Hoppa till huvudinnehållet

Tekniska analysverktyg – Del 2 Relative Strength Index (RSI)

Relative Strength Index eller RSI, är ett momentumverktyg som används för att mäta vikten av de senaste prisförändringarna i exempelvis en aktie. Vanligtvis används orden ‘överköpt’ och ‘översålt’.

RSI visas vanligtvis som en oscillator där värdet går från 0 till och med 100. Generellt sett brukar ett värde över 70 vara ett tecken på en överköpt aktie samt ett värde under 30 tecken på en översåld aktie.

Bildkälla: Investopedia

RSI beräknas i två steg. Average gain/average loss som används i uträkningen kommer från den valda mängden historiska ‘perioder’, en period kan exempelvis vara en dag.

Antalet perioder som används är oftast 14. I exemplet nedan antas att marknaden stänger positiv sju av dessa 14 dagar med en genomsnittlig ökning på 1%. De återstående dagarna, de andra sju, stängde alla nedåt med en genomsnittlig nedgång om -0.8%

Bildkälla: Investopedia

När det sedan finns data för de antal perioder som valts, i detta exempel 14, så beräknas RSI enligt exemplet nedan.

Bildkälla: Investopedia

RSI i praktiken

Vad skall detta verktyg då användas till? Som tidigare nämnt används denna oscillator som ett mått om en aktie är överköpt eller översåld.

I exemplet nedan ser vi ett års utveckling för OMXS30. Efter den skarpa nedgång vi såg under mars månad så OMXS30 enligt RSI kraftigt översåld. En liten bit fram, början av juni så var OMXS30 i överköpt territorium och tog således en liten paus och handlades ner något.

Källa: Refinitiv

Divergenser

Divergenser är något som RSI ofta används till, både negativa och positiva divergenser. Dessa divergenser kan vara sätt att hitta köp eller säljlägen i exempelvis index eller aktier. Nedan är ett exempel på en positiv divergens.

Källa: Refinitiv

I exemplet med Apple ovan kan vi se att RSI stiger i takt med att priserna går ner, detta kallas för en positiv/bullish divergens. En positiv divergens kan användas som exempelvis en ingång för en lång position. En negativ divergens är som exemplet ovan fast med ombytta roller, priset stiger i takt med att RSI sjunker. En negativ divergens kan exempelvis användas som ingång för en kort/blanknings position.

Hoppas att ni lärt er något av detta och kan applicera det någon gång i er handel.

Här hittar du fler delar:

Del 1 – Glidande Medelvärden (MA)
Del 3 – Moving Average Converge Divergence (MACD)
Del 4 – Stochastic
Del 5 – Bollingerband

Har du några frågor eller funderingar så hittar du mig alltid på Twitter eller Instagram.

Tills nästa gång,
Axel

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-09-28 09:47

Stavas “Strength”

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-28 09:50

Tack, ibland blir det lite fel 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-28 10:19

🙂

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm