Hoppa till huvudinnehållet

Varsågod politiker, här är checklistan ni behöver

I förra veckan träffade jag ett antal politiker och pratade flytträtt hos Stockholms Handelskammare. Det är oerhört viktigt att man nu, när regeringens förslag fallit, väljer rätt väg framåt. Annars riskerar vi att pensionsjättar fortsätter hitta kryphål och använda fulknep för att förhindra flyttar. Här är fem punkter som ger en effektiv flytträtt – på riktigt.

I förra veckan fick Sveriges sparare anledning att fira; då stod det klart att regeringen inte får en riksdagsmajoritet bakom sitt flytträttsförslag. Riksdagen kräver istället att regeringen går skarpare fram för att begränsa de höga flyttkostnader som pensionsjättarna tar ut. Men hur skarpt ska de gå fram? Det har partierna delade meningar om.

Jag hade i fredags äran att gästa ett seminarium på Stockholm Handelskammare, tillsammans med bland andra Fredrik Olovsson (S) (ordförande i det finansutskott som nu ska enas om hur man ska gå vidare), Mats Persson (L) och Jakob Forssmed (KD). Där tog jag chansen att skicka med ett antal ytterst viktiga punkter de måste ta med sig i den diskussion i utskottet som ska mynna ut i ett tillkännagivande till regeringen den 24 oktober.

Fredrik Olovssons, Mats Perssons och Jakob Forssmeds diskussion på flytträttstemat, ledd av Handelskammarens pålästa och duktiga Carl Bergkvist, kan du se här.

Checklista till politikerna:

Fem punkter är viktiga för politikerna att nu ta hänsyn till för att det förslag som fallit ska mynna ut i ett som gör att flytträtten fungerar på riktigt. Därför önskar jag att regeringen tar hänsyn till dem i kommande diskussioner i utskottet.

  • Gör skillnad mellan fondförsäkring och traditionell livförsäkring. I traditionell livförsäkring riskerar kvarvarande sparare att drabbas vid flytt. Någon sådan mekanism finns inte alls i fondförsäkring, även om stora pensionsjättar här gör sitt yttersta för att i media bland ihop korten. Det är för fondförsäkring det behövs bättre flyttregler, vilket är vad Nordnet har drivit hela tiden. Moderaterna och Centerpartiet har redan poängterat att man vill göra skillnad mellan de två sparformerna i lagstiftningen.
  • Sätt ett avgiftstak i kronor vid flytt – jag föreslår 500 kronor. Att fortfarande ge pensionsjättar rätt att ta ut avgifter för att täcka upp för utbetalade provisioner, men dra ned tidsgränsen till fem år som några partier vill, är inte tillräckligt. En sådan åtgärd innebär att sparare får sota för provisioner som bolagen godtyckligt och på eget bevåg betalat ut till försäljare. Upplägget blir fortsatt otydligt, och gör det fortfarande svårt för spararen att veta vad en flytt kostar. Dessutom lämnar ett sådant upplägg vägen öppen för pensionsjättar, som är på väg att förlora sina inlåsta kassakor, att hitta kryphål. Finansbranschen är uppfinningsrik, det vet vi sedan tidigare, och det är säkert inte svårt att med finansiell akrobatik skriva upp var och varannan krona som en “anskaffningskostnad”.
  • Sätt en tidsgräns för flytt – max två månader. Som sagt, branschen är bra på att hitta på knep för att förhala och försvåra. Idag förekommer det att stora pensionsbolag använder sig av så kallade “bekräftelsebrev”. Det vill säga; när spararen gjort det stora jobb det innebär att samla in flyttinformation, jaga sin före detta arbetsgivares underskrift och postat iväg flyttuppdraget, svarar pensionsbolaget med att skicka ut ett brev med frågan “är du säker?”. Missar spararen att svara på detta avbryts flytten och spararen måste göra om processen. Detta är bara ett exempel på de “fulknep” som finns.
  • Lås upp gamla försäkringar. Det bör vara en icke-fråga; självklart ska även försäkringar tecknade före 2007 omfattas av den lagstadgade flytträtten.
  • Minska krånglet. Idag förekommer det att vissa bolag tar sig rätten satt inte godkänna andra bolags flyttuppdrag, enligt branschstandard. Motiveringen är inte sällan att flytten begärs från en aktör man “inte samarbetar med”. Det förekommer också att pensionsbolag helt sonika vägrar att svara på spararens flyttuppdrag. Det är inte rimligt att det får gå till på det sättet – det är spararen som hamnar i kläm. Därför bör politikerna se till att branschen skapar en gemensam digital flyttrutin med krav på att flyttuppdrag ska gälla hos alla pensionsbolag. Idag måste den sparare som vill flytta sin individuella tjänstepension jaga rätt på sin före detta arbetsgivares underskrift innan flytten kan göras. Men företaget kan ha gått i konkurs eller det kan finnas en ansträngd relation till den före detta arbetsgivaren – det finns många skäl till att kravet på före detta arbetsgivares underskrift riskerar att komplicera och försena pensionsflyttar.

Efter 15 års dragkamp om flytträtten får det vara nog. Det är dags att det här görs på riktigt – med spararnas bästa för ögonen. Så varsågod för checklistan politiker – skriv ut och ta med till nästa utskottsmöte.

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer