Hoppa till huvudinnehållet

Aktiehandel december: Så ser topplistan ut

Fjolåret bjöd på en stark uppgång för storbolagen men det var inte utan spänning. Under december månad skakade det till en del, framförallt hos mindre tillväxtbolag. Hur privatsparare agerade och vilka aktier man köpte och sålde ser du här.

Hur agerar privatsparare

Varje månad tittar vi på hur privatsparare hos Nordnet har agerat på börsen. Då tar vi fram vilka aktier som är de mest nettoköpta och nettosålda, vilket kan ge en fingervisning om hur sparare på börsen tänker just nu. Med nettoköpt räknar vi antal personer som köper minus antal personer som säljer aktien under senaste månaden och vice versa för nettosålt.

Mest köpta aktierna under december

Mest nettoköptaSenaste månadenSenaste 3 månaderna
Investor0%18%
SBB-9%21%
Embracer -7%15%
Evolution6%-7%
Sinch-9%-36%
VNV Global-5%-11%
AB Volvo 6%9%
Swedish Match12%-3%
Kinnevik -9%-6%
Tesla-1%27%
Källa: Nordnet, sorterat på flest kunder som köpt – antal som sålt = nettoköpt

Vår sparekonom Frida Bratt har kommenterat listan ovan med följande:

“Evolution, Sinch, Embracer och Tesla. Alla är de tillväxtfavoriter som köptes i hög utsträckning under december. Det är dock en ny investmentbolagsfavorit som klättrar allra mest i popularitet.”

“I sista stund bjöd december slutligen på ett tomterally. Överlag är börsförväntningarna lite lägre inför nästa år, på grund av ökad smittspridning, mindre stimulanser från Fed och mer återhållna tillväxtförväntningar i kanske framför allt Kina och USA. Och, inte minst, kvardröjande inflation och komponentbrist.”

“Redan i november åkte spararfavoriterna Evolution, Embracer och Sinch på rejäla smällar efter negativa bolagsnyheter. Det fick spararna att storköpa i rasen – en köptrend som fortsatte under december.”

“Sedan början av november har antalet ägare av Evolution ökat med 15 procent, och Sinch med över 40 procent.”

Investor har varit den mest nettoköpta aktien månad efter månad under året, och behåller sin plats på tronen även i december. Men det är en annan investmentbolagsaktie som klättrar i listan.”

“VNV Global har verkligen slagit sig in som en ny investmentbolagsfavorit bland spararna. Det var framför allt i samband med den mediala uppmärksamheten kring de höga premierna i höstas som allt fler fick upp ögonen för VNV Global, som fokuserar på tillväxtbolag och fortfarande handlas till rabatt.”

“Även Tesla letar sig i december in på listan över de mest nettoköpta aktierna.”

“Tesla-aktien har haft en riktigt tung månad efter en stark uppgång i år, och en viktig förklaring är Elon Musks aktieförsäljningar. Men många sparare tror stenhårt på både bolaget och aktien, och ser därför ett köpläge.”

På säljlistan hittas bolag som Boliden, SSAB och Lundin Energy,

“Råvarurelaterat har gått starkt de senaste månaderna men i och med den osäkerhet som den ökade smittspridningen medför väljer många att sälja av.”

Mest nettosåldaSenaste månadenSenaste 3 månaderna
Boliden6%25%
Etrion-9%-4%
Vitrolife-13%-5%
SSAB 9%28%
Nokia 1%7%
Stora Enso5%16%
Lundin Energy-6%3%
Clas Ohlson-6%29%
Industrivärden4%7%
Fingerprint Cards-1%-14%

Är dina aktier med på köp- eller säljlistan? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Ingemar Bellung
Ingemar Bellung
2022-01-15 19:27

Funderat på hur affärer görs i t e x Eric eller SSAB mfl. där buden ändras i ören. Sådana små steg verkar helt absurt. misstänker att det är mäklarnas datorer som är programmerade för att sköta budgivning enligt ett visst mönster.
mvh Ingemar