Hoppa till huvudinnehållet

Vinnarstrategi med månadssparande

Att månadsspara är en tidslös strategi som funkar! I detta inlägg får du detaljerna kring hur skapar ett så bra månadssparande som möjligt.

Månadssparande – En vinnarstrategi

Grunden i ett sparande är definitivt månadssparande. Varför alla säger att det är bra är min ambition att bevisa i detta inlägg. Men först, generellt för sparande på börsen brukar jag rekommendera följande strategi:

  • Tänk långsiktigt och gör val som fungerar över tiden
  • Regelbundet sparande är basen. Starta månadssparande
  • Se till att du förstår vad du köper och bara betalar rimliga avgifter.

Visst skulle jag kunna fortsätta att rada upp fler saker, men med dessa 3 regler kommer man riktigt långt. Regelbundet sparande är en av de grundläggande funktionerna för att lyckas.

Hur bra är månadssparande?

I bilden ovan har jag undersökt vad som händer om du månadssparar 100 kr i månaden.

Den ljusblå linjen visar Svenska börsen mätt som SIXRX indexet, alltså inklusive utdelning. Den har ett startvärde på 10 000 kr, vilket växer till 36 544 kr efter 10 års investerande på börsen. Av de slutvärdet är det alltså 26 544 kr som är avkastning och 10 000 kr är insatt belopp som den individen investerade första januari 2009.

Den mörkblåa linjen visar en individ som istället månadssparar 100 kr. Denna individ börjar också med 10 000 kr år 2009. Det är samma index, SIXRX, som är marknaden denna individ är exponerad mot.
Totalt efter tio år har den individen på sitt konto 56 051 kr, varav 34 051 kr är avkastning och 22 000 kr är insatt belopp inräknat både startvärdet och en hundralapp varje månad.

Att totalsumman är större än den första individen är inte så konstigt. Den har ju satt in mer än dubbelt så mycket pengar. Värt att notera är att avkastningen är större då den har successivt ökat på portföljen.

Längre tid, ger mer avkastning

I denna bilden har jag samma förutsättning, men har helt enkelt förändrat tidshorisonten till start första januari år 2000 istället.
Det finns några slutsatser här, du får mer avkastning på lång sikt om du månadssparar än om du bara investerade en gång. Du har förvisso också satt in mer pengar, men min poäng är att gapet mellan de båda linjerna ökar. Efter mer tid så har den mörkblåa linjen dragit ifrån ännu mer än den ljusblåa.

Också väldigt värt att notera är att för den passive är avkastningen sämre i denna bild än den förra. Trots att den haft mer tid har avkastningen varit sämre. Detta har givetvis att göra med tajming, just 10 år tillbaka i tiden landar i januari 2009 vilket är botten efter en finanskris. Det var optimalt tillfälle att köpa, men det är svårt att veta där och då. Detta senare exempel är januari 2000 vilket är toppen av IT-bubblan. Det var den sämsta tiden att börja investera på.
För den som månadssparat har det inte spelat alltför stor roll när du började, då det jämnar ut sig över tiden.

Tid i marknaden > månadssparande

Denna bild kräver lite mer förklaring. Om du kollar på den mörkblåa linjen så är samma individ som förra exemplet, någon som börjar med att sätta in 10 000 kr på börsen första januari år 2000. Skillnaden är att denna individ sparar 1 000 kr i månaden istället för en hundralapp. Totalt kommer denna individ ha 611 880 kr efter 19 år. Då kommer 373 800 kr vara avkastning och 238 000 kr vara insatt belopp.

Den ljusblå linjen är en individ som istället börjar med samma totalt insatta belopp som den mörkblå har stoppat in över tiden, alltså 238 000 kr.
Vi kommer ihåg att januari år 2000 var en av de sämsta tiderna att börja investera då det är en toppen på börsen. Denna individ har ändå fått en totalt högre avkastning, då slutbeloppet på kontot är 710 929 kr, varav 472 929 kr i avkastning.

Slutsats: Tid i marknaden väger mer än månadssparande. Poängen med månadssparande är ju att du inte har alla dina pengar redan idag. Du har ju inte alla dina framtida löner på ditt konto idag, utan lönen kommer varje månad. Så det bästa är att kombinera, börja investera idag med det du har och sedan se till att fortsätta investera varje månad för att maximera ditt resultat!

Att investera sparpengarna regelbundet har fördelen eftersom vi sprider ut våra risker i tid. Sannolikheten att lyckas köpa när börsen är på botten och sedan sälja när den toppar är minimala och därför gör vi bäst i att acceptera börsens svängningar och istället köpa månadsvis. På detta sätt kommer vi att köpa såväl på botten som på toppen men i genomsnittligt få inköpskurser som är hyggliga i förhållande till toppen och botten.

Månadsspara sänker risken – IT-bubblan

Bilden ovan visar samma två individer igen, men koncentrerat över tidsperioden januari 2000 till januari 2004, alltså den nedgång vi såg efter IT-bubblan.

Den ljusblå linjen har som tidigare startat med 10 000 kr och sen gör inte mer. Som värst var portföljen nere på 4 369 kr. Efter ett så stort fall så tar det tid innan portföljen återhämtar sig. Det var först i november 2005 som portföljen var tillbaka över 10 000 kr och därmed var break-even.

För den som månadssparar så blir inte fallet lika djupt. Då den individen puttar in 100 kr varje månad så faller inte portföljen till mer än 6 213 kr. Att fortsätta köpa in sig under nedgången gör att så fort det vänder lite så får man ganska mycket vind i portföljens segel. Break-even är redan oktober år 2003.

Månadsspara sänker risken – Finanskrisen

Tar vi istället den andra stora nedgången under finanskrisen 2008 så ser vi samma mönster. Båda portföljerna startar med 10 000 kr i januari 2008. Det är ett stort fall direkt första månaden och som bekant fortsätter börsen ner ordentligt under det året. Som värst för den passive är portföljen nere på 5 750 kr i januari 2009. Det är först i juli 2010 som portföljen är uppe på 10 000 kr igen.

Även denna gång har månadsspararen en utmärkt metod för att parera nedgången med. Genom att stoppa in 100 kr i portföljen varje månad så är portföljen “bara” nere på 6 691 kr och detta sker redan i november 2008. Det tar inte lång tid efter detta innan portföljen är tillbaka på 10 000 kr, det sker redan i juli 2009. Alltså ett helt år före den passive investerare än månadsspararen tillbaka på sitt ursprungsvärde och kan börja skapa positiv avkastning i portföljen!

Månadsspara i fonder

För de allra flesta så är vanliga fonder att föredra vid månadssparande, om du inte är kund hos Nordnet. Sedan en tid tillbaka kan nämligen kunderna månadsspara i börshandlade fonder utan att behöva betala någon köpavgift (här kan du läsa mer om det). Urvalet av börshandlade fonder har begränsats till ett trettiotal som täcker stora delar av världens aktiemarknader men också en hel del räntefonder. Vanliga fonder funkar också bra att månadsspara i, poängen är att man just börjar månadsspara!

Det blev ett riktigt nördigt månadssparar inlägg denna gång. Hoppas det har gett dig mer kött på benen för att bli en bättre investerare. Dela gärna dina tankar och erfarenheter kring månadssparande i kommentarsfältet.
Lycka till med ditt långsiktiga månadssparande!

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-05-06 21:04

Mycket bra inlägg och illustrativt även om jag vetat så har jag ändå inte vetat riktigt hur stor effekt det blir. Tack!
Skulle vara bra med ett liknade illustrativt inlägg om du försöker “tajma marknaden” och sälja och köpa tillbaka en aktie, och köpa en annan respektive ha kvar aktieposten och köpa fler efter utdelning. Nått sånt…. men du har säkert bra tankar kring detta (om det kan vara ett bra inlägg). Jag tror det är många som funderar kring sådana frågor.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-05-07 11:22

Hej Monica,
Kul att du gillar det. 🙂
Har faktiskt gjort ett inlägg på att försöka tajma börsen, och min slutsats var att det är mer kostsamt än lönsamt. Läs mer här: https://www.nordnet.se/blogg/tajma-borsen/

Anonym
Anonym
2019-05-20 10:37

en sak man bör tänka på är inflationen den kommer att ta ganska hårt på långsiktigt sparande även om man kan skydda sig till en viss del med valutakonton så kommer pengarna att ätas upp i svenska bolag det är väldigt få bolag som inte har leverantörer inom EU och det drabbar svenska företag. och om det inte gör det typ jordbruk så har man den högsta skatten i EU så där går det inte att konkurrera i alla fall så det som gäller är då valutakonto och återförsäljare till svensk industri.