Hoppa till huvudinnehållet

Tecken på ökad aktivitet för nyintroduktioner

Efter en trög start på året för nyintroduktioner syns det nu tecken på en ökad aktivitet med flera nya bolag som noteras i maj och juni. Vanligtvis tar nyintroduktionerna sedan en paus från midsommar till mitten av augusti. Bakgrunden till det ökade intresset för att notera nya bolag är den positiva börsutvecklingen sedan i november i fjol.

Karnell är hittills den enda nyintroduktionen på Nasdaq Stockholms huvudlista. Kursutvecklingen har också blivit en succé för Karnell medan övriga fyra nyintroduktioner hittills i år haft en blandad utveckling. Det är alltså bara fem nya bolag som noterats i Sverige hittills i år.

Venture-bolaget Webrock noterades på First North den 5 februari. Webrock grundades 2018 och är en så kallad venture studio som hjälper till att starta och bygga techbolag i Brasilien. Syftet med noteringen är att erbjuda investerare en exponering mot snabbväxande teknikbolag i Brasilien. Bolaget tog inför noteringen in 70 miljoner kronor före emissionskostnader genom att emittera 3,91 miljoner aktier till teckningskursen 17,90 kronor per aktie. Aktien stängde på 17,98 kronor första handelsdagen, en uppgång på 0,4 procent jämfört med teckningskursen. Aktien har därefter fallit tillbaka och handlades den 4 juni till 14,26 kronor, vilket är 20,3 procent lägre än teckningskursen.

Industriteknikbolaget Karnell noterades på Nasdaq Stockholm den 22 mars. Erbjudandet att teckna aktier i nyintroduktionen blev kraftigt övertecknad. Teckningskursen fastställdes till 30 kronor per aktie, vilket var i toppen av det aviserade intervallet på 26 till 30 kronor per aktie. Aktien steg kraftigt första handelsdagen och stängde på 42 kronor, en uppgång på 40 procent från teckningskursen. Aktien har fortsatt att stiga och handlades den 4 juni till 58,50 kronor, vilket är 95 procent högre än teckningskursen.

Industribolaget Garpco noterades den 7 maj på Nordic SME. Bolaget har tidigare handlats på Pepins. Bolaget genomförde inför noteringen en spridningsemission som övertecknades. Erbjudandet omfattade 92 500 nyemitterade B-aktier i Garpco och teckningskursen var fastställd till 275 kronor per aktie. Bolaget tillfördes därmed 25,4 miljoner kronor före emissionskostnader på 1,5 miljoner kronor. Aktien handlades den 4 juni till 275 kronor, vilket är oförändrat jämfört med teckningskursen.

Foodservice-bolaget Nordrest noterades den 23 maj på First North. Erbjudandet att teckna aktier blev kraftigt övertecknat. Bolaget tillfördes 100 miljoner kronor före emissionskostnader. Teckningskursen var 108 kronor per aktie. Aktien stängde på 115,14 kronor första handelsdagen, en uppgång på 6,6 procent från teckningskursen. Aktien handlades den 4 juni till 117,04 kronor, vilket är 8,4 procent högre än noteringskursen.

Gamingbolaget Kinda Brave noterades den 3 juni på First North. Kinda Brave Entertainment är ett gamingbolag med flera spelstudios och en mindre förlagsverksamhet. Bolaget genomförde inför noteringen en listningsemission som övertecknades och tillförde 36 miljoner kronor före emissionskostnader och kvittning av förlagslån. Kinda Brave emitterade units för 15 kronor per unit. En unit består av tre aktier, en vederlagsfri teckningsoption TO1 och en vederlagsfri teckningsoption TO2. Teckningskursen motsvarar därmed 5 kronor per aktie. Kursutvecklingen på de två dagarna aktien har varit noterad när artikeln skrivs är minus 26,4 procent för aktien och inkluderat värdet på teckningsoptionerna är nedgången 23,5 procent jämfört med teckningskursen för en unit.

Fintech-bolaget Greenmerc kommer börja handlas den 13 juni på Nordic SME. Greenmerc tillhandahåller en mjukvaruplattform för både digitala tillgångar och traditionella fintech-tjänster. Listningsemissionen blev övertecknad. Teckningskursen var 11,30 kronor per aktie.

Nanoecho ska noteras på First North den 28 juni. Teckningstiden löper från 29 maj till 14 juni. Nanoecho är ett svenskt medicintekniskt bolag med säte i Lund, som vill erbjuda vården en mer precis, enkel och kostnadseffektiv diagnostik av i första hand rektalcancer. Erbjudandet omfattar 75 miljoner aktier till teckningskursen 40 öre per aktie. Bolaget kommer vid fullteckning tillföras 30 miljoner kronor före emissionskostnader. Erbjudandet kan utökas med ytterligare 20 miljoner aktier, motsvarande ytterligare 8 miljoner kronor.

Fastighetsbolaget Prisma Properties avser noteras på Nasdaq Stockholm i juni. Exakt datum för första handelsdag har inte kommunicerats. Fonder förvaltade av Capital World Investors, Clearance Capital, Länsförsäkringar Fondförvaltning och Odin Forvaltning har åtagit sig att teckna aktier för 27,50 kronor styck för totalt 624 miljoner kronor. Det värderar hela Prisma till 4,52 miljarder kronor.

I denna artikel har inte omvända förvärv inkluderats. Ett exempel är PMD Device Solutions som i januari tog över Promore Pharmas notering på First North. Inte heller är listbyten inkluderade. Här är ett exempel investmentbolaget Spiltan som den 20 maj började handlas på NGM Main Regulated Equity med daglig handel. Aktien handlades tidigare på NGM Pepmarket där handel skedde en gång i veckan, på tisdagar.

Genomförda nyintroduktioner i Sverige hittills i år:

DatumBolagBörs/marknadsplatsTeckningskursKurs 4 juniFörändring
2024-02-05WebrockFirst North17,90 kr14,26 kr-20,3 procent
2024-03-22KarnellNasdaq Stockholm30 kr58,50 kr+95 procent
2024-05-07GarpcoNGM Nordic SME275 kr275 kroförändrad
2024-05-23NordrestFirst North108 kr117,04 kr+8,4 procent
2024-06-03Kinda BraveFirst North15 kr per unit11,48 kr per unit-23,5 procent

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm