Hoppa till huvudinnehållet

”Säkerställ att din portfölj lirar med dina värderingar”

För Marja Carlsson, hållbarhetschef på Nordnet, är det viktigt att investera i hållbara bolag. Det gör hon helst genom billiga indexfonder som automatiseras i ett månadssparande. Nordnet Female Network har fått en pratstund med Marja, som delar sina bästa tips på hur man sparar smart, när tiden är knapp.

Kul att träffa dig, Marja! Berätta, vem är du och vad sysslar du med här på Nordnet?

Jag heter Marja Carlsson och är hållbarhetschef på Nordnet. Jag har jobbat i finansbranschen under hela min karriär, de senaste 15 åren med fokus på hållbara investeringar. Jag har pluggat finansiell matematik på KTH, vilket säkert influerat min syn investeringar.

Mycket investeringar på jobbet med andra ord. Tar du med dig ämnet hem?

Oja! Jag tycker att det är viktigt att ha ekonomisk trygghet och har ett intresse av privatekonomi och sparande. Jag tycker också det är väldigt spännande att fundera kring vilka typer av investeringar som på olika sätt kan stötta samhällsutvecklingen, alltså hållbart sparande. Men jag sitter inte och följer enskilda aktiekurser.

Berätta; hur investerar du?

Jag investerar billigt och hållbart. Och jag har ett automatiskt månadssparande eftersom jag vill slippa komma ihåg att placera pengarna varje månad. Dessutom vill jag gärna sprida ut tidpunkten när jag går in i marknaden och även det löser ju ett månadssparande.

I mitt långsiktiga sparande har jag i princip bara indexfonder, och då indexfonder som kallas ESG och främjar hållbarhet. Mer konkret kan det handla om att de undviker vissa branscher, exempelvis olja och tobak, samt bolag som bryter mot normer, exempelvis har en verksamhet som inte är förenlig med mänskliga rättigheter.

Utöver detta har jag mindre andelar i fonder som investerar i bolag som fokuserar på att lösa klimatfrågan. Där har jag en lite högre tolerans för avgifter.

Jag sätter också löpande av pengar till mitt mer kortsiktiga buffertsparande.

Det låter som en väl genomtänkt strategi. Hur stor sparkvot har du på ett ungefär?

Just nu har jag en sparkvot på nästan 50 procent, men det varierar över tid.

Har du alltid varit en fena på det här med ekonomi, eller har du gått på några minor längs vägen?

Det har jag absolut. När jag köpte min första lägenhet och betalat handpenningen för den hade jag bara 500 kronor kvar på kontot (!). En katastrof för en trygghetsperson som jag.

Något annat jag fått lära mig den hårda vägen är att ta kontroll över mitt pensionssparande och säkerställa att jag har bra villkor där. I tidigare anställningar har jag inte alltid haft koll på hur min arbetsgivare placerat mina pensionspengar. I vissa fall har jag långt senare insett att de ligger i alldeles för dyra fonder…

Jag vet att du har tre barn. Har du några tankar kring barnsparande?

Trygghet är viktigt för mig; både för egen del och för mina barn. Jag sparar till dem, och jag gör det i mitt eget namn. Dels vill jag inte att barnen ska få pengarna automatiskt när de fyller 18 år, dels riskerar det att bli orättvist om börsen utvecklats olika bra för olika barn. Båda dessa problem löser mitt sparande.

Som en av krafterna bakom Nordnet Female Network förstår jag att du tycker kvinnors sparande är viktigt. Berätta hur du tänker.

Jag brinner verkligen för den här frågan. I mätningar kan vi se att färre kvinnor än män har möjlighet att göra en livsstilsförändring, som att byta jobb eller lämna en dålig relation. Det här vill jag vara med och ändra.

Investeringar som intresse verkar vara manligt kodat, vilket i och för sig är synd. Men sparande handlar för mig inte om att vara intresserad av aktier och börsen, utan om att känna trygghet och att ha makt att kunna förändra sin egen situation. Det har kvinnor behov av i minst lika stor utsträckning som män. Därför tycker jag att det viktigaste är att peppa andra att komma igång med ett sparande, och det är precis det vi vill göra med Nordnet Female Network.

Innan vi rundar av vill jag fråga; har du något spartips att dela med dig av?

Det gör jag gärna. Det är framför allt tre delar som jag vill skicka med alla som läser detta, kvinnor som män.

  1. Börja spara. Det bästa sparandet är det som blir av. Ha inte en övertro på vilket engagemang du kommer att ha; sätt igång ett månadssparande i någon eller några billiga fonder bara.
  2. Lägg inte alla ägg i samma korg. Om du vet med dig att du inte kommer att lägga så mycket tid på ditt sparande, välj fonder istället för aktier. Och välj breda fonder så du får exponering mot flera olika regioner och branscher.
  3. Säkerställ att din portfölj lirar med dina värderingar. Idag är det ganska enkelt att välja bort bolag som är verksamma i branscher du inte sympatiserar med eller som bryter mot andra normer, exempelvis korruption, arbetsrätt eller mänskliga rättigheter. Genom att visa att vi som ägare inte stöttar vissa sektorer eller beteenden kan vi vara med och göra skillnad.

Tusen tack Marja!

Tack själv.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm