Hoppa till huvudinnehållet

Tekniska analysverktyg del 5: Bollingerband

Då är vi inne på sista delen av denna serie om våra tekniska analysverktyg. Denna gång handlar inlägget om verktyget Bollingerband som togs fram av John Bollinger, grundare av företaget Bollinger Capital Management.

Bollingerbandet består av tre linjer, ett glidande medelvärde (SMA) samt en positiv och en negativ linje som är två standarddeviationer ifrån denna SMA som oftast är om 20 perioder(dagar). I ovan bild så har vi SMA i den bredare röda linjen, samt linjerna för positiva och negativa standardavvikelserna.

Formel för Bollingerband, källa Investopedia

Bollingerband i praktiken

Bolligerbanden kan exempelvis användas för att hitta ett så kallat “squeeze”-scenario. Scenariot innebär att bollingerbanden dras ihop på grund utav en lågvolatil period och kan signalera att en större rörelse är på gång. Verktyget kan dock inte användas för att placera en trade då verktyget inte ger någon form utav signal när denna större rörelse väntas ske.

Översåld/överköpt
Vanligtvis används bollingerbanden för att hitta överköpta och översålda scenarion som kan användas för beslutsfattande om att påbörja eller avsluta en trade. Ju närmare priset är det övre bandet, ju mer överköpt anses det vara, och vice versa åt det nedre hållet.

John Bollinger har 22 regler för att använda sitt verktyg, mer om detta kan du hitta här

Här hittar du tidigare delar:

Del 1 – Glidande Medelvärden (MA)
Del 2 – Relative Strength Index (RSI)

Del 3 – Moving Average Converge Divergence (MACD)

Del 4 – Stochastic

Har du några frågor eller funderingar så hittar du mig alltid på Twitter eller Instagram.

Ta hand om er,
Axel

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm