kr.Som ny kund hos oss handlar du courtagefritt på Stockholmsbörsen och får tillbaka alla fondavgifter tills du nått 50 000 kr i samlat sparande (max 500 aktieaffärer per år). I prislistan kan du läsa mer om alla våra courtageklasser.

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden.

Varje kontohavare har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp om högst 1 050 000 kronor. Utöver detta belopp kan kontohavaren enligt lag under vissa förutsättningar få ersättning för vissa insättningar som hänförs till särskilt angivna händelser, t ex försäljning av privatbostad, med högst 5 miljoner kronor.

Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Kontot skyddas även av det statliga investerarskyddet som du kan läsa mer om här. Du hittar också mer information om detta på Riksgäldens hemsida.

Vad är ett investeringssparkonto (ISK)?Investeringssparkonto är en populär sparform. Du slipper deklarera dina aktie- och fondaffärer och du betalar inte heller någon vinstskatt. Istället betalar du en schablonskatt som baseras på investeringssparkontots värde vid ingången av varje kvartal, med tillägg för insättningar av kontanta medel och värdepapper under året.

SchablonintäktPå ett ISK baseras ditt skatteunderlag på vad som kallas för schablonintäkt.

Schablonintäkten för investeringssparkonto är 3,62 % av ett kapitalunderlag (inkomståret 2024). Skatten är 30 procent av schablonintäkten vilket motsvarar 1,086 % av underlaget.


ISK vs. KF och AF

Vilken kontotyp ska jag välja? Detta är en vanligt förekommande fråga hos våra kunder som vi gladeligen hjälper dig att reda ut. Därför går vi nedan igenom olika kontotyper, med fördelar och nackdelar, för att du ska hitta den kontotyp som passar just dig och ditt sparande bäst.

Läs Nordnets sparekonom Frida Bratts tips kring hur du ska tänka när du väljer sparform.

ISK
KF
AF
Är kontot schablonsbeskattat?
Ja
Ja
Nej
Behöver jag deklarera mina affärer?
Nej
Nej
Ja
Får jag gå på bolagsstämma och rösta för mina aktier?
Ja
Nej
Ja
Kan jag flytta in värdepapper till mitt konto?
Ja
Nej
Ja
Kan jag utse en förmånstagare?
Nej
Ja
nej
För privatpersoner
Ja
Ja
Ja
För företag
Nej
Ja
Ja
Är det någon kontoavgift?
Nej
Nej
Nej

Flytta värdepapper till ISK.

Du kan flytta värdepapper från till exempel din aktie- och fonddepå till ditt investeringssparkonto. Det blir som en insättning och inkluderas i kapitalet som schablonskatten beräknas på.

Uttaget från det tidigare kontot ses skattemässigt som en försäljning, och vi skickar en kontrolluppgift till skatteverket.

Flytta dina värdepapper till ditt investeringssparkonto

Vanliga frågor om ISK.

Bra att veta om risker och avkastning.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm