Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Svaga makrosiffror sänkte Wall Street

Gårdagens utförsäljning i USA skrämde inte investerarna i Asien i natt, så det finns hopp om draghjälp från den regionen idag. De kinesiska börserna visade för övrigt vägen på onsdag.

Disclaimer: Det är viktigt att påpeka att denna börsrapport är avsedd som generell information och inte ska förstås som investeringsråd. Syftet är att ge läsaren insikt i världsekonomin och finansmarknaderna, för att öka förståelsen och kunskapen om dessa områden.

Morgonrapport – onsdag 27 september

  • Vi tror att Stockholmsbörsen öppnar oförändrat, eller inom intervallet [-0,3, 0,3]%.

Våra förutsägelser, gjorda kl. 07:22 idag, baseras på utvecklingen i de globala finansmarknaderna efter föregående handelsdag, inklusive S&P 500 futures som är ner 0,1% sedan Stockholmsbörsen stängde tisdag.

Wall Street

  • De ledande indexen i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA och RUSSELL 2000) sjönk med -1,4% i snitt igår.
  • Resmed Inc (3,6%), Insulet Corp (3%), Dexcom Inc (3%), toppade vinnarlistan bland företagen som ingår i S&P 500 indexet.
  • Cintas Corp (-5,3%), Stryker Corp (-4,8%), ON Semiconductor Corp (-4,6%), hamnade i botten.

Svaga makrosiffror (Consumer Confidence) ledde till börsfall på Wall Street tisdag. Amerikanska konsumenter har länge behållit optimismen trots hög inflation, låg ekonomisk tillväxt och stigande räntor, men det kan nu se ut som smärtgränsen är nådd. Consumer Confidence siffrorna ger insikt i konsumenternas syn på ekonomin. Detta tal har stor betydelse då konsumtion är en viktig drivkraft för ekonomisk tillväxt, särskilt i konsumtionsdrivna ekonomier som USA.

Historiskt har förändringar i förtroendet ofta korrelerat med ekonomiska cykler, där höga förtroendenivåer kan indikera ekonomisk uppgång, medan låga nivåer kan signalera recessioner. Samtidigt ger det också värdefull insikt i konsumenternas reaktion på större globala händelser, som finanskriser eller oljekriser. Därför är konsumentförtroendet ett ovärderligt verktyg för att förstå och förutsäga ekonomiska trender.

Asien

  • De största indexen i Asien (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) är ned -0,1% i snitt onsdag morgon.

Gårdagens utförsäljning i USA skrämde inte investerarna i Asien inatt, så det finns hopp om draghjälp från den regionen idag. De kinesiska börserna visade för övrigt vägen onsdag, hjälpta av uppmuntrande makrosiffror. Medan Kina brottas med låg inflation, kämpar USA och Europa med hög inflation.

Medan låg inflation i Kina beror på svag intern efterfrågan och potentiellt kan bromsa global tillväxt på kort sikt, leder hög inflation i USA och Europa till minskad köpkraft för konsumenterna och högre kostnader för företagen. De långsiktiga effekterna av inflation beror dock på den aktuella makroekonomiska kontexten, centralbankers åtgärder och andra globala faktorer.

Räntor, valuta och råvaror

  • Oljepriset (Brent Blend) står nu på 93,2 dollar per fat, upp 1,5 procent från tisdagens nivåer. Gaspriset (Henry Hub Natural Gas) är upp 2,1 procent under samma period.
  • 1 USD kostar för närvarande; 10,82 NOK, 11,01 SEK, 7,06 DKK och 0,95 EUR, medan 1 EUR kostar; 11,4 NOK, 11,62 SEK och 7,46 DKK.
  • Räntekurvan i USA är inverterad (tvåårsräntan, som är 5,06, är högre än tioårsräntan, som är 4,52).
  • De långsiktiga inflationsförväntningarna i USA, mätta genom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,33 procent, jämfört med Federal Reserves mål på 2 procent (Källa: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Ovissheten bland investerarna verkar vara hög just nu, främst på grund av de höga räntorna. I detta sammanhang är det värt att nämna att Federal Reserve (USA:s centralbank) förväntar sig att Fed Funds Rate ska halveras från dagens nivåer fram till 2026.

Beslut från USA:s centralbank påverkar inte bara räntenivåerna och lån i USA, men har också en global inverkan och kan påverka valutamarknaderna, global handel och andra centralbankers åtgärder. Investerare, ekonomer och beslutsfattare världen över bevakar noggrant Feds uttalanden och publikationer för att förstå potentiella ekonomiska trender, förväntningar på framtida pengepolitik och för att fatta informerade beslut.

Det här blogginlägget har översatts från norska till svenska med hjälp av ChatGPT.

Källa: Rådata (räntor, valutakurser, råvarupriser, index och aktiekurser) är hämtade från Infront.

Få morgonrapporten direkt via mejl

Fyll i din mejladress nedan, så får du morgonrapporten direkt till din inbox. Självklart är det gratis.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Nanooligarken
Nanooligarken
2023-09-05 08:28

saknar valutakursen för EUR . Borde vara en självklarhet !

Steven
Steven
2023-09-07 11:48

Saknar det viktigaste: hur index i USA gått sedan Stockholmsbörsens stängning. Hoppas detta kan fixas snart.

Kwerner
Kwerner
2023-09-25 08:29

När kommer den Japanska JPY i närtid att stärkas?