Hoppa till huvudinnehållet

Varning för minskade rabatter och ökade premier i investmentbolagen

Investor petades i mars ned som den allra mest nettoköpta aktien bland Nordnets svenska kunder. Det var ett rejält trendbrott, som sannolikt beror på den minskade rabatten i aktien. För det gäller att tänka till både en och två gånger innan man köper till ökad premie eller till rabatt långt under det historiska snittet.

Börshumöret har varit på topp under det första kvartalet, och riskaptiten har följt med. Ett tydligt tecken på det är minskade rabatter och ökade premier i investmentbolagen.

Så sent som i september 2023 låg substansrabatten i Investor på 16 procent, och historiskt har den legat omkring 15 procent. Nu ligger den på 7 procent, enligt Ibindex.se. Kursutvecklingen i aktien har varit god, men en uppgång på 16 procent bara i år, vilket beror på en god utveckling i många av de underliggande innehaven (här finns ju mycket verkstad som gått starkt) samt som sagt en minskad substansrabatt.

Samtidigt ses på sina håll ökade premier, vilket är en annan sida av samma mynt. I september i fjol handlades Latour till en premie på 13 procent. Nu ligger den på hela 38 procent. I september låg premien på Bure på 5 procent, efter att ha fallit kraftigt under en tid. Nu ligger den på 13 procent, enligt Ibindex.se. I Svolder låg premien i september på 6 procent, och nu ligger den på 13 procent.

Rabatter och premier i investmentbolagen

Investmentbolagen med högst rabatt och högst premie just nu (+ för rabatt, – för premie)

Fastator: 85 %

Karolinska Development: 67 %

VNV Global: 59 %

VEF: 55 %

First Venture Sweden: 48 %

Kinnevik: 29 %

Spiltan: 26 %

NAXS: 16 %

Byggmstare AJA: + 13 %

Investor: 7 %

Industrivärden: 4 %

Lundberg: 0 %

Traction: – 1 %

Linc: – 1 %

Creades: – 6 %

Öresund: -9 %

Svolder: – 12 %

Bure Equity: -13 %

Latour: – 38 %

Flat Capital: – 68 %

Källa: Ibindex.se

Den eventuella substansrabatten är och förblir ett viktigt argument för att köpa investmentbolag. Med rabatt menas alltså att värdet på investmentbolagets aktie är lägre än värdet på underliggande innehav. Med premie menas att du får betala mer för investmentbolagets aktie än värdet på de underliggande innehaven.

En anledning till att du vill, och ska ha, rabatt på en del investmentbolag är att du ju erbjuds en korg av aktier där du inte valt alla bitarna själv. Du får ta det som erbjuds, och för det vill du ha en liten rabatt. Annat kan handla om misstankar att bolaget inte alltid främst sätter aktieägarnas intresse framför annat, utan att vi istället har att göra med ett rent maktbolag. Och så finns det förstås en osäkerhet kring onoterade innehav – hur mycket värda är de?

Men i tider av ökad riskaptit brukar onoterat värderas upp, vilket är vad som hänt. Med detta ökar också riskerna, som det som investerare gäller att vara vaksam på. Det du som investerare inte vill råka ut för är en så kallad dubbelsmäll, om marknadshumöret vänder. Det vill säga att du får både en fallande aktiekurs och en ökad rabatt/minskad premie på halsen.

Argumenten för att investera i investmentbolag finns där. Man kan jämföra med fondsparande. För en svensk aktivt förvaltad aktiefond får spararen räkna med att betala över 1 procent i årlig avgift, inte sällan 1,5. Men vad gäller investmentbolagen kan vi se att förvaltningskostnaden ligger på någonstans kring 15 punkter.

Det andra argumentet, ägandet, är också attraktivt. Du kan helt enkelt ta rygg på erfarna förvaltare med god och långvarig historik, och där ägarna alltså själva är aktiva. De kan komma in i bolag och på riktigt skapa skillnad. Men det gäller det att tänka till både en och två gånger innan man köper ett investmentbolag till en väldigt hög premie eller till en rabatt som ligger långt under det historiska snittet.        

Här är de mest populära investmentbolagsaktierna bland Nordnets svenska kunder (antal ägare)

Investor B: 39 457

Kinnevik: 14 128

Latour: 12 162

Investor A: 10 170

Industrivärden: 9 472

Bure: 7060

Lundbergs: 6 655

Svolder: 5 840

VNV Global: 4 084

Creades: 3 852

Köper du investmentbolag nu?

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Den fete
Den fete
2024-04-08 09:49

Tror man skall vara försiktig .
med Investeringar . Vi har ju k ar energiförsöings problemet. Det kan ju faktiskt bli en besvärande deprition av det .
Sverige är ett litet land en stabilare valuta än kronor och Sverige kan ju vara intrsssnt

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm