Hoppa till huvudinnehållet

Börshandlade fonder (ETF:er).


Bred riskspridning och låga avgifter.

Vill du ha enkelheten i hur man handlar med aktier, men diversifieringsfördelarna fonder ger? Här berättar vi mer om börshandlade fonder (ETF:er), som kombinerar fördelarna hos både aktier och fonder.

ETF kommer från engelskans ”Exchange Traded Fund”, det vill säga börshandlad fond. En börshandlad fond är en korg med värdepapper som kan bestå av aktier, obligationer, råvaror - eller en kombination av dessa - och är utformade för att följa ett underliggande index.

Vad är en ETF?

  • En ETF är en korg av värdepapper, likt en fond, men som handlas på en börs - precis som en aktie.

  • ETF:er erbjuder låg förvaltningsavgift.

  • ETF:ens kurs varierar då andelarna i fonden köps och säljs i realtid till skillnad från en fond som handlas en gång om dagen.

  • I ETF:er kan du investera brett eller väldigt smalt, och på det sättet komma åt specifika regioner eller branscher.

Varför ETF:er?

Allt fler investerare lockas till ETF:er på grund av deras enkelhet, låga avgifter, tillgång till diversifiering och möjligheten att komma åt väldigt nischade branscher och regioner.

ETF:er ger en lägre genomsnittlig kostnad eftersom det vanligtvis är dyrare för en sparare att separat köpa alla aktier som ingår i en ETF. Det finns givetvis låga avgifter på fonder också, men sällan så låga som för en ETF.

ETF:er erbjuder de bästa attributen hos två populära tillgångar: De har diversifieringsfördelarna som vanliga fonder har samtidigt som de handlas likt en aktie och uppdateras i realtid. Priset på en ETF förändras således löpande under hela handelsdagen då andelarna i fonden köps och säljs direkt över marknaden. Detta är till skillnad från vanliga fonder, som inte handlas på börs, utan vanligtvis endast handlas en gång per dag efter det att marknaderna stängs.

ETF_tn (1).jpg

Courtagefritt månadssparande.

Månadsspara i ETF:er med autopilot.
Som en av få aktörer erbjuder vi möjligheten att månadsspara direkt i ETF:er. När du månadssparar i ETF:er hos Nordnet betalar du inget köpcourtage, och du kan välja mellan ett stort urval av fonder med låga förvaltningsavgifter. Tjänsten ETF Månadsspar genomförs i samarbete med några av våra samarbetspartners, noga utvalda till följd av att de är ledande aktörer inom ETF:er i Norden.

Valbara ETF:er för månadssparande


månadsspar_tn (1).jpg
Bra att veta om risker och avkastning.

Vi vill bara påminna om att ditt sparande kan gå upp och ner. Även om sparande i fonder historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm