Hoppa till huvudinnehållet

Aktiehandel oktober: Utdelningsaktier gjorde comeback

Oktober månad bjöd på en lite svajig börs med viss återhämtning under slutet. Det var rapportperiod där merparten av börsens bolag visade upp Q3 siffror och med breda penseldrag kan man säga att det ser ut att vara en fortsatt underliggande styrka i både omsättning och lönsamhet. Trotts detta var kursutvecklingen relativt svag, kanske ett tecken på att börsen har sprungit i förväg och behöver vänta in den underliggande ekonomiska utvecklingen.

Hur agerar privatsparare

Varje månad så kollar vi på aggregerad nivå hur privatsparare har agerat på börsen. Då tar vi fram vilka aktier som är de mest nettoköpta och nettosålda vilket kan ge en fingervisning om hur sparare på börsen tänker just nu. Med nettoköpt så räknar vi antal personer som köper minus antal personer som säljer aktien under senaste månaden och vice versa för nettosålt. Genom att räkna antal individer så fångar vi upp ett bredare perspektiv än om vi hade räknat i totalt nettovärde som köpts i en aktie då enskilt stora aktieägare skulle påverka statistiken mer.

Kolla in listan nedan för att se vilka aktier som privatsparare hos Nordnet Sverige har nettoköpt och nettosålt under månaden.

Mest köpta aktierna under oktober

Mest nettoköptaAvkastning från årsskiftet
Investor48%
Embracer-11%
Hennes & Mauritz-1%
SBB152%
Kinnevik47%
Sandvik21%
Volvo22%
Industrivärden9%
Tele226%
Nordea76%
Källa: Nordnet, sorterat på flest kunder som köpt – antal som sålt = nettoköpt

Vår sparekonom Frida Bratt har kommenterat listan nedan med följande;

– H&M, Nordea och Volvo är tillbaka i god form som högutdelare, och plockas in från avbytarbänken, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Ett svaghetstecken under rapportfloden är att flera bolag som kom med starka rapporter ändå inte fick positiva marknadsreaktioner på rapportdagen. Som exempel kan nämnas reaktionerna på rapporterna från Ericsson, Atlas Copco, Volvo och Sandvik, varav de två sistnämnda är aktier som under månaden plockades upp av spararna.

– H&M är den tredje mest nettoköpta aktien den här månaden, och det hör inte till vanligheterna. Bolaget kom med en stark rapport, som visade på bland annat goda marginaler, stark online-försäljning och minskade varulager. Men framför allt signalerar extrautdelningen optimism, säger Frida Bratt.

– Bank har klarat sig bra i börsfrossan, och är tillsammans med telekom en klassisk sektor för utdelningsinvesteraren. Utdelningsaktier var under pandemin av förklarliga skäl satta på avbytarbänken, men i takt med att beskeden om extrautdelningar ramlar in ökar suget från spararna. Aktier med höga utdelningar kan bli än mer attraktiva om börsklimatet fortsätter att vara lite svajigt, spår Frida Bratt.

Mest nettosåldaAvkastning från årsskiftet
Hemnet4%*
Autoliv24%
Coinbase1%*
Xpeng8%
Boozt-11%
Acast-22%*
RVRC Holding16%*
Moderna Inc152%
JM49%
Corem Property Group B85%
*Kursförändring sedan börsnotering under året

Är dina aktier med på köp eller sälj listan? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer