Hoppa till huvudinnehållet

Retailinvesterarna röstade för Elon Musks gigantiska kompensationspaket

Elon Musk var i fokus igår, då Teslas aktieägare röstade för det största bonusprogrammet någonsin för bolagets visionära ledare. Det norska oljefonden röstade emot.

Denna morgonrapport är avsedd som allmän information och ska inte tolkas som investeringsråd. Syftet är att ge läsaren insikt i världsekonomin och finansmarknaderna för att främja förståelse och kunskap om dessa områden. Se kompletterande disclaimer.

Morgonrapport – fredag 14 juni

  • Vi tror att Stockholmsbörsen öppnar upp 0,2%, eller inom intervallet [-0,1, 0,5]%.

Vår prognos, som är utarbetad av Roger Berntsen – analytiker på Nordnet, klockan 07.09 idag, är avsedd för utbildningsändamål och baseras på utvecklingen i de globala finansmarknaderna efter föregående handelsdag (historiska siffror), inklusive S&P 500-futures som är upp 0,3% sedan Stockholmsbörsen stängde på torsdagen, oljepriset som är ner -0,2% under samma period och USD/SEK som är upp 0,1%. Kursdrivande nyheter (resultat m.m.) från bolagen som ingår i Stockholmsbörsen är inte beaktade i prognosen.

Roger Berntsen har ägarintressen i följande bolag som nämns i denna rapport: Tesla Inc. och Berkshire Hathaway Inc.

Wall Street

  • De ledande indexen i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA och RUSSELL 2000) föll i genomsnitt med -0,2 procent igår.
  • Super Micro Computer Inc (12,4%), Broadcom Inc (12,3%), Arista Networks Inc (6,5%) toppade vinnarlistan bland bolagen i S&P 500-indexet.
  • Paramount Global (-6,9%), Warner Bros Discovery Inc (-6,7%), ETSY Inc (-4,9%) hamnade i botten.

En ny uppmuntrande inflationsrapport (PPI) bidrog till uppgång på Wall Street. Både S&P 500 (+0,2%) och Nasdaq-indexet (+0,3%) nådde nya all-time highs. Dow Jones Industrial Average och Russell 2000 föll däremot. Elon Musk var också i fokus igår, då Teslas aktieägare röstade för det största bonusprogrammet någonsin för bolagets visionära ledare. Statens pensionsfond utland (den norska oljefonden) röstade emot lönepaketet till Musk, medan retailinvesterarna som dominerar bolaget tillsammans med Musk, röstade för.

Den norska oljefonden är känd för sin hårda röstning när det gäller lön, bonusar och företagsstyrning generellt, men gör ändå undantag för Warren Buffetts Berkshire Hathaway. Det är naturligt att anta att vissa i oljefonden, kanske högsta chefen Nikolai Tangen själv, också förespråkade ett liknande undantag för Elon Musk. #ingareglerutanundantag

Asien

  • De största indexen i Asien (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) är ner -0,1 procent i snitt fredag morgon.

Det blev en ny, svag dag på de asiatiska börserna, och därmed är det lite draghjälp att få därifrån idag. Gårdagens “svaga” PPI-siffror från USA är goda nyheter för både asiatiska och europeiska investerare, då detta banar väg för lägre räntor i USA och en svagare dollar.

Svaga PPI-siffror från USA indikerar lägre inflationstryck, vilket kan leda till lägre räntor från den amerikanska centralbanken. Lägre räntor gör lån billigare och stimulerar ekonomisk tillväxt, samtidigt som de uppmuntrar investerare att söka högre avkastning i asiatiska och europeiska marknader, vilket ökar kapitalinflödet där.   En svagare dollar, som följer med lägre räntor, gör också amerikanska varor billigare och mer konkurrenskraftiga, samtidigt som den ökar köpkraften för internationella investerare och minskar kostnaderna för skuld i amerikanska dollar. Detta ger asiatiska och europeiska investerare både ekonomiska fördelar och förbättrad konkurrenskraft.

Räntor, valuta och råvaror

  • Oljepriset (Brent Blend) står nu i 82,35 dollar per fat.
  • 1 USD kostar för närvarande: 10,64 NOK; 10,47 SEK; 6,94 DKK och 0,93 EUR, medan 1 EUR kostar: 11,4 NOK; 11,25 SEK och 7,46 DKK.
  • Räntan i USA är inverterad (tvåårsräntan, som står i 4,72 är högre än tioårsräntan, som står i 4,27).
  • De långsiktiga inflationsförväntningarna i USA, mätta genom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,21 procent, mot Federal Reserves mål på 2 procent (Källa: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljepriset har haft stora svängningar under veckan. Viktiga händelser har påverkat oljemarknaden, inklusive utfallet av OPEC+ toppmötet (mer olja kommer på marknaden från hösten), räntemötet i Federal Reserve (hökaktiga kommittémedlemmar) och “svaga” KPI– och PPI-siffror från USA.

Oljeprisets svängningar är tätt kopplade till förändringar i dollarkursen, eftersom olja handlas i amerikanska dollar. En starkare dollar gör olja dyrare för köpare med andra valutor, vilket kan minska efterfrågan och sänka priserna. Omvänt gör en svagare dollar oljan billigare internationellt, vilket kan öka efterfrågan och pressa upp priserna.

Källa: Rådata (räntor, valutakurser, råvarupriser, index och aktiekurser) är hämtade från Infront.

Det här blogginlägget har översatts från norska till svenska med hjälp av ChatGPT.

Få morgonrapporten direkt via mejl

Fyll i din mejladress nedan, så får du morgonrapporten direkt till din inbox. Självklart är det gratis.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
12 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Nfdd ffff
Nfdd ffff
2024-03-04 08:57

Önskar få detta inne i Nordnet-appen. Bra info men gammaldags format.

Den fete
Den fete
2024-01-25 11:59

Ja det är inte många kommentar. Det verka i alla fara någom form av hov i banker. Och det var väl väntat
Men nu är den så att vädret och kyla med som problem med energi försörjning el priset har ju skenar och det kommer att dra med sig inflat och slutligen räntorna
Som det är nu så verkar påståenden om ränte nedgång inte seriöst frågan är vilken tid tar det för ett skenade energi pris att gå över i skenade räntor

Den fete
Den fete
2023-12-18 10:22

Ja en av de viktigaste är väl att göra bedömningar om krig föringengen i Ukraina . Man kan ju anta att Putin har med det muslimska överfallet på Israel. Och det har ju en del med kassa flödet att göra .. intresset flyttas ju från Ukraina och nära Europa till Mellanöstern krigförinande jihadister som då stöds av en tidigare sossialistisk regering.
Och det borde ju vara något att fundera över.

Rolf
Rolf
2023-10-05 08:24

Markera gärna makrosiffror och tiden som är “viktiga” med fet stil.
Rolf

info user
info user
Svara till  Roger Berntsen
2024-01-18 21:22

BULLBERTSEN nå är du og skriver du på Svenske sia ?

Kwerner
Kwerner
2023-09-25 08:29

När kommer den Japanska JPY i närtid att stärkas?

Steven
Steven
2023-09-07 11:48

Saknar det viktigaste: hur index i USA gått sedan Stockholmsbörsens stängning. Hoppas detta kan fixas snart.

Nanooligarken
Nanooligarken
2023-09-05 08:28

saknar valutakursen för EUR . Borde vara en självklarhet !

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm