Hoppa till huvudinnehållet

Nordeakrisen – kursras i antågande?

För bara några dagar sedan kom uppgifter från en hitintills okänd promemoria från en anonym analytiker på Finansinspektionen (FI) ut med för börsen chockerande information – Nordea är under gränsen för den kapitalbuffert som banker enligt regelverket ska ha.

   Storbanken har enligt uppgifter ha brustit i sin utlåningsverksamhet – riskerna med denna ska ha underskattats så till den grad att skyddet mot framtida förluster urholkats – åtminstone partiellt. Stämmer dessa uppgifter skulle det krävas en nyemission som skulle ge banken ca 50-80 miljarder kr extra i kapitalbas för att kapitalkravet skulle uppfyllas.

   Kravet på bankernas kapitalnivå uppsattes i samband med finanskrisen 2008. Vi vet alla att denna berodde på vårdslös utlåning från amerikanske banker i kombination med tveksam lagstiftning på krediträttsområdet. Den nya regleringen syftar till att skydda privatpersoner och företag från instabilitet i det finansiella systemet (som i stor proportion kan leda till en finanskris) – vilket är en av de uppgifter som FI har att omse.

   Finansinspektionen dementerade emellertid SvD:s uppgifter om att det skulle råda kapitalkris och har uttalat att bankens behov av extern finansiering ska vara “väsentligt lägre” än vad som först troddes. Nordea själva har uttalat att kapitalstrukturen ser bra ut och att inget behov av nyemission finns. Dock har oron på bankmarknaden “blossats upp” dessa dagar och inte sällan visar sig en rädsla för en kommande finanskris i dessa situationer. Att värna om bankernas stabilitet och en tilltro på det finansiella systemet är oundgängligt för ett välfungerande näringsväsen.

   Även om uppgifterna ännu inte bekräftats och att läget fortfarande kan sägas vara osäkert, vill jag ge en tilltro till Nordeas aktie. Även om kapitalkrisen realiseras så till den grad att en nyemission är ett måste, är Nordea ett starkt varumärke med en aktie som har levererat konkurrenskraftiga tillväxtsiffror över decennier. Räknar man på totalavkastningen (dvs. med utbetald utdelning inräknad) är aktien en av de som står sig bäst i det svenska börsracet.

   I min portfölj kommer även i fortsättningen en del av investeringskapitalet att avsättas till Nordea-aktierna. En kortsiktig nedgång i aktiekursen är nog att räkna med – med eller utan nyemission – men Nordea är och lär troligtvis förbli en av de aktier som står sig starkast på lång sikt. Andra må vara av annan åsikt, men min portfölj ska inte påverkas av “krisen” som framtiden får visa. Inte ens om en utspädning av aktierna sker.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer