Hoppa till huvudinnehållet

Så har kronan boostat ditt sparande

Att en svag krona gör gott för ditt sparande i utländska aktier står klart. Men exakt hur stor effekt har den svagare svenska kronan haft på ditt sparande? Effekten är större än många kanske anar.  

Medan utlandssemestrande svenskar svär åt den sedan årsskiftet tilltagande försvagningen av den svenska kronan kan åtminstone svenska sparare glädjas åt att vår populäraste fondtyp, globalfonder, fått en riktig boost av kronförsvagningen. Vi hör ofta om att vårt sparande i utländska aktier – och vi har ett stort sådant – gynnas av en svag krona. Men hur stor blir skillnaden egentligen?

En titt på uppgången i ett global index ger svart på vitt. Dow Jones globalindex har sedan årsskiftet stigit med strax över 2 procent. Inte så väldigt mycket att hurra över. Men det är räknat i dollar. I kronor? Då är uppgången betydligt roligare läsning; då summeras uppgången till 10,6 procent.

Vi kan också titta på USA-indexet S&P500, som stigit med 4,5 procent sedan årets början. Men i kronor är uppgången över 13 procent. Det är stora skillnader, och anledningen stavas alltså kronans försvagning. Eller möjligen snarare dollarns förstärkning, eftersom det är förväntningarna på senarelagda räntesänkningar från den amerikanska centralbanken Fed som stärkt den amerikanska valutan.

Sedan ska det sägas att kronan knappast är livbojen i hamnen när det är oroligt i omvärlden och geopolitiska konflikter blossat upp. Och stora utdelningar från börsjättar som ska växlas om till utländsk valuta hjälper nog inte heller till.

Att kronan boostar vårt sparande i utländska aktier och fonder är såklart mycket trevligt. Men det är viktigt att vara medveten om att det också kan gå åt andra hållet. Nu tycks visserligen inte mycket tala för en kronförstärkning i närtid, men det är bra att vara medveten om att valutaeffekten är kraftfull. Valutor är svåra att sia om och nog bör man vara försiktig med att placera efter vad man tror om en valuta, men kanske är det bra att åtminstone se över exponeringen och se att man har rätt komplement för sin globalfond. En globalfond tillsammans med en USA-fond innebär en mycket stor dollarexponering.  

Den svaga kronans effekt på utländska investerares vilja att investera i Sverige? Tja, på tre år är OMXSPI ned med -20 procent räknat i dollar.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Magnus
Magnus
2024-04-29 10:03

Det vanliga misstaget att tro att det är antalet kronor som räknas, inte vad de är värda.
Om jag får 10% fler kronor men varje krona är värd 10% mindre så är har samma reavärde.

Classe
Classe
Svara till  Magnus
2024-04-29 12:28

Inte riktigt faktiskt, 1000 kr får 10% är då 1100 kr, minska dom med 10% blir 1100×0,90 = 990 kr.
Gillar att rätta till fel 😎

Den fete
Den fete
2024-04-29 08:51

Ja det är kriget man får betala för avstängningen av kärnkraften. . Högre el pris gör ju att produktionen blir dyrare i industrins och det ger ju högre kostnad som get inflation som då driver upp räntekostnader på allt .
Och det kommer svensk ekonomi att få dras med i lång tid . Och det är väl ganska känt vem som ansvarar för det.

Alexander Andrell
Alexander Andrell
2024-04-29 08:32

Håller med Anders Kempe

Anders Kempe
Anders Kempe
2024-04-29 08:22

Vore bra om utvecklingen på kontot i Nordnet redovisades som två värden:
1) utveckling i original valuta samt
2) effekten av valutakoverteringen till SEK
Idag klumpas detta ihop till ett enda värde och döljer kroneffekten

Den fete
Den fete
Svara till  Anders Kempe
2024-05-02 13:46

At ha bra aktier med företag som tjänar pengar är ju bra aktier värderas ju på den intjäningsförmåga dom har . Och det bilr ju betydligt svårare om någon stänger av enegi försörgninge till industrin så blir det svårigheter för den att produsera.
Men det finns ju väldigt intressant företag som agerar i andra valutor

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm