Hoppa till huvudinnehållet

Aktierna spararna köpt och sålt i år

En blick tillbaka på årets första kvartal och en bit in i april visar en ökad aptit på aktier som är inne i en positiv strukturell trend. Försvarsaktien Saab storköptes, liksom danska läkemedelsjätten Novo Nordisk. Även storbankerna har varit populära köp under första kvartalet. Men det finns aktier spararna tappat tålamodet med.  

Mest nettoköpta aktier

Mest nettoköpta aktier hittills under 2024 på Nordnets plattform:  

Investor

Saab

Handelsbanken

Volvo

Nibe

SSAB

Swedbank

Novo Nordisk

SEB

Cibus Nordic Real Estate  

Att Investor är den mest nettoköpta aktien hittills i år är kanske ingen kioskvältare. Investor är en spararfavorit och brukar månad efter månad toppa listan över mest nettoköpta aktier – men ett trendbrott kom faktiskt i mars. Då petades Investor ned från tronen, sannolikt på grund av att substansrabatten minskat kraftigt och ligger under det historiska snittet. Överlag ser vi en trend just nu bland investmentbolagen att rabatterna minskar och premierna ökar, och det får spararna att dra öronen åt sig vilket kan vara klokt. Läs mer om rabatterna och premierna i investmentbolagen här.

Näst mest nettoköpt under kvartalet är Saab, där vi ser något av en ny köpvåg.  Vi såg ett ökat intresse för aktien i samband med krigsutbrottet, men nu ser vi något av en andra popularitetsvåg. Suget efter bolag som kan leva på strukturella trender är stort och många vill vara med på tåget i försvarssektorn. När aktien för någon vecka sedan rasade på en negativ analys från Goldman Sachs passade spararna på att storhandla i Saab, vill vad man förmodade var en rabatt på den annars numera omdiskuterade höga värderingen.  

Handelsbanken har också varit ett populärt köp hittills under 2024, och även Swedbank och SEB är med på listan över mest nettoköpta aktier. Stjärnorna har stått rätt för storbankerna i det stigande ränteläget, som ökat storleken på bankernas räntenetton tack vare inlåningssidan. Men kurserna har inte hängt med, och det gäller särskilt Handelsbanken. Dessutom stundar en utdelningssäsong där bankerna är pålitliga högutdelare, och vi ser ett visst sug från sparare att köpa stabila högutdelare just nu. Det var längesedan bank var så populärt att ha i porföljen.  

Novo Nordisk är ett annat bolag som varit mycket uppmärksammat för sina framgångar med diabetes- och viktläkemedlen Ozempic och Wegovy. Danska kunder hos Nordnet har sedan länge storköpt Novo Nordisk, men i år har även svenska sparare hakat på den numera mycket omtalade aktien.  

Hittills i år kan vi se att Neobo är mest nettosålda aktie. Det är mycket ett resultat av att Neobo ju knoppades av från SBB och delades ut till aktieägarna, som i sådana situationer inte sällan säljer av innehav de inte själva helt har valt.  

Tålamodet med Sinch verkar ha runnit ut, och spararna har storsålt aktien under första kvartalet. Att SAS säljs är fullt rimligt, eftersom ledningen deklarerat att aktien inte har något värde och ska avnoteras under andra kvartalet.  

Mest nettosålda aktier

Mest nettosålda aktier hittills under 2024 på Nordnets plattform:  

Neobo

Sinch

SAS

Orrön Energy

Hexagon

Storytel

Mips

Cint

Nordic Waterproofing Holding

Stora Enso

Vad har du köpt eller sålt?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm