Hoppa till huvudinnehållet

Så har storbolagen levererat under rapportsäsongen

Flera svenska bolag har nu rapporterat för det fjärde kvartalet. Sammantaget har säsongen än så länge visat sig stabil med minimalt med kallduschar. Finwire sammanfattar hur det gått för några av Stockholmsbörsens storbolag.

Inledningen på börsåret 2024 bjöd på en femprocentig nedåtrekyl som följdes av en återhämtning i slutet på januari. I förra veckan kom årets första besked från Federal Reserve och Riksbanken där båda centralbankerna som väntat lämnade styrräntan oförändrad. I ropet är den pågående rapportsäsongen – hur har det gått för Stockholmsbörsens storbolag så här långt?

AB Volvo överträffade analytikernas förväntningar vad gäller omsättning och rörelseresultat för fjärde kvartalet. Lastbilsmarginalen och orderingången var däremot något lägre än vad analytikerna väntat sig. På rapportdagen sjönk aktien som mest 4,5 procent, men stängde 1,0 procent högre. Vad som stack ut med lastbiltillverkarens rapport var att bolaget valde att slå till med en extrautdelning som ger aktieägarna 7 kronor mer per aktie. 

Den sista januari var det klädjätten H&M:s tur att bekänna färg. Något som tog mycket plats i media var att vd Helena Helmersson avgick. Utöver det mötte inte kvartalsrapporten förväntningarna och aktien agerade sänke på börsen på rapportdagen. 

Högt och lågt från de fyra storbankerna

Först ut bland svenska storbanker att rapportera var Swedbank. Räntenettot kom in över förväntningarna och för helåret landade vinsten på 34 miljarder kronor. Banken föreslog även en rejäl utdelningshöjning.

För SEB:s del var rapporten helt i linje med förväntningarna. Räntenettot steg med 7 procent och den ordinarie utdelningen höjdes med 26 procent. Likt Volvo bjöd även SEB på en extrautdelning som ger aktieägare 3 kronor mer per aktie. På rapportdagen belönades aktien med en uppgång på 6 procent.  

Nordea backade istället under veckans inledande handel efter att ha lämnat in ett rörelseresultat som inte matchade analytikernas förväntningar. Vanligtvis kan placerare räkna med positiva överraskningar från Nordens största bank, men inte denna gång.
 
Sist ut bland de fyra storbankerna att rapportera var Handelsbanken som under onsdagen bland annat redovisade ett rörelseresultat som stärktes med 20 procent, vilket var klart bättre än väntat. Styrelsen föreslog en höjd utdelning på 6,50 kronor per aktie och en extrautdelning på 6,50 kronor.

Blandade signaler från verkstadsjättarna

Några av Stockholmsbörsens mest tongivande bolag är verkstadsbolagen. Från dem har vi sett blandade signaler där bland annat Epiroc missade estimaten och föll på rapport. Desto gladare mottog marknaden Sandviks rapport som inkluderade ett omfattande sparpaket. 

Sandviks rapport kom in mitt i prick enligt analytikernas förväntningar på alla punkter och aktien steg på rapportdagen. En viktig faktor till uppgången var förmodligen det sparprogram man presenterat. Sparpaketet innebär kostnadsminskningar på 1,2 miljarder kronor årligen och personalstyrkan ska minska med 1 100 medarbetare. Enligt vd Stefan Widing är detta ett sätt att göra bolaget mer konkurrenskraftigt på sikt och inget som ska tolkas som ett svaghetstecken.

För Atlas Copcos del landade istället orderingången och rörelseresultatet under förväntningarna. Helårsresultatet var däremot det bästa som bolaget presenterat hittills. Det indextunga bolaget gjorde marknaden dock allt som allt besviken på rapportdagen och aktien föll. 
Vad har då kommunicerats gällande utsikterna för sektorn? Inga kallduschar här heller verkar det som. Atlas Copco, Epiroc och Sandvik ser alla en oförändrad eller till och med stärkt efterfrågan framåt.

Inga större kursrörelser under säsongen

I det stora hela har storbolagen som ovan nämnt levererat stabila bokslut med några toppar och dalar. Än så länge har rapporterna inte gett några större rörelser på börsen. Hårdast har H&M drabbats som föll drygt 12 procent efter sin rapport. 

Överlag har dock marknaden varit relativt förlåtande mot bolag som släppt rapporter som varit något under förväntan. I det stora hela har de svensknoterade bolagen presterat bättre resultat än väntat. 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm