Denna morgonrapport är avsedd som allmän information och ska inte tolkas som investeringsråd. Syftet är att ge läsaren insikt i världsekonomin och finansmarknaderna för att främja förståelse och kunskap om dessa områden. Se kompletterande disclaimer.
Morgonrapport – fredag 11 juli
- Vi tror att Stockholmsbörsen öppnar ned 0,1%, eller inom intervallet [-0,5, 0,3] %.
Rapporten är utarbetad av Roger Berntsen, analytiker på Nordnet, kl. 07.04 idag och är avsedd för utbildningssyfte. Den baseras på utvecklingen på de globala finansmarknaderna efter föregående handelsdag (historiska siffror), däribland S&P 500-terminer som är ned 0,2% sedan Stockholmsbörsen stängde på torsdagen, DAX-terminer ned 0,3%, oljepriset (Brent Blend) ned 0,1% och USD/SEK ned 0,1%. Kursdrivande nyheter (resultat m.m.) från bolagen på Stockholmsbörsen har inte beaktats i prognosen. Roger Berntsen har gett ut denna morgonrapport oavbrutet i 19 år, men fel kan förekomma.
Roger Berntsen har inga ägarintressen i bolag nämnda i denna rapport.
Världens aktiemarknader
- De ledande indexen i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA och RUSSELL 2000) steg i genomsnitt 0,3% igår.
- S&P 500 Volatility föll 0,2 punkter till 15,8.
- VIX > 25: Signaliserar rädsla och osäkerhet. VIX < 15: Indikerar stabilitet och optimism.
- United Airlines Holdings Inc (14,3%), Delta Air Lines Inc (12%), Southwest Airlines Co (8,1%) toppade vinnarlistan bland bolagen i S&P 500-indexet.
- Axon Enterprise Inc (-9%), PTC Inc (-7,5%), Fortinet Inc (-6,9%) hamnade i botten.
- S&P 500 Volatility föll 0,2 punkter till 15,8.
- Eurostoxx 600 steg 0,5% igår, medan de ledande börsindexen i Norden (OMXS30, OBX, OMXH25 och OMXC20) steg i genomsnitt 1,3%.
- EUROSTOXX 50 Volatility index föll -0,6 punkter till 16.
- VIX > 25: Signaliserar rädsla och osäkerhet. VIX < 15: Indikerar stabilitet och optimism.
- EUROSTOXX 50 Volatility index föll -0,6 punkter till 16.
- De största indexen i Asien (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) är upp 0,4% i genomsnitt fredag morgon.
Tullkriget och handelsrelationer
Investerarna fortsatte att driva börserna uppåt under torsdagen, både i Asien, Europa och USA. Om det värsta är över när det gäller Trumps tullkrig är den stora frågan. Igår fick dessutom Kanada besked om nya tullsatser på 35% från 1 augusti. Hittills verkar marknaden inte vara skrämd. EU:s och Kinas position som USA:s stora motparter är dock avgörande, givet deras storlek. EU:s förslag till USA har ännu inte besvarats, men svar väntas under helgen.
Handelspolitik mot mindre aktörer kan ha sitt värde, men det är USA:s relation till EU och Kina som verkligen betyder något. Som USA:s största handelspartners har dessa block både storleken och förmågan att svara tillbaka – vilket gör konflikten mer komplex och potentiellt långvarig.
Rapportperioden för andra kvartalet
Rapportperioden för andra kvartalet fortsätter med full styrka idag, särskilt i Norge där 4 av de 25 bolagen i OBX-indexet släpper sina siffror före börsöppning. För investerarna kan goda bolagsresultat fungera som ett ankare i oroliga tider. Särskilt i Norge – med hög exponering mot energi och råvaror – kan rapporterna ge värdefulla indikationer på ekonomins robusthet och hur bolagen hanterar ökad internationell osäkerhet.
Räntor, valuta och råvaror
- Oljepriset (Brent Blend) ligger nu på 68,7 dollar per fat.
- 1 USD kostar i skrivande stund: 10,1 NOK; 9,52 SEK; 6,39 DKK och 0,86 EUR.
- 1 EUR kostar: 11,8 NOK; 11,12 SEK och 7,46 DKK.
- Räntestrukturen i USA är normaliserad (tvåårsräntan, som är 3,88%, är lägre än tioårsräntan, som är 4,36%).
- De långsiktiga inflationsförväntningarna i USA, mätt genom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,34%, mot Federal Reserves mål på 2%.
- Guld (Gold Spot), som handlas i USD per troy ounce, står i 3332,9 (3% från all-time high).
Källa: Rådata (räntor, valutakurser, råvarupriser, index och aktiekurser) är hämtade från Infront.
Detta blogginlägg är översatt från norska till svenska med hjälp av AI.
Få morgonrapporten direkt via mejl
Fyll i din mejladress nedan, så får du morgonrapporten direkt till din inbox. Självklart är det gratis.
Hej Roger,
Alltid läsvärda rapporter ofta med bra reflektioner att lära sig av, MEN det är inte alltid man hinner läsa varje morgonrapport och därför skulle det vara bra om det fanns ett arkiv med kanske 1 veckas rapporter, för markanden ändras ibland snabbt, men dina reflektioner bestårbetydligt längre!
MVH
Anders
Återigen mycket tänkvärda ord..
Kommer det någon analys av handelsavtalet mellan USA och Storbrittanien? Det skulle vara väldigt intressant att förstå vad det innebär gentemot läget mellan länderna innan Trump startade sitt handelskrig.
MVH
Anders
Väldigt intressant o insiktsfull reflektion idag. Tänk om långsiktiga strategier o beslut fick råda i stället för snabba segrar. Kanske är det just långsiktighet som den svenska saktfärdigheten/försiktigheten har skapat. Vi är ju – och har länge varit ett ganska framgångsrikt litet land. Bara en tanke.
Väldigt intressant reflektion idag ! Kanske du blev lite star-struck då 2015 att möta Buffet, Munger och Gates?
Tar mig friheten låna Lars ord från 11:e april – ” Fantastisk bra summerat och formulerat. Så kloka ord.” . Stämmer lika bra på dagens morgonkrönika tema komplexitet ! Varför uppfinna hjulet, när någon annan redan gjort det 🙂
Fantastisk bra summerat och formulerat. Så kloka ord.
Tack för dina insikter i börsens värld.
Lär mig för varje gång jag läser dina kloka ord.
Dessa goda råd kommer jag framledes att följa upp för att försöka bilda mig en uppfattning om vart börserna kan gå.
Tull experiment utan hängslen o livrem..?
Stort tack för dina mycket givande morgonrapporter! Jag är glad att jag börjat läsa dessa med hjärnan inkopplad, och inte bara snabbscrollar igenom dina texter. Och samtidigt ledsen att jag inte tidigare insett hur värdefulla dina reflektioner är. Sannolikt för flera än mig.
Jättebra artikel!