Hoppa till huvudinnehållet

Jämförelse – Kapitalförsäkring (KF) vs. Investeringssparkonto (ISK)

För dig som ska spara i aktier och fonder behöver du först välja att öppna ett konto där dina investeringar kommer att ligga. Vilket konto som du väljer har en viss påverkan på såväl skatt, arvsrätt och ägandeskapet av dina investeringar. Här går jag igenom skillnaderna mellan Kapitalförsäkring (KF) och Investeringssparkonto (ISK)

Barnspara med kontroll i kapitalförsäkring

En kapitalförsäkring kan du öppna i ditt eget namn och på så sätt själv bestämma när det är dags att ge bort pengarna. För mig är det självklart att barnspara så, då har du full kontroll över pengarna och kan fritt styra när barnet är moget för att själv ta hand om sitt sparande.

Genom spara i en och samma kapitalförsäkring till flera barn kan du också enkelt se till att de får lika mycket, när det är dags att ta ut pengarna. Utbetalningen från din kapitalförsäkring delas helt enkelt lika och du slipper fundera på om barnens sparpengar utvecklas olika bra genom åren.

Kapitalförsäkring vs. ISK 1-0.

Kapitalförsäkringens månadsvisa utbetalningar, suveränt för pensionen

Många som närmar sig pensionsåldern uppskattar möjligheten att få löpande utbetalningar direkt till lönekontot, precis som när man jobbade. Om du har sparat i kapitalförsäkring väljer du själv hur stort belopp du vill ha, eller under hur många år pengarna ska räcka. Det innebär att du ger Nordnet uppdraget att varje månad sälja av och betala ut så stor andel som du väljer. I ett investeringssparkonto så behöver du själv manuellt logga in och sälja av, samt därefter göra en utbetalning till din andra bank.

Du väljer detta under Mina Sidor / Försäkringsbesked när du är inloggad.

Kapitalförsäkring vs. ISK 2-0.

Handla i IPO med kapitalförsäkring

I investeringssparkonto får man enligt lag bara investera i aktier som är noterade eller avsesnoteras inom 30 dagar. Vissa börsnoteringar (på engelska kallat IPO) behöver man anmäla sig för långt tidigare än så, och då är det normalt kapitalförsäkring som står till buds*. Den som vill slippa fundera, väljer kapitalförsäkring direkt.

Du kan dessutom äga onoterade aktier i en kapitalförsäkring och på så sätt åtnjuta den schablonskatten även denna typ av investeringar. Här kan du läsa mer om onoterade aktier i kapitalförsäkring.

Kapitalförsäkring vs. ISK 3-0.

Handla med utländska aktier i kapitalförsäkring

När du handlar med utländska aktier i din kapitalförsäkring får du automatiskt tillbaka en del av den skatt du betalar på utdelningen. Denna skatt kallas för källskatt och den är den skatt man betalar till landet som aktien är noterad i. För din med schablonbeskattat konto ska du däremot inte behöva betala utdelningsskatt.
Många uppskattar kapitalförsäkring framför investeringssparkonto eftersom man slipper begära den återbetalningen av källskatten själv.

Kapitalförsäkring vs. ISK 4-1.

Välj ISK om du ska rösta på bolagsstämman

Eftersom det är försäkringsbolaget som formellt äger ditt innehav i kapitalförsäkringen, får du inte rösta på bolagsstämman. Något du däremot kan göra om aktierna ärplacerade på ett investeringssparkonto.

Fördel investeringssparkonto, även om det är en möjlighet få sparare nyttjar i praktiken.

Kapitalförsäkring vs. ISK 4-2.

Större möjlighet nyttja kvittningsrätt inom ISK

I vissa fall kan kvittningsrätten som följer av ISK vara till fördel. Det gäller exempelvis personer som saknar inkomst men har ränteutgifter – samt personer vars ränteutgifter överstiger 100000 kronor. Här vinner alltså ISK, även om dessa situationer sannolikt berör en mycket begränsad grupp. Detta gäller så länge vi har ett ränteavdrag i Sverige och det gäller med andra ord bara för de individer som har ränteutgifter på över 100 000 kronor per år.

Kapitalförsäkring vs. ISK 4-3.

Kapitalförsäkring, bra för förberedelse av generationsskifte

Den grupp som kanske är mest benägen att välja kapitalförsäkring är de som förbereder sig för generationsskifte. Här lägger man rätt och slätt till ett förmånstagarförordnande som reglerar i detalj vad som ska gälla för att pengarna ska betalas ut. Det kan vara så enkelt som att kapitalet ska utgöra en månadsvis inkomst – eller ett krav om att pengarna måste användas till att köpa bostad. Också här är valet ditt.

Kapitalförsäkring vs. ISK 5-3.

Nu har jag framförallt fokuserat på för- och nackdelar för dig som privatperson. För ett företag som vill placera överlikvidiet så finns det bara ett val och det är en företagsägd kapitalförsäkring, läs mer här. Det är inte möjligt att ha investeringssparkonto som företag.

/Martin Ringberg, Sverigechef Nordnet

Läs mer om kapitalförsäkring här

Läs mer om investeringssparkonto här

*Finns inget fast noteringsdatum, väljer du istället aktie- och fonddepå.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
45 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Olof
Olof
2023-12-11 11:09

Den sista punkten om förmånstagarförordnande låter ju bra. Synd att Nordnet inte erbjuder en sådan lösning utan är begränsade så man bara kan välja förmånstagare, inte skriva in några villkor. Man undrar varför det lyfts som en fördel med KF när möjligheten inte finns i praktiken. Kanske för att man ska lägga sin KF hos någon annan bank?

Anonym
Anonym
2021-03-14 01:55

Riskkostnaden är väl obligatorisk för KF, vilket gör att avgiften blir högre där jämfört med ISK. Ytterligare en nackdel som inte nämndes. Jag har heller inte sett någon detaljerad information om den (bara exempel), och tycker i allmänhet att informationen är luddig om vad som gäller och hur det fungerar, även på andra punkter. Det ser ut som att ni inte vill att presumtiva kunder inte ska veta vilka villkor som gäller. Ett beteende som jag ogillar starkt, men som tyvärr verkar vara vanligt bland banker. Jag eftersöker mer information, och mindre tom reklam.

Anonym
Anonym
2021-01-20 22:48

Något som inte nämns och som Nordnet har och som dessutom ger ett konkret mervärde är möjligheten att delta i aktielåneprogrammet (ej möjligt i ISK) Detta generösa program har täckt schablonskatten många gånger om för mig och jag tycker det är märkligt att det inte nämns i forum som ställer Kapitalförsäkring mot ISK. Lite beroende på val och antal aktier så har detta en avsevärd betydelse över tid, om man nu vill ha god avkastning på sitt kapital.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-01-20 23:00

Hej Olof! Håller med! Vi måste bli bättre på att framföra det, precis som du säger så har många av våra sparare täckt sin avkastningsskatt med återbäringen. Vi får hjälpas åt att lyfta det!
mvh Martin

Anonym
Anonym
2019-04-16 09:46

Om jag tecknar en KF hos er, kan jag då betala ut pengarna till mitt bolag och från bolaget betala ränteutgifter till tillbaka till KF? Jag förstår att vad som anses som en skälig ränta för riskkapital kan anses olika av mig och skatteverket men det påverkar i första hand mitt bolag.

Anonym
Anonym
2017-09-21 13:20

Så som jag uppfattat regelverket för KF så finns det egentligen ytterligare en fördel, vilken även är viktig i barnexemplet du tar upp, men ännu viktigare ur ett arvsperspektiv.

För som jag uppfattat reglerna så ingår ju inte KF i ett arvsskifte under förutsättning att det finns ett förordnande till någon! Detta gäller väl fortfarande, eller hur?!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-09-28 10:15

Det är helt riktigt Bengt, bra!

Anonym
Anonym
2017-03-06 21:30

En stor fördel med KF, jmf med ISK, är i min mening den automatiska återbetalningen av den 15%-iga källskatten på aktier från USA och Kanada. Avanza har problem med hur man fördelar denna återbetalning till sina kunder pga att alla kunder beräknas som en andel i ett stort kollektiv, till stort missnöje bland kunder med fokus på nordamerikanska utdelningsaktier. Hur är det på Nordnet: Hanteras min inbetalda och senare tillbakabetalda källskatt helt individuellt eller som en liten andel i kollektivets inbetalade och tillbakabetalade källskatt? Dvs, kan jag få tillbaka 100% min inbetalade 15%-iga källskatt från USA-aktier även om allt fler… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-03-07 14:34

Hej Jacob!

Återbetalningen av källskatten räknas fram individuellt.

Då försäkringsbolaget är legal ägare till innehav i försäkringsdepåer förutsätter en återbetalning av källskatt dock att försäkringsbolaget som ett kollektiv kan få avräkning för den individuellt framräknade återbetalningen. I händelse av att försäkringsbolaget inte får full avräkning för samtliga kunders erlagda källskatt sker normalt en kvotdelning. Hittills har Nordnet Pension dock alltid fått avräkning för samtliga kunders hela erlagda källskatt och således kunnat återbetala hela beloppet.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-02-15 17:28

Är avkastningsskatten exakt lika på ISK och Kap.f. ?
Jag trodde att det var bättre med ISK när man har både inkomst och ränteutgifter eftersom avkastningsskatten blir kapitalinkomst som är kvittningsbar. Jämfört med Kapitalförs. där skatten dras direkt utan att passera deklarationen.
Min tumregel har varit att ha en ISK som matchar låneräntorna och resten av kapitalet i en Kapitalförsäkring utan avgifter. Annars är det väl alltid ISK som ligger närmast.
Har jag tänkt fel ?
Med vänlig hälsning
Hans L

Anonym
Anonym
2017-02-12 13:51

Tack för intressant information.
Ser fram emot sammanställning ur ett aktiebolags perspektiv !

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-02-13 07:42

Hejsan!

Den här kommit, ta en titt här.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-02-11 12:07

Gällande att behöva meddela om återbetalning av utländsk källskatt. Vad gäller för min pensionsförsäkring hos Nordnet om jag har utländska innehav som ger utdelning (McD, Disney etc) Måste jag aktivt göra något då dessa bolag delar ut pengar?

Tack för svar och intressant blogg!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-02-13 08:43

Tack för din fråga, Johan!

Gällande utdelning behöver man själv inte agera. Nordnet Pension får utdelningen och fördelar respektive kunds andel av utdelningsbeloppet till berörda depåer.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-02-10 18:36

Trevligt med en jämförelse, men jag måste säga att trovärdigheten i hela artikeln sjönk som en sten när du baserar en hel poäng på att man kan få månadsvisa utbetalningar från KF. Detta är ju en extremt liten och endast administrativ detalj, det borde inte ha någon som helst relevans i det större perspektivet. Jag vill verkligen inte klaga, detta är konstruktiv kritik, men jag slutade faktiskt läsa efter den punkten. Till sist, hur fasen tänker ni när man måste ha minst fyra tecken i namnet? Det finns faktiskt folk som har helt normala namn med endast två tecken i.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-02-13 07:45

Tack för feedback – alltid bra med olika perspektiv. Och jag kan helt enkelt konstatera att i detta som i allt annat värdesätter man olika saker. Vilken tur att det då finns så många möjligheter.

Det här namnet och att man måste ange minst fyra tecken får jag helt enkelt kolla upp.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-02-08 19:51

Man kan väl gå kort i indexterminen i en ISK, vilket inte går i en kapitalförsäkring, eller?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-02-09 13:40

Hej!

Ja, det stämmer att det går att handla OMX-terminen (både kort och lång) i ISK men inte i en kapitalförsäkring hos oss.

Vänliga hälsningar,
Eva

Anonym
Anonym
2017-02-08 11:10

Man kan handla amerikanska ETFer, t ex TQQQ, UPRO, CURE, BIB & RETL i en KF, men inte i en ISK, känns ibland lite begränsat med en ISK.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm