Hoppa till huvudinnehållet

Tekniska Analysverktyg – Del 3 MACD (Moving Average Convergence Divergence)

MACD eller Moving Average Converge Divergence är ett tekniskt analysverktyg som använder sig utav glidande medelvärden, exponentiella glidande medelvärden(EMA) för att vara exakt.

Delarna som MACD består av är först en indikator som kallas för MACD-linjen, ytterligare en indikator som kallas för signallinjen, ett histogram samt en nollinje.

Kort förklarat är MACD-linjen 12 perioders EMA minus 26 perioders EMA. Signallinjen är oftast 9 perioder. Dessa är de tre tal som är förifyllda på Nordnet.se när du väljer att lägga till indikatorn. Nollinjen är där 12 perioders EMA bryter 26 perioders EMA.

MACD i praktiken

MACD-Linjen bryter signallinjen

I ovan exempel har vi kanske den vanligaste tillämpningen av MACD. MACD-linjen skall alltså bryta sig igenom signallinjen, antingen uppåt eller nedåt. I ovan exempel ser du en säljsignal när signallinjen bryter ner och liknande en köpsignal när den bryter upp igenom MACD-linjen. Ett sätt att sortera bort eventuella felaktiga signaler är att endast agera på köpsignaler när dessa gers under nollinjen, samt agera på säljsignaler när de inträffar ovanför nollinjen.

Divergenser

Ett ytterligare sätt att använda MACD till är att hitta divergenser mellan vad indikatorn visar och prisrörelser i valt instrument. Ovan ser vi ett exempel på en så kallad “bullish” divergens, dvs. MACD rör sig uppåt samtidigt som priset går åt andra hållet.

Liknande divergens som ovan finns såklart åt andra hållet med sjunkande MACD och ökande pris i det valda instrumentet.

Återkommer snart för del fyra i denna lilla artikelserie 🙂

Här hittar du fler delar:

Del 1 – Glidande Medelvärden (MA)
Del 2 – Relative Strength Index (RSI)

Del 4 – Stochastic
Del 5 – Bollingerband

Har du några frågor eller funderingar så hittar du mig alltid på Twitter eller Instagram.

/Axel

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer