Hoppa till huvudinnehållet

Här är aktierna du skulle haft hittills i år

Stockholmsbörsens OMXS30-index har hittills i år ökat 7 procent och det breda OMXSPI-indexet 8 procent efter en rapportsäsong som fick de båda indexen att toppa den 23 maj för att senare falla tillbaka något.

Finwire har gjort en genomgång av vilka aktier som haft bäst utveckling på Stockholmsbörsens olika listor.

I Sverige har Riksbanken inlett räntesänkning och ECB har följt efter. I USA har den heta arbetsmarknaden och hastigheten på det avtagande inflationstrycket mattats av och det är fortfarande oklart när deras första räntesänkning kommer.

Fortsatt är arbetsmarknaden, löne- och prisutvecklingen i fokus och en ny uppdatering av kärninflationen Core PCE väntas i veckan.

AI-sektorn är fortsatt haussad med Nvidia i spetsen.

För svensk del är det sektorn Livsmedel som har gått bäst med en uppgång på 34 procent, följt av Hälsovård och Finans&Fastighet som avancerat 13 procent respektive 11 procent. Även Industri har överpresterat index med en uppgång på 10 procent. Sänkena på Stockholmsbörsen är sektorerna Resor&Fritid och Material som vardera retirerat 2 procent.

Saab är fortsatt en av de absoluta vinnarna på Large Cap-listan och är upp 63 procent, följt av Mycronic på 46 procent.

Även Addnode och Traton har gått starkt under första halvåret och klättrat 44 respektive 43 procent.

Det är nu klart att Saab ersätter Autoliv i storbolagsindexet OMXS30 från och med 1 juli. Ytterligare en nyhet av teknisk karaktär är att Saab genomförde en aktiesplit 4:1 i maj efter den senaste tidens uppgång.

Försvarsjätten fortsätter att rida på den strukturella trenden med ökade försvarsanslag och förvarsinköp. Saab kom med starkare siffror än väntat i Q1 och passade även på att höja sin försäljningsprognos. Den organiska försäljningstillväxten bedöms bli mellan 15-20 procent jämfört med den tidigare prognosen på 12-16 procent. Vd:n lyfte även betydelsen av Natomedlemskapet vilket han menar kommer att göra att Sverige tar flera viktiga steg framöver för att integrera med försvarsalliansen och att möta deras krav på förmågor.

Saab har ännu inte gett upp hoppet om att leverera Gripen-flygplan till Ukraina, trots besked i slutet av maj att Sverige inte kommer att skicka några plan just nu.

Saab fick även en order värd 7,7 miljarder kronor från en kund som ej offentliggjordes.

För Mycronic vars aktie stadigt avancerat under årets första halvår har mycket handlat om ett flertal ordrar som rullat in, bland annat en order på maskritare, från Asien, värd upp till 470 miljoner kronor men även större ordrar från USA.

Bolaget överträffade förväntningarna i Q1. I rapporten framgick det att den organiska försäljningstillväxten steg till 42 från tidigare 2 procent. Försäljningen drev huvudsakligen av det största affärsområdet Pattern Generators. Inom Global Technologies har en stark AI-driven efterfrågan setts inom datakommunikation, vilket påverkat positivt.

Fordontstillverkaren Traton har enbart en free float på drygt 10 procent – övriga aktier ägs av Volkswagen. Den tyska biljätten gick för en tid sedan ut med att man är redo att gradvis öka den fria floaten för att göra aktien till en bättre investeringsmöjlighet, enligt vd:n. Volkswagens mål på medellång sikt är nu att ha ett ägande om 75 procent. Traton ingick tidigare i Volkswagen men knoppades för ett par år sedan av till aktieägarna.

Veckan därpå kom besked att Traton har uppdragerats till MDAX på den tyska börsen, som inkluderar de 50 största företagen på Frankfurt börsen. Detta mot bakgrund av bolagets höga börsvärde, 17 miljarder euro, efter den senaste tidens börsuppgång.

En av analytikerna som har rekommendationen köp är Pareto som anser att Traton bara börjat med sin modulariseringsstrategi, som om den genomförs på rätt sätt, har en enorm lönsamhetspotential.

I Q1 framgick det att den europeiska lastbilsverksamheten nyligen förlorat en del av sitt momentum, men att detta har vägts upp av Sydamerika. Finanschefen uttryckte det med att bolaget “blir allt bättre på att dämpa effekterna av regionala fluktuationer”.

It-konsulten Addnode överraskade med en högre vinst och omsättning än väntat i Q1. Bolaget såg en starkare marknad i USA, förvärvade Team D3 och genomfört kostnadseffektiviseringar vilket haft en positiv effekt på vinsten. Addnode ska fortsätta att investera i nya digitala lösningar och göra förvärv, enligt vd:n.

Vinnare och förlorare på mindre listor:

Vinnarlistan bland mid cap-bolagen toppas av Itab, Bioinvent och VBG Group med uppgångar på 105, 104 respektive 93 procent. Även Hansa Biopharma har gått bra med en uppgång på 86 procent.

Bland Small cap-bolagen har Precise Biometrics haft bäst utveckling med en uppgång på 216 procent, följt av Ascelia Pharma och Xspray Pharma som ökat 164 respektive 109 procent.

*) Avstämningen gjordes den 27 juni klockan 10.30.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm