Hoppa till huvudinnehållet

Quick fix för semesterkassan

Med några veckor kvar till semestern kan det vara läge att fundera på om det finns några quick fixes för att öka på semesterkassan, och hur man kan hålla nere utgifterna när ledigheten tar vid. Om det pratade vi i TV4:s Nyhetsmorgons “Kronor och miljoner”.

Bolåneräntorna är på väg ned, men är fortfarande på relativt sett höga nivåer. Det gör att semestern kan bli allt svårare att finansiera. Det uppgav åtminstone varannan svensk i en undersökning från Kantar Sifo/Nordea från ifjol.

Men det finns sätt att öka kassan och hålla nere utgifterna.

Barnfamiljen

En viktig aspekt tycker jag är att sätta sig ned med barnen och diskutera. Vad kommer vi göra på årets semester? Vad kan vi inte göra? Kanske kan det vara en idé att involvera barnen i vad som kommer kunna prioriteras och inte. Det handlar inte om att tynga barnen med ansvar och ekonomiska bekymmer, utan att involvera dem i tänket att man kanske inte kommer kunna göra allt.

Till att börja med är ett enkelt sätt att hålla ned utgifterna att semestra på hemmaplan. Dels blir förstås resekostnaderna lägre, men den svaga kronan gör att vi får mindre för pengarna i både euro- och dollarländer, och det känns i plånboken.

Gör också en realistisk budget, där småutgifter som transport och glass inte glöms bort. Här gäller det att ta fram knep för att hålla nere utgifterna – kanske kan ni byta semesterbostad med någon som vill semestra där du bor?

Prata också med barnen om att man inte kan få allt hela tiden – en idé kan ju till och med vara att ge barnen egen semesterpeng att hushålla med.

Ett sätt att öka på semesterkassan kan ju också vara att rensa ut förrråd och garderober och sälja av.

Ensamstående

Igen tror jag på att prata med barnen om vad man kommer kunna göra på semestern och inte, utan att tynga dem.

Planering är A och O, annars kan det blir dyrt. Så gör en budget och bestäm vad det är ni eventuellt kan och vill prioritera.

Många kommuner ordnar gratisaktiviteter under sommarlovet, som kan vara värda att kolla in. Många anordnar kollo, där kostnaden för kollot beror på hushållets inkomst. I exempelvis Stockholms stad är kollo för barn avgiftsfritt om hushållet har en inkomst på under 20000 kr/mån.

Det finns även många organisationer som anordnar gratisaktiviteter för barn till just ensamstående. Värt att kolla in.

Paret utan barn

Hemester är inte fel denna sommar, eftersom kronan är så svag. Men vill ni åka utomlands så är det läge att åtminstone ta höjd för en svagare krona, eftersom semesterkassan inte räcker lika långt. Kom ihåg att betala i lokal valuta på restauranger och i butiker på resmålet.

Eftersom ni inte har barn har ni alla möjligheter att resa då det är billigare, det vill säga utanför loven. Ni kan även resa på udda tider och ta sista minuten-resor.

Något att undvika tycker jag är att låna pengar. Det kommer surt tillbaka. Och strunta heller inte i viktiga försäkringar som du kan behöva på semestern, exempelvis om du åker på någon äventyrsresa där du ska dyka.

Hur planerar du semestern?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm