Hoppa till huvudinnehållet

Rekordaktivitet på börsen – Aktierna man fyndköpt.

Under senaste halvåret har privatsparare varit rekordaktiva på börsen. Nordnet har haft rekord i antal affärer på plattformen och många privatsparare har varit flitiga på att köpa på sig lite mer aktier under både nedgången och återhämtningen. Kolla in hela listan på aktier man fyndköpt.

Topp 20 mest köpta aktierna under 2020

Nettoköpt aktieTotalavkastning från årsskiftet
Investor-1%
Telia-13%
Castellum-13%
Swedbank-14%
Norwegian Air Shuttle-92%
Hennes & Mauritz-24%
Volvo-7%
Scandic Hotels-52%
Latour14%
Industrivärden-6%
Axfood-1%
SEB-10%
Samhällsbyggnadsbo. i Norden5%
SAS-41%
ICA1%
Svolder-17%
AstraZeneca8%
Kinnevik8%
Intrum-33%
Nordea Bank-12%
Sorterat efter flesta antal individer som nettoköpt hos Nordnet Sverige under 2020

Privatsparare har inte legat på latsidan vad gäller börsaktivitet genom det första halvåret. Antalet avslut på börsen i Sverige har varit rekordhöga och det har varit en överhängande köpkraft hos privatsparare.

Det är faktiskt lite anmärkningsvärt att det funnits en så pass hög vilja att investera under både det kraftiga raset men också under den återhämtning som varit. Vanligtvis har privatsparare blivit avskräckta under tidigare kriser. Skillnaden ligger kanske i att denna nedgång var snabb och det fanns en gemensam vilja från stater, centralbanker och individer att försöka hindra covid-19 från att spridas. Den samsynen från många håll har förmodligen hjälpt till att upprätthålla ett långsiktiga investeringsfokus hos privatsparare.

Köpt fallande knivar

Från vänstertopp; Scandic, Intrum, Norwegian, SAS

Bilden visar de 4 aktier med störst kursnedgång under året där privatsparare har tydligt nettoköpt aktier. Längst upp till vänster är Scandic Hotels aktiekurs. NAS är Norwegian.

Både flygbolagen SAS och Norwegian har lockat hos privatsparare. Att döma av aktiekursen så är krisen långt ifrån över och det är ingen återhämtning på långa vägar ännu. Förvisso har räddningspaket lanserats för att säkerställa fortlevnad men någon form av tillväxt tror inte aktiemarknaden på i vilket fall.

Scandic hotel har befunnit sig mitt i krisen. Minskade resor har natruligt slagit hårt och det har varit en viss återhämtning sedan bottennivåerna men aktiekursen är fortfarande en bra bit tidigare nivåer.

I en kris blir det naturligt tuffare för ett kreditbolag som Intrum. Personer som förlorat sitt jobb får svårare att betala sina skulder och kreditförlusten blir snabbt ett fokusområde för denna typ av bolag.

Trotts kraftiga kursfall och i vissa fall utebliven återhämtning har privatsparare köpt på sig.

Investmentbolagen lockar

Från vänstertopp; Investor, Industrivärden, Latour, Svolder, Kinnevik

Ovanstående visar de 5 investmentbolagen som fanns på topp 20 listan över mest nettoköpta aktierna.

Latour och Kinnevik sticker ut med en tydlig V-formation i aktiekursen, båda aktierna är på plus sedan årsskiftet.

Investor var den absolut mest köpta aktien under senaste halvåret. I osäkra tider som råder är det många som spelar ett mer “säkert” kort. Investor är ju trots allt väldigt likt en indexfond vilket ger dig ett tvärsnitt av börsen. När det var svårt att navigera var det många som letade efter bred exponering.

Svolder är ett av investmentbolagen som laggar efter ganska mycket. Portföljen har bestått av en del krisdrabbade aktier, bland annat Scandic.

Defensiva aktier lockar

Från vänstertopp; Ica, Axfood, AstraZeneca

Klassiskt defensiva aktier brukar vara mat och läkemedel. Både ICA och Axfood finns med över listan av de mest köpta aktierna. Ganska tidigt insåg marknaden att mat kommer att köpas även under kristider och när människor dessutom började hamstra toalettrullar så återhämtades aktiekursen ganska snabbt.

Många av de globala läkemedelsföretagen har varit heta. Det är förmodligen jakten på vaccin som lockar investerare och den som kan knäcka gåtan på hur vi ska råda bot på Covid-19 kommer rimligtvis belönas. Det är dock anmärkningsvärt hur senaste veckans snackis om AstraZenecas framgångar kring vaccin inte har gett större utslag i aktiekursen.

Vad har du köpt genom krisen? Är ovanstående aktier i din portfölj också, eller finns det några du undviker? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-06-22 14:43

Sedana, Intervacc, EQT fanns i portföljen innan Corona och de har gått bra. Sålde alla övriga 6/3 och har köpt på mig igen sedan början av april. Nyfosa, Trelleborg, Kinnevik, Latour är en del av innehavet. Har inte förlorat något på coronakrisen. Sålde även samtliga fonder då och har köpt på mig igen. Tillbaka i läget före Corona för mina fonder.