Hoppa till huvudinnehållet

5 steg för att skapa en rikare pension!

Vilken härligt storsäljande inledning! Vem vill inte ha en rikare pension? Detta inlägg är en återkoppling till ett tidigare inlägg jag skrev för ca 2,5 år sedan om hur du kan optimera din pension. Vill du läsa det inlägget så hittar du det här: Smarta tips för att optimera pensionen! – Nordnet

Råden är fortfarande lika aktuella, men kommer nu i uppdaterat version och kan i korthet sammanfattas i:

  1. Följ dina pengar – dvs skapa en budget och följ upp så att du har råkoll på vart dina pengar tar vägen. Stryp de kostnader som inte gynnar dig och styr istället om pengarna till ett långsiktigt sparande/investerande.
  2. Gör en pensionsprognos på minpension.se. Ha i åtanke att prognosen baseras på dina inställningar för lön och tjänstepensionsavtal – så se till att de är uppdaterade. Den beräknar dessutom konservativt med 2,1% (prognosstandard vilken inkluderar inflation) och ingen löneförhöjning. Så en viss ökning i förväntad avkastning tycker jag att man kan kosta på sig om man har fondförsäkringar.
  3. Nu har du en uppskattad pensionssiffra. Dra bort skatten (tabell 2 i din skattetabell om du tar ut pensionen innan året du fyller 66, annars kolumn 6). Då har du ett nettobelopp, det som betalas ut i handen.
  4. Lägg sen till ditt privata sparande och andra likvida tillgångar och sprid ut det över den period du vill ta ut dem.
  5. Räkna sen ut från punkt 1 ovan hur mycket du kommer att behöva som pensionär och se om det går ihop. Om inte så är det dags att vidta åtgärder, tex sänka kostnaderna, öka sparandet eller öka avkastningen.

Det är den sista delen i den sista punkten som jag tycker är extra intressant, dvs “öka avkastningen”.

I blogginlägget från 2018 hade jag gjort en prognos över min pension och då visade pensionen 33 tusen/månad livet ut, vilket kändes himla bra. Sen dess har jag fortsatt att lägga ner mycket tid och energi på att lära mig mer om aktier, fonder och pension. Dessutom sa jag upp mig från min trygga, välavlönade anställning för att att starta eget. Så sen dess har jag inte haft någon tjänstepension och en betydligt lägre lön än innan.

Det var därför extrakul att hitta det gamla blogginlägget och göra en jämförelse för att se var jag är idag.

I går gjorde jag en ny prognos med exakt samma ingångsvärden (dvs. min dåvarande lön, ingen värdeökning och samma kollektivavtal). Resultatet blev omvälvande bra!

På 2,5 år har jag alltså mer än fördubblat min totala pension! Hur crazy är inte det??
Det är min tjänstepension som står för majoriteten av ökningen (vissa av mina tjänstepensioner har jag skrivit över på mig själv, därav det gröna i grafen).

Jag är självklart otroligt nöjd med resultatet, ett resultat som inte hade varit möjlig om jag inte den där dagen för ca fem år sen (under en utmattningssjukskrivning) bestämde mig för att jag ska ha möjlighet att gå i pension vid 55 om jag vill. Det hade inte varit möjligt om jag inte från dess hade lagt ner enormt mycket tid och energi på att läsa på, utbilda mig och göra bättre och sämre investeringar. Vi har dessutom haft ett antal år bakom oss med bra börsresultat vilket självklart bidrar till det goda resultatet.

Resultatet hade inte varit möjligt att uppnå om jag hade haft en förmånsbestämd tjänstepension eller en traditionell försäkring. Det hade inte heller varit möjlig med en vanlig globalfond. Inget ont om globalfonder, du får en helt ok avkastning till en rimlig risk, men du kan inte förvänta dig fyrverkerier och pengaregn. I Premiepensionen har det framförallt varit BlackRock World Technology som har stått för avkastningen.
I tjänstepensionen hos SEB har det varit TIN Ny Teknik.
Hos Swedbank har det varit Swedbank Robur Ny Teknik.
Hos Skandia har det varit Schröder Energy Transition
Hos Avanza och Nordnet har det varit blandad pott. Det är hos Nordnet min största portfölj har legat och den har bla innehållit techfavoriten Black Rock Next Generation Technology (förvaltare av denna hyfsat nystartade fond är Tony Kim som även förvaltat BGF World Technology sen 2017) och greentech raketen Tematica Future Mobility som investerar i teknik relaterad till elbilar, men det har även funnit plats för lite småbolagsfonder tex Enter Småbolag och Aktia Nordic Microcap och självklart Handelsbanken Hållbar Energi och BNP Paribas Energy Transition. Några ETFer på ovanstående teman har också åkt ner i portföljen. Så den har helt klart varit trend- och momentumstyrd, vilket förklarar den trevliga avkastningen.

Detta gör att jag kan förverkliga min plan på att gå i pension vid 55 om jag vill.

Detta inlägg kanske kan upplevas som skrytigt, men jag vill ingjuta mod och kämparglöd till er som har ett gap mellan er önskade pension och den som visas i prognosen. Prognosen är en konservativ prognos (vilket är bra för det vore förödande om vi gjorde prognoser som sen inte visade sig håll) och utifrån den så finns det bara möjligheter! Löneökningar och bättre avkastning är grundstenar.

Tips:

  • Titta på vad du har avkastat i Premiepensionen. Det är iofs ett starkt rabatterat system, men om du har presterat 8 procent så kanske du kan våga dig på att sätta 4% i din pensionsprognos (dvs 6% minus inflation. Det kommer att göra stor skillnad.
  • Lägg tid och energi på att hänga med i världsnyheterna och även fondvärlden. Vad är det som påverkar och vilka stora trender finns det.
  • Om du har traditionella försäkringar så fundera om du vill flytta och välja en fondförsäkring istället. Det är svårt att få bra avkastning med traditionella försäkringar. De är trygga, bra och ger faktiskt hyfsad avkastning, men de är inte det skal du behöver om du själv vill kunna påverka utfallet.

En av de största risker man kan ta är att inte ta tillräckligt med risk

Vill du ha ett resultat utöver snittet behöver du vara villig att ta risker som gemene man inte tar. OBS: Du ska aldrig tar risker du inte är bekväm med och för pengar du inte klarar dig utan. Om du inte kan sova på natten för att du oroar dig över dina investeringar tar du för stor risker.

Oavsett vilken väg du väljer så hejar jag på dig hela vägen! Stort lycka till!

/Monica

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm