Hoppa till huvudinnehållet

Amortera eller investera – vad är bäst?

Under lågränteperioden var amorteringen död som sparform. Nu är räntorna höga, men väntas vända ned. Vad lönar sig bäst – amortera eller investera på börsen?

I skrivande stund ligger de rörliga förhandlade bolåneräntorna på omkring 4,5-5 procent. Det har gjort att amortering som sparform blivit långt mycket mer effektiv, och intressant, än vad den varit på många år. Därför har den vanligaste frågan jag får varit om man helt enkelt ska amortera eller investera nu?

Vi har förstås ett amorteringskrav som för de som påverkas avgör hur mycket som ska amorteras. Det säger att 2 procent av skulden ska amorteras årligen för den med en belåningsgrad över 70 procent. Om skuldkvoten, alltså skulden i förhållande till hushållets årliga inkomst, samtidigt är över 4,5 säger kravet att du ska amortera 3 procent av skulden årligen. Har du en belåningsgrad under 70 procent säger kravet att du ska amortera 1 procent per år. Här finns alltså inget val.

Men kanske har du ett lån under belåningsgraden 50 procent? Då kan du själv avgöra om du ska amortera eller inte. Kanske funderar du på att göra en extraamortering?

Avkastningen på amorteringen kan sägas vara den bolåneränta du annars skulle ha betalat. Vi kan ta ett exempel på ett bolån på 3 miljoner kronor, där 2 procent av skulden amorteras.

“Avkastning på amortering”

Vi antar att räntan ligger på 5 procent. Det innebär att vi betalar 150 000 kronor per år i räntor till banken. Observera att detta är före ränteavdrag, för enkelhetens skull.

Vi amorterar 2 procent av skulden, vilket innebär 60 000 kronor år 1. Det gör att vi år två har en minskad skuld till 2 940 000 kronor. Räntekostnaden blir därmed lägre, 147 000 kronor.

År 1: Räntekostnad på 3 miljoner kr med en ränta på 5 % = 150 000 kr/år

År 2 efter amortering på 60 000 kr: Räntekostnad på 2 940 000 kr med en ränta på 5 % = 147 00 kr

“Avkastningen” på amorteringen är skillnaden, alltså de 3 000 kronor du slipper i räntebetalning. 150 000 – 147 000 = 3000 kr i lägre räntekostnad.

Den skillnaden sätter vi i relation till investeringen, alltså de 60 000 kronor vi investerade (amorterade). 3000 / 6000 = 0,05 = 5 %

Avkastningen på vår investering är alltså 5 procent. Det är inte dåligt, särskilt inte med hänsyn tagen till risknivå. Observera dock att räntekostnaden är före ränteavdrag.

Börsen har gett mer historiskt

Och om vi sätter detta i relation till börsen? Aktiemarknaden har historiskt sett gett en årlig avkastning på ungefär 8 procent i snitt över tid. Det är alltså mer än vad amorteringen kan ge i nuvarande ränteläge, och är därmed mer lönsamt ur ett strikt avkastningsperspektiv.

Dessutom måste vi ha i åtanke att bolåneräntorna nu bör vara på väg ned. De kommer inte att komma ned till den nivå vi kommer ifrån, med räntor på omkring 1,5 procent, men kanske faller de ned mot 3,5 procent. Då blir ”avkastningen” från amortering som investering lägre.

Å andra sidan är amortering en investering med låg risk, vilket man också måste ha med sig.

Det finns inget generellt svar som passar alla om vad som lönar sig bäst just nu. Börsen kan förväntas ge mer över tid, det kan vi konstatera, samtidigt som räntorna är på väg ned.

Bäst är att låta belåningsgrad och egna preferenser avgöra. Är du högbelånad har amorteringen givetvis andra fördelar förutom just den tänkta avkastningen. Du blir mindre sårbar vid prisfall på bostadsmarknaden exempelvis. En del gillar också tanken på att helt enkelt slippa betala räntor, pengar som bara “försvinner” till bolånebanken. Medan den strikt rationella tar fasta på att det ju är börsen som historiskt sett gett högre avkastning över tid, och bör förväntas göra det även framöver.

Hur resonerar du? /Frida  

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Fredrik
Fredrik
2024-05-08 12:55

Håller med om att ränterabatt och ISK-skatt borde varit med. Vi har inte amortera en krona sedan 2005 på vårt bolån.

Magnus Unnebäck
Magnus Unnebäck
2024-05-07 22:23

Vi har en belåningsgrad på runt 50% men vi fortsätter att amortera i maklig takt. Historiskt sett skulle ju pengarna göra sig bättre på börsen, men det känns bra att se lånet minska, om än väldigt långsamt. Och vi lägger nog ändå tre ggr mer pengar i sparande på börsen. Jag har lekt med tanken på att ta det mesta av sparpengarna och lösa hela bolånet och slippa tänka på Fed, ECB och Riksbanken. Men skulle ta tid att bygga upp kapitalet igen OCH utan amorteringar och räntebetalningar finns det en stor risk att vi skulle konsumera mer istället för… Läs mer »

Abc
Abc
2024-05-07 10:39

Skattereduktionen och ISK-skatten borde vara med i räkneexemplet för att ge en rättvis bild.
Exempelvis vad 1 miljon i lån och 1 miljon i innehav på sitt ISK hade inneburit för 2023.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm