Hoppa till huvudinnehållet

Sparare kan betala 1,5 mdr i avgifter för dolda indexfonder

Svenskarna kan potentiellt spara upp till 1,5 miljarder i fondavgifter – varje år – genom att rata fonder med misstänkt låg aktivitetsgrad och istället välja rena indexfonder. Det visar en stor genomgång jag har gjort.

Jag har alltså kartlagt samtliga aktivt förvaltade Sverigefonder med mer än 1 miljard kronor i förvaltat kapital (källa:Morningstar). Totalt rör det sig om cirka 240 fonder, med exponering mot small-, mid- och large cap.

Därefter har jag analyserat ett nyckeltal; tracking error. Tracking error visar hur fondens avkastning skiljer sig från index. Ett lågt tracking error betyder att avkastningen är snarlik index.

25 fonder kan vara indexkramare

Totalt hittade jag i min genomgång 25 fonder med ett tracking error under 4. Enligt Esma, den Europeiska värdepappersmyndigheten, kan en fond med ett tracking error på 4 misstänkas för att vara en ”indexkramare”, med en avkastning som är lik index. Totalt förvaltat kapital i dessa fonder är 252 miljarder kronor.

Jag har därefter tittat på de aktuella fondernas avgifter och för varje fond räknat på hur mycket spararna betalar i avgifter i kronor totalt per år. Avgifterna i de 25 fonderna uppgår till 2,3 miljarder kronor per år totalt.

Jag har sedan jämfört med om det förvaltade kapitalet sattes in i indexfonder. Svenska indexfonder är 30 till antalet och den genomsnittliga avgiften här är 0,3 procent.

Hade 252 miljarder kronor istället placerats i indexfonder med en avgift på 0,3 procent skulle avgifterna under ett år ha uppgått till 756 miljoner kronor.

Det innebär att sparare som väljer bort fonder med ett tracking error under 4 och istället väljer rena indexfonder kan spara cirka 1,5 miljarder kronor i lägre avgifter.

Lågt tracking error – en anledning att bli misstänksam

Jag har också tittat på fonder med ett ännu lägre tracking error. Enligt Esma betyder ett tracking error på 3 att fonden kan misstänkas för att vara en dold indexfond. Totalt har jag identifierat 14 fonder med ett tracking error under 3. Totalt förvaltat kapital i dessa fonder är 173 miljarder kronor. Totala avgifter per år i dessa 14 fonder är 1,2 miljarder kronor per år.

Om 173 miljarder kronor istället hade satts in i fonder med en avgift på 0,3 procent hade avgiften uppgått till 519 miljoner kronor.

Det innebär att spararna kan spara 700 miljoner kronor genom att rata fonder med ett tracking error under 3 och istället välja rena indexfonder.

För att få en helhetsbild om en fond är en dold indexfond bör man som sparare även titta på nyckeltalet active share, som anger fondens innehav gentemot index. I denna kartläggning har jag dock endast använt mig av tracking error, eftersom det är det mått lagstiftaren ställer krav på att fonden ska redovisa för att illustrera sin aktivitetsgrad.

Sparare får inte vad de betalar för

Det jag vill förmedla är att en dold indexfond som presterar ungefär som index, men som prissätts med en avgift som om den vore aktivt förvaltad, innebär att spararen inte får vad hen betalar för. Det blir ett överpris, eftersom man lika gärna hade kunnat välja en ren indexfond.

Det ska poängteras att det finns många duktiga aktiva förvaltare där ute, med innehav och avkastning som visar att det handlar om äkta aktiv förvaltning, vilket ger möjlighet till överavkastning. Men för att spararna ska hitta dessa fonder behöver de göra en analys och titta på relevanta nyckeltal. För den som inte vill eller kan göra denna analys är indexfonder därför en bra bas i sparandet.

Dagens Nyheter skrev om genomgången och uträkningen här och här ger jag tips på hur man granskar en fond.

Kontrollerar du att din fond inte är en dold indexfond innan köp?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-14 09:22

Utmärkt att ni granskar detta, men var är listan på respektive fond med tracking error < 4?

Om ni har ett genuint intresse av att hjälpa småspararna så är det ju bara att publicera resultatet istället för att tiotusentals personer ska lägga tid att gå in på respektive fond och undersöka själva, varav hälften inte kommer att göra det för att det är för tidskrävande och omständigt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-14 23:34

Håller med, det blir lite konstigt att varna för dessa fonder utan att faktiskt hänga ut dem, samtidigt som det kan skada Nordnet om man gör så. Det blir lite, hmm… pannkaka av det hela? Intressekonflikt kanske är det fintstilta ordet.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm