Hoppa till huvudinnehållet

Tekniska Analysverktyg – Del 1 Glidande medelvärde

För en tid sedan implementerade vi möjligheten till att använda tekniska analysverktyg på vår webbsida. Då tekniska analysverktyg kanske kan vara lite kluriga att förstå tänkte jag beskriva ett gäng av dessa lite övergripande och vad de kan användas till.

Vi kommer att gå igenom:
– MA
– RSI
– MACD
– Stochastic
– Bollingerband

Moving Average

Moving Average, eller Glidande Medelvärde på svenska, används ganska flitigt, speciellt med 200 perioder som inställning. Just 200-dagars glidande medelvärde brukar användas för att visa primärtrenden för en aktie. Väldigt förenklat; om aktien under 200-dagars glidande medelvärde så handlas den i en negativ trend, ovanför 200-dagars handlas aktien i en positiv trend.

Vi kommer nedan att gå igenom Simple Moving Average & Exponential Moving Average.

Simple Moving Average (SMA)

SMA 200

Simple Moving Average är kanske som namnet antyder ett enkelt sätt att räkna ut ett glidande medelvärde. Just enkelheten i uträkningen var anledningen till att detta glidande medelvärde användes flitigt innan dagens utbredda användning av datorer blev verklighet.

För att räkna ut detta medelvärde används exempelvis ett antal slutkurser för en aktie som delas med antalet slutkurser(perioder/dagar) som valts:

Bildkälla: Investopedia

Exponential Moving Average (EMA)

Exponential Moving Average är lite komplexare än ovan nämnda glidande medelvärde. EMA lägger högre vikt och betydelse på de senaste datapunkterna än SMA gör, detta illustreras av bilden i början på inlägget.

Formeln för uträkning av EMA nedan:

Bildkälla: Investopedia
EMA 200

Glidande medelvärden i praktiken

Så, vad skall man då använda detta till? Som tidigare nämnt kan MA200 användas för att analysera ett bolags aktie, om denna är i negativ eller positiv trend. Handlas den i en positiv trend, kan positionen behållas eller ökas på. Om aktien handlas under MA200, det vill säga i en negativ trend, så kanske det är läge att sälja aktien eller att till och med gå kort aktien. Här finns mer information om att gå kort (blanka).

Golden Cross

Golden Cross eller Gyllene Kors, är ett sätt att använda glidande medelvärden i din handel. Som exemplet ovan visar infaller ett gyllene kors när 50-dagars glidande medelvärde korsar 200-dagars glidande medelvärde. Denna händelse kan ses som en eventuell köpsignal.

Death Cross

Death Cross eller Dödskors, är liknande ett gyllene kors. Skillnaden mellan de två signalerna är att 50-dagars glidande medelvärde korsar 200-dagars åt andra hållet, det vill säga ovanifrån och ned. Denna händelse kan ses om en eventuell säljsignal.

Dessa två är bara exempel av vad glidande medelvärden kan användas till. Hoppas att du fick med dig något nyttigt till din handel från detta inlägg, nästa gång går vi igenom RSI.

Tills dess, stort lycka till med din handel!

Här hittar du fler delar:

Del 2 – Relative Strength Index (RSI)

Del 3 – Moving Average Converge Divergence (MACD)

Del 4 – Stochastic
Del 5 – Bollingerband

Har du några frågor eller funderingar så hittar du mig alltid på Twitter eller Instagram.

/Axel

Axel Karlsson
Active Trading Manager

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-22 17:22

Hej, vilken tycker du är bäst,SMA eller EMA?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-25 11:32

Hej Björn! Jag skulle säga att det beror på vilken horisont man har med sin tänkta position. Då EMA lägger mer vikt på datapunkter i närtid så tycker jag att de passar bättre för kortsiktigare positioner och SMA för längre sikt.

Anonym
Anonym
2020-10-08 15:54

Vore bra om vi fick veta resten också av indikatorerna. tack