Hoppa till huvudinnehållet

Ny undersökning: Fler än var åttonde ung lånar till semestern

De allra flesta svenskar använder sparpengar för att finansiera semestern. Men en hel del unga väljer också att ta lån för att ha råd att semestra, visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Nordnet.

 Sol, stränder och glass lockar, men med semestern kommer också kostnader. Och det i ett läge där bolåneräntorna fortfarande ligger på en hög nivå. Vi kan se i vår undersökning, som vi låtit undersökningsföretaget Yougov utföra, att var åttonde ung tar lån för att ha råd med sin semester.

Kan vara skyhöga räntor

Att man som ung har ont om pengar är inget konstigt, men det är oroande att lösningen blir att låna. Ofta kommer ett konsumtionslån surt tillbaka. Lånet kan ta tid att beta av och räntorna på den här typen av lån är inte sällan skyhöga.

Dock är det allra vanligaste sättet att finansiera sin semester att använda sparpengar, vilket gäller för alla åldrar. De allra flesta har lagt undan sparpengar till sommarens äventyr. Bland småbarnsfamiljer är skatteåterbäringen också ett välkommet tillskott till semesterkassan.

Har inte råd

Men det finns också stora grupper som uppger att de inte har råd att semestra i år. Föga förvånande är det låginkomsttagare som uppger att de inte har råd med sommarsemester i år. För många är privatekonomin pressad på grund av högre nivåer på bolåneräntorna samt högre priser generellt. Exempelvis har priserna på hotell stigit med 15 procent på två år, och resor har stigit med 12 procent, enligt siffror från SCB. Bara priset på glass har ökat med nästan 20 procent på två år.

Det bästa sättet att ha råd med sommarsemester, oavsett vad man tänkt göra, är att börja planera redan nu. Börja spara till det du vill göra i tid, om du har möjlighet. Då behöver du inte sätta av så mycket varje månad. En idé kan vara att döpa kontot till ”sommarsemester 2025” – då blir sparmålet mer konkret vilket kan öka motivationen.

Om undersökningen: Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 29-31 maj 2024 har sammanlagt 1006 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm