Hoppa till huvudinnehållet

Aktiehandel mars: Spararna rusar till Saab och SSAB

Varje månad tittar vi på hur privatsparare hos Nordnet har agerat på börsen. Då tar vi fram vilka aktier som är de mest nettoköpta och nettosålda, vilket kan ge en fingervisning om hur sparare på börsen tänker just nu. Med nettoköpt räknar vi antal personer som köper minus antal personer som säljer aktien under senaste månaden och vice versa för nettosålt.

Mest köpta aktierna under mars

Mest köptaSenaste månadenFrån årsskiftet
Investor7%-9%
SBB-4%-36%
SSAB22%39%
Volvo-3%-15%
Saab19%48%
Hennes & Mauritz-17%-26%
Swedbank1%-15%
Embracer-2%-17%
Volvo Car6%-9%
NIBE20%-25%

Vår sparekonom Frida Bratt har kommenterat listan ovan med följande:

– Spararna rusar till bolag som Saab och SSAB, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Det hör normalt inte till vanligheterna att privatspararna flockas kring Saab. Aktien är den femte mest nettoköpta under mars månad. Sedan årsskiftet har antalet ägare av Saab ökat med 45 procent, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Försvarsmakter i flera länder ser nu onekligen över sitt försvar. Men kanske ännu viktigare är att synen på vad som anses hållbart kan revideras. Saab har tidigare av många förvaltare valts bort av ESG-skäl, men det faktum att bolaget är på väg in i värmen igen bör betyda kapitalflöden in i aktien och det tar privatspararna fasta på, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

SSAB är den tredje mest nettoköpta aktien under månaden.

– Stålpriserna har rusat sedan Rysslands invasion av Ukraina, eftersom kriget väntas orsaka ett ännu större underutbud av stål, samtidigt som en del kinesisk stålproduktion har pausats på grund av smittspridning. Det gynnar kortsiktigt SSAB, som dessutom gillas för sin höga direktavkastning, säger Frida Bratt.

Stora köp fortsätter också att göras i Ericsson.

– Medan institutionella investerare möjligen drar öronen åt sig av ESG-skäl så har privatpersoner storköpt i aktien ända sedan härvan kring eventuella IS-mutor i Irak briserade i mitten av februari, säger Frida Bratt.

Mest såldaSenaste månadenFrån årsskiftet
Hemnet-4%-16%
Telia7%7%
NP3 Fastigheter19%-15%
Castellum9%-5%
Swedish Match3%-1%
Lundin Energy13%23%
Hexagon3%-7%
Stora Enso6%17%
Hufvudstaden6%-1%
AstraZeneca9%19%

Är dina aktier med på köp- eller säljlistan? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-01-15 19:27

Funderat på hur affärer görs i t e x Eric eller SSAB mfl. där buden ändras i ören. Sådana små steg verkar helt absurt. misstänker att det är mäklarnas datorer som är programmerade för att sköta budgivning enligt ett visst mönster.
mvh Ingemar

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm