Hoppa till huvudinnehållet

Meme-aktierna har väckts till liv – var försiktig

Gamestop och andra så kallade meme-aktier rusar. Är det de så kallade meme-aktiernas återkomst vi bevittnar? Och vad säger det i så fall om riskaptiten på marknaden? Klart är att det som sparare gäller att vara mycket försiktig i spekulationsdrivna uppgångar.    

Gamestop väcker återigen privatspararnas intresse med de senaste dagarnas explosiva kursutveckling. Aktien var på måndagen den mest handlade på hela Nordnets plattform och den tredje mest nettoköpta.

Tittar vi på bara Sverige ser vi att aktien är den femte mest handlade och långt ned på listan över de mest nettoköpta, vilket indikerar att intresset är större i våra nordiska grannländer.

Idag äger 14 000 Nordnet-kunder Gamestop-aktien. Det är ungefär hälften så många som ägde den under Reddit-haussen i januari och februari 2021. Den 3 februari ägde 28 000 Nordnet-kunder aktien, vilket ju var resultatet av en kraftig ökning av antalet ägare under några få dagar. Min bild var dock att de allra flesta gick in i aktien med relativt sett små summor.

Hälften har alltså sålt av sina aktier under den tid som gått sedan dess. Bara ett par veckor efter att hajpen var som hetast hade antalet aktieägare via Nordnet minskat med 5000, till 23 000 stycken. Sedan dess har antalet ägare av aktien kontinuerligt minskat stegvis. 

Nu är alltså bara hälften kvar, vilket ju samtidigt också betyder att hälften valt att behålla. Min bild är att få nya ägare i Gamestop-aktien tillkommit sedan hajpen fram tills igår, även om de kraftiga rörelserna som vi sett i den som helhet nedåtgående trenden för aktien lockat en del aktiva traders. Men mestadels är det många som en gång köpte aktien som suttit kvar med den, vilket är ett mönster vi inte sällan ser när sparare inte bara investerat kapital utan kanske också känslor. 

För den som inte minns sin meme-aktie-historia blev Reddit-haussen, åtminstone på vita duken i filmen Dumb Money som utkom 2023, en David mot Goliat-historia. Det var det i viss mån, åtminstone till en början. ”Roaring Kitty” hade ett case, att blankningen i Gamestop var extremt hög, och att man därför med ett samlat köptryck skulle kunna åstadkomma en så kallad short squeeze – där blankingsfirmorna är tvungna att köpa tillbaka aktierna till högre nivåer – vilket också hände.

Hos en grupp Gamestop-investerare fanns helt klart en ideologisk agenda och en undertryckt frustration mot Wall Street och stora blankningsfirmor som tagit mycket stora risker. En annan grupp såg hur aktien rusade och ville vara med på tåget.

Den rusning vi ser nu i aktien startade för några dagar sedan, och kanske är just den rörelsen det som väckt ”Roaring Kittys” intresse. Klart är att ”Roaring Kittys” återuppståndelse på X ökat börsvärdet i Gamestop med åtskilliga miljarder –  och kostat blankarna i aktien omkring 9 miljarder kronor, enligt uppgift. Även AMC, en annan så kallad meme-aktie, har rusat.  

Rusningen i Gamestop säger oss möjligen något om riskaptiten. Vi har en god börsutveckling bakom oss där värdet på i princip alla tillgångar stigit. Vi har stigande priser på kryptovalutor och ökade premier och minskade rabatter i investmentbolagen. Nu tycks människor återigen vara beredda att ta i hög risk i termer av spekulation.

För utifrån fundamentala faktorer är det svårt att se vad som triggar en uppgång i aktien, och det var samma sak när det begav sig. Vad många sparare fick en dyrköpt läxa i förra gången var att så kallad fundamenta till slut brukar vinna över spekulation. Var försiktig där ute.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm