Hoppa till huvudinnehållet

Investera din skatteåterbäring

Nu börjar årets skatteåterbäring betalas ut för dig som deklarerat tidigt och ska få tillbaka. I detta inlägget kollar vi på hur du kan använda denna extra slant till något riktigt bra.

Läge att investera din skatteåterbäring istället för att slösa

Aktiverade du digital brevlåda och skickade in deklarationen utan kompletteringar är det dags för skatteåterbäring. Första utbetalningarna sker nu kring 7-9 april och är tidigast möjliga tillfälle att få tillbaka skatten. Detta gäller givetvis om du får skatteåterbäring, har du en restskatt att betala så blir det inget extra klirr i kassan just nu. För dig som missade skicka in tidigt eller har kompletteringar så får du vänta till 9-12 juni.

För dig som får skatteåterbäring så är detta ett perfekt tillfälle att låta pengarna jobba för dig – Årets börs har dessutom varit extra skakig och börsen är ner. För en långsiktig investerare är detta nästan att betrakta som rea på aktier.

Skatteåterbäring investerat på börsen!

Att investera i aktier är alltid förknippat med en risk och just i år har detta blivit extra påtagligt. Vi har haft många goda år på börsen och det är i princip en omöjlighet att inte se negativ utveckling förr eller senare.

För den som kan avvara pengarna på längre sikt så finns det anledning att lyfta blicken och inte fastna i allt negativa som händer. Det finns en naturlig skevhet i den nyhetsrapportering som sker kring negativa händelser. Du kommer aldrig få läsa i lika stor utsträckning om det positiva som händer, utan vi människor söker oss till information om risker och därmed tar den negativa utvecklingen över.

På längre sikt så kommer börsen att fortsätta premiera de företag som växer och innoverar. Det är företagare som skapar nytta och gör detta utan att ta för stor finansiell risk så de kan överleva krissituationer. Även om börsen varit dramatiskt senaste veckorna så har den under senaste årtiondet fortfarande levererat en avkastning på över 140% inklusive utdelning

Stockholmsbörsen inklusive utdelning senaste 10 åren

Då ska man komma ihåg att under se senaste 10 åren har vi sett en skuldkris i Europa, negativa räntor, kraftiga oljepris rörelser och nu senaste en pandemi.

Om man lyfter blicken ännu mer så kommer du hitta ännu fler kriser som skakat om hela världen. Det vi också hittar är nya innovativa lösningar som gjort att vi tagit oss vidare och framåt.

Stockholmsbörsen inklusive utdelning sedan 1979

Investera i att andra unnar sig för sin skatteåterbäring!

Många svenskar ser skatteåterbäringen som en extra bonus lägligt efter påsk eller lagom till sommaren när nästa utbetalning sker. Istället för att sätta sprätt genom att konsumera allt – så kan du tjäna på att alla andra konsumerar!

Tror du att många sitter hemma och spelar spel i större utsträckning?
Ja då kan du köpa aktier i spelutvecklare så som Embracer eller Paradox.

Eller är det många som blir lite extra generösa på nästa fest?
Då har du Kopparbergs eller Carlsberg som exempel på dryckesbolag.

Kanske blir garderoben uppdaterad med lite sommarkläder och nya skor?
Kanske Zalando eller H&M kan tjäna på den trenden.

Eller så gör du det enkelt och ökar på månadssparandet i ett gäng indexfonder med bred exponering både globalt och regionalt.

Nu kommer nog inte skatteåterbäringen i sin ensamhet markant förbättra bolagens resultat. Primärt ska du köpa aktier i bolagen som du tror har en långsiktigt stark affärsmodell och som tjänar pengar hela året. Skatteåterbäringen kan hjälpa dig bygga på din aktieportfölj med bra bolag och framförallt hjälpa dig öka på sparandet i tider som dessa.

Det är inte bara pengar du kan investera!

Nu när vi inte transporterar oss i lika stor utsträckning så kan du investera den tiden i att skaffa mer kunskap. Öka på bokläsandet, kanske lyssna på en extra dokumentär om något som inte handlar om globala pandemier eller varför inte öka på aktiekunskapen. I Kunskapsbanken har jag samlat ett gäng artiklar och videos som stärker din finansiella kunskap.

Är du osäker på vad du ska investera i? Vi har precis gjort en inspirationssidan för ETF:er där du kan hitta spännande globala megatrender att investera i, hitta billiga indexfonder eller spännande tillväxtmarknader.

En vinnarstrategi i just tuffare börsklimat är månadssparande. I denna bloggen har jag samlat massa kunskap för att lyckas med månadssparadet – framförallt under negativ börsutveckling.

Svaren på de vanligaste deklarationsfrågorna

Har du ännu inte deklarerat så är det lägligt att börja. Sista dag är 4 maj för att skicka in deklarationen digitalt – men för säkerhets skull så se till att göra det innan dess.

vår sida om deklarationen kan du läsa svaren på de vanligaste deklarationsfrågorna som vi på Nordnet har sammanställt åt dig.  Här nedanför har vi också sammanfattat den viktigaste informationen för de vanligaste kontona på Nordnet.

Får du någon skatteåterbäring i år och än viktigare vad kommer du i sådana fall göra med pengarna? Dela gärna dina skatteåterbäringstips i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm