Hoppa till huvudinnehållet

Vinnarstrategi med månadssparande

Att månadsspara är en tidslös strategi som funkar! I detta inlägg får du detaljerna kring hur skapar ett så bra månadssparande som möjligt.

Månadssparande – En vinnarstrategi

Grunden i ett sparande är definitivt månadssparande. Varför alla säger att det är bra är min ambition att bevisa i detta inlägg. Men först, generellt för sparande på börsen brukar jag rekommendera följande strategi:

  • Tänk långsiktigt och gör val som fungerar över tiden
  • Regelbundet sparande är basen. Starta månadssparande
  • Se till att du förstår vad du köper och bara betalar rimliga avgifter.

Visst skulle jag kunna fortsätta att rada upp fler saker, men med dessa 3 regler kommer man riktigt långt. Regelbundet sparande är en av de grundläggande funktionerna för att lyckas.

Hur bra är månadssparande? Månadssparande 10 år.

I bilden ovan har jag undersökt vad som händer om du månadssparar 1 000 kr i månaden.

Den ljusblå linjen visar Svenska börsen mätt som SIXRX indexet, alltså inklusive utdelning. Den har ett startvärde på 10 000 kr, vilket växer till 30 783 kr efter 10 års investerande på börsen. Av de slutvärdet är det alltså 20 783 kr som är avkastning och 10 000 kr är insatt belopp som den individen investerade i oktober 2012.

Den mörkblåa linjen visar en individ som istället månadssparar 1 000 kr. Denna individ börjar också med 10 000 kr i oktober 2012. Det är samma index, SIXRX, som är marknaden denna individ är exponerad mot.
Totalt efter tio år har den individen på sitt konto 218 795 kr, varav 88 795 kr är avkastning och 130 000 kr är insatt belopp inräknat både startvärdet och en tusenlapp varje månad.

Att totalsumman är större än den första individen är inte så konstigt. Den personen har ju satt in mer än 10x så mycket pengar – men man har också fått otroligt mycket mer tillbaka i avkastning!

Längre tid, ger mer avkastning! Månadssparande sedan IT-bubblan (23 år).

I denna bilden har jag samma förutsättning, men har helt enkelt förändrat tidshorisonten till start första januari år 2000 istället.

Det finns några slutsatser här, du får mer avkastning på lång sikt om du månadssparar än om du bara investerade en gång. Du har förvisso också satt in mer pengar, men min poäng är att gapet mellan de båda linjerna ökar. Efter mer tid så har den mörkblåa linjen dragit ifrån ännu mer än den ljusblåa!

Observera att det är ungefär 150 000 kr mer som man har månadssparat dessa extra 12 år – men den totala avkastningen uppgår istället till mer än 700 tusen kronor istället för runt 90 000 kr som den förra bilden!

Också väldigt värt att notera är att för den passiva är avkastningen inte särskilt mycket mer för 22 år än 10 år! Detta beror helt enkelt på tajming. Om man inte månadssparar så är man väldigt beroende av att köpa vid rätt period. Nu valde jag delvis januari 2000 för det är långt tillbaka och en jämn siffra, men det är också precis på toppen av IT-bubblan. Den som köpte då har fått en ganska så medioker avkastning då men råkade köpa in vid fel tillfälle.

För den som månadssparat har det inte spelat alltför stor roll när du började, då det jämnar ut sig över tiden.

Time in market beats timing the market! Månadssparande 23 år vs. tid i marknaden.

Denna bild kräver lite mer förklaring. Om du kollar på den mörkblåa linjen så är samma individ som förra exemplet, någon som börjar med att sätta in 10 000 kr på börsen första januari år 2000 och sedan månadssparar 1 000 kr. Den har totalt satt in 284 000 kr över de senaste knappt 23 åren.

Den ljusblå linjen är en individ som istället börjar med samma totalt insatta belopp som den mörkblå har stoppat in över tiden, alltså 284 000 kr.
Vi kommer ihåg att januari år 2000 var en av de sämsta tiderna att börja investera då det är en toppen på börsen. Denna individ har ändå fått en totalt högre avkastning, då slutbeloppet på kontot är 1 038 446 kr.

Slutsats: Tid i marknaden väger mer än månadssparande. Poängen med månadssparande är ju att du inte har alla dina pengar redan idag. Du har ju inte alla dina framtida löner på ditt konto idag, utan lönen kommer varje månad. Så det bästa är att kombinera, börja investera idag med det du har och sedan se till att fortsätta investera varje månad för att maximera ditt resultat!

Att investera sparpengarna regelbundet har fördelen eftersom vi sprider ut våra risker i tid. Sannolikheten att lyckas köpa när börsen är på botten och sedan sälja när den toppar är minimala och därför gör vi bäst i att acceptera börsens svängningar och istället köpa månadsvis. På detta sätt kommer vi att köpa såväl på botten som på toppen men i genomsnittligt få inköpskurser som är hyggliga i förhållande till toppen och botten.

Månadsspara i fonder

För de allra flesta så är vanliga fonder att föredra vid månadssparande, om du inte är kund hos Nordnet. Sedan en tid tillbaka kan nämligen kunderna månadsspara i börshandlade fonder utan att behöva betala någon köpavgift (här kan du läsa mer om det). Urvalet av börshandlade fonder har begränsats till ett trettiotal som täcker stora delar av världens aktiemarknader men också en hel del räntefonder. Vanliga fonder funkar också bra att månadsspara i, poängen är att man just börjar månadsspara!

Det blev ett riktigt nördigt månadssparar inlägg denna gång. Hoppas det har gett dig mer kött på benen för att bli en bättre investerare. Dela gärna dina tankar och erfarenheter kring månadssparande i kommentarsfältet.


Lycka till med ditt långsiktiga månadssparande!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm