Hoppa till huvudinnehållet

Kopparpriset stiger av flera skäl – Lundin och Boliden gynnas

Hittills i år har kopparpriset ökat 16 procent, varav drygt 7 procent den senaste månaden, och nådde nyligen nytt 22-månadershögsta. Prisuppgången har skett i takt med att den globala aktiviteten i industrin ökat men också på grund av utbudsstress på produktionssidan, vilket Goldman Sachs nu varnar för.

Metallen handlas för närvarande kring den psykologiskt viktiga nivån 10 000 dollar per ton, i takt med att investerare ökar tilltron till kommande räntesänkningar av Fed. Det rapporterar Bloomberg News Canada.

Metallpriserna fortsatte att stiga tillsammans med risktillgångar på bred front, efter att sysselsättningsstatistiken från USA visade att färre nya jobb än väntat skapades under april månad. Endast 175 000 nya jobb tillkom, jämfört med marknadens förväntningar på 240 000 jobb, enligt Bloomberg. Statistiken satte igång spekulationer om räntesänkningar från Fed i år.

Swap-marknaden pekar nu på att det finns 53 procents chans att Fed ska sänka räntan innan årsskiftet, och upp från 40 procents chans sedan i april, skriver Bloomberg News Canada.

Höjer prisprognosen

Goldman Sachs förutspådde så sent som i mars att koppar vid årets slut handlas till 10 000 dollar per ton. Nyligen höjde de prognosen till 12 000 dollar vid årets slut.

– Vi fortsätter att se ett växande metallunderskott från 2024 och framåt, skrev bankens analytiker och tillade:

– Det finns en risk för att lagren fortsätter att minska och blir extremt låga under det fjärde kvartalet.

Goldman Sachs spår vidare en uppgång till 15 000 dollar under 2025.

Nyligen föreslog cheferna för Kinas största kopparsmältverk en symbolisk nedskärning av förlustbringande kopparproduktion, skriver Metaller och Gruvor.

Lagren av koppar har hittills i år minskat med 26,5 procent på LME-börsen och brist på koppar har lett till att konkurrensen om det utvunna kopparkoncentratet hårdnat, vilket har lett till ett kraftigt fall i inkomster för smältverken.

Kopparpriset har samtidigt fått stöd av fondköp, som Finwire har rapporterat om.

I slutet av april kom besked att BHP Group vill gå samman med Anglo American och bilda världens största kopparbolag, vilket också har bidragit till ökat köpintresse.

– Budet “verkar skräddarsytt för att utöka BHP:s kopparavtryck, vilket belyser hur den röda metallen har blivit en prioritet för gruvsektorn”, skriver Bloomberg. Anglo American uppgav samtidigt att de utvärderade budet.

Ny koppargruva i Sverige kan starta 2026

Två av de svenska börsbolagen som gynnas av ett högre kopparpris är Lundin Mining och Boliden. Lundin har stigit 53 procent hittills i år, varav 3 procent den senaste månaden. Boliden har på motsvarande sätt ökat 14 procent i år, varav 11 procent den senaste månaden.

I veckan fick också Copperstone Resources grönt ljus från mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt, att öppna Viscariagruvan i Kiruna. Bolaget uppger till Finwire att de räknar med att inleda produktionen i slutet av 2026.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Den fete
Den fete
2024-05-13 09:02

Ja för att investera i gruv drift i Sverige bör man fundera över dom problem det innebar det är ju inte bara otur att det finns dekaler på fordon rädda en varg sjut en same.
Det har vissat sig att samer och fjäll tomtar befinner sig i ständig krig med produktionen I den civiliserade delen av Sverige

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm