Hoppa till huvudinnehållet

Så kan amerikanska valet påverka börsen

Hur hanterar marknaden osäkerheten om Biden kliver av sin kandidatur? Och vad skulle en Trump-seger betyda för inflationen? Så här kan det amerikanska presidentvalet påverka de finansiella marknaderna.

Till att börja med ska man möjligen ha klart för sig att störst betydelse för börsen har säkerligen andra faktorer än valet. Amerikansk ekonomi går starkt, långt bättre än europeisk och svensk ekonomi. Det betyder också, dessvärre, att inflationen tycks vara svår att helt få bukt med. Eventuella räntesänkningar lär därför fortsatt stå i fokus i höst.

Position för “Trump trade”

Men det går inte att komma ifrån att det amerikanska presidentvalet höjer temperaturen och ändå har en viss påverkan på de finansiella marknaderna, inte minst på enskilda sektorer. Redan nu har marknadens aktörer börjat positionera sig för en eventuell ”Trump-trade”.

En Trump-trade innebär att man positionerar sig för ökad inflation, stigande räntor och starkare dollar. Anledningen till att en Trump-seger antas kunna spä på inflationen är att protektionismen antas öka, vilket då kan spä på priser. Både räntor och dollar steg exempelvis efter den debatt som Biden ansågs förlora.

Kan sätta krokben för Fed

Dock ska man ha i bakhuvudet att även Biden har antagit en protektionistisk hållning gentemot Kina. Så fortsatt protektionism blir det oavsett, om än i olika stor utsträckning. Det bör allt annat lika fortsätta påverka kinesiska aktier, men även japanska, eftersom många företag noterade i Tokyo har stor exponering mot Kina.

En ihållande högre inflation bör allt annat lika göra det svårare för Fed att sänka räntan, vilket marknaden kraftigt skulle ogilla. Ändå är det inte säkert att marknaden föredrar en seger för Demokraterna. Dels finns osäkerheten kring Bidens kandidatur. Om han hoppar av, vem tar då över? Marknaden gillar inte osäkerhet. Men framför allt anses både republikanerna och Trump vara mer företagsvänliga än Demokraterna, och stå för exempelvis avregleringar som gynnar näringslivet. Enskilda sektorer lär hurra om Trump vinner, exempelvis oljebolag och läkemedelsbolag.

Det gäller även försvarssektorn i Europa. Trump har uttalat hot om att inte vilja komma till undsättning för ett Nato-land i behov av hjälp, om inte landet lägger tillräckligt mycket pengar på sitt försvar. Det lät öka utgifterna från enskilda länder ännu mer, vilket lär få företag inom försvarssektorn att hurra (och de har ju redan fått en boost i och med Rysslands krig mot Ukraina).

Näringslivsvänligheten hos republikanerna tycks väga upp för eventuell inflationsdrivande politik, och konsensus tycks vara ett en Trump-seger vore bäst för börsen, ur ett strikt börsperspektiv.

Dock ska man som i alla val vara medveten om att det är en sak vad kandidaterna säger i valrörelsen, och en annan vad de faktiskt kan genomföra i praktiken.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm