Hoppa till huvudinnehållet

Tekniska analysverktyg, del 4: Stochastic

Stochastic, eller Stochastic Oscillator, är en momentumindikator som mäter ett instruments pris med en period av priser för samma instrument. Genom detta kan instrumentet producera både köp- och säljsignaler genom att visa när ett instrument antingen är översålt eller överköpt.

Formel för indikatorn

Källa: Investopedia

Stochastic i praktiken

I exemplet ovan finns det ett par scenarion där indikatorn påvisat möjliga sälj- och köplägen då oscillatorn hamnat antingen ovan 80 (den blåa linjen) som indikerar att aktien är överköpt, eller under 20 (den röda linjen) som indikerar att aktien är översåld.

Divergenser

Som andra indikatorer kan även detta verktyg användas för att hitta divergenser mellan verktyget och priset på aktien. Med en divergens menas i detta fall att exempelvis priset sätter lägre bottnar men oscillatorn sätter högre bottnar. Detta kan indikera att den negativa rörelsen är på väg att ta slut och att aktien kan vara på väg att vända.

Här hittar du fler delar:

Del 1 – Glidande Medelvärden (MA)
Del 2 – Relative Strength Index (RSI)

Del 3 – Moving Average Converge Diverg
ence (MACD)
Del 5 – Bollingerband

Har du några frågor eller funderingar så hittar du mig alltid på Twitter eller Instagram.

Tills nästa gång!
/Axel

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer