Hoppa till huvudinnehållet

Nya noteringar, bud och småbolag

Läs vad Affärsvärlden tycker om BTS Group, Paradox, Kabe, Spiltan, Björn Borg, Freemelt, Nibe, Nordrest, ChromoGenics, Angler Gaming och Sustainion Group. Det bjuds också på nyheter kring Afv-portföljen, Krönika, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och nytt poddavsnitt.

BTS Group – Till analysen (upplåst)

Den viktiga nordamerikanska marknaden var utmanade under 2023 men visade på bättring under inledningen av 2024. BTS-aktien har utvecklats starkt sedan Affärsvärldens köpråd innan jul.

Paradox – Till analysen (upplåst)

Ännu ett havererat spelprojekt stärker intrycket av att det finns stora problem i Paradox, som medgrundaren Fredrik Wester inte verkar fått bukt med trots att det gått snart tre år sedan hans VD-comeback.

Kabe – Till analysen

Husvagns- och husbilstillverkaren Kabe har under de senaste åren minskat beroendet av den svenska hemmamarknaden som nu står för drygt en tredjedel av intäkterna. Kabe har en stark marknadsposition och gynnas av den växande friluftstrenden.

Spiltan – Till analysen

Investmentbolaget Spiltan har tidigare handlats på alternativa listor som Pepins och NGM PepMarket. Efter att det blev allmänt känt att bolaget byter lista till NGMs huvudlista har aktien handlats upp en hel del.

Björn Borg – Till analysen

Håller trenden i sig med bra fart inom sportkläder och i sin e-handel kan Björn Borg bli en vinnare i längden. Hur ska man se på aktien?

Freemelt – Till analysen

3D-skrivarbolaget Freemelt har nyligen fyllt på kassan och har ambitiösa tillväxtmål. En utmaning är att bolaget delvis behöver skapa den marknad de vill växa på. Hur ska man se på aktien?

Nibe – Till analysen

Nibe-aktien har mer än halverats på börsen det senaste året. Höga lagernivåer hos distributionsleden är en bov i dramat. 2024 kommer bli ett mellanår för smålänningarna. Ledningen har infört kostnadsbesparingar för att återställa marginalerna kommande år.

Nordrest – Till IPO-kommetaren

Nordrest, som sköter måltidsservice på exempelvis sjukhus, börsnoterades på torsdagen och aktien fick en bra start. IPO:n fick inga varningsflaggor av IPO-guiden men Afv:s analys såg frågetecken.

ChromoGenics – Till bud-kommentaren

Gerald Engström lägger genom sitt ägarbolag Färna Invest ett bud på ChromoGenics där han är storägare. Budet uppgår till 10 kronor per aktie vilket motsvarar en premie på över 70%.

Angler Gaming – Till analysen

Efter en operativ svacka har speloperatören Angler Gaming nu fem kvartal i rad med tillväxt. Framöver kommer Angler fokusera alltmer på den svenska marknaden där bolaget nyligen fick sin spellicens förlängd i tre år.

Sustainion Group – Till analysen

Sustainion Group är en bolagsgrupp inom miljöteknik som har en intressant ägarbild men en trög operativ utveckling för närvarande. En viktig produktlansering i Tyskland kan möjligen vända trenden.

Afv-portföljen – Till veckosummeringen

Portföljen ligger fortsatt före index. I största innehavet Ambea har storägaren Actor nu sålt samtliga sina aktier, vilket var väntat. Ett annat av portföljens större innehav är historiskt billigt.

Krönika indexfonder – Till krönikan

Efter förra veckans sågning av indexfonder med ESG-profil finns det anledning att blicka djupare in i indexfondernas numera ganska mörka natur. I botten finns ett par grundläggande moraliska dilemman som blir tydliga nu när indexfonder är dominerande storägare i allt fler börsbolag.

Investeraren – Till intervjun med Per H Börjesson

Efter Spiltans börsringning mitt på Stureplan öppnar grundaren Per H Börjesson nu för att öka investmentbolagets belåning – för att återköpa egna aktien. “Sedan har vi lite spännande affärer på gång som kommer att stängas i maj så belåningen kan komma att öka”, säger Spiltans frontfigur till Afv.

Investeraren Anders Bruzelius – Till intervjun

Med nära 20% försvarsbolag i portföljen, som Saab, Rheinmetall, Thales och Leonardo, vinner Tellus-förvaltaren slaget om index och är upp 20% i år. “Det börjar bli en mjukare inställning till sektorn”, säger Anders Bruzelius, som satsar på försvar, finans och fetma.

Råduppföljning – Till sammanställningen

Tre av tre rätt. Det var helt rätt att köpstämpla Hoist Finance. Aktien mer än dubblerades. CTT-aktien har lyft mot nya höjder och steg drygt 60%. Det var också rätt att undvika Kopy Goldfields som halverats på börsen.

Insiderkollen – Till sammanställningen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i Ericsson, Handelsbanken, Balder, Volvo Cars, Thule, OX2 och Scandi Standard.

Nytt poddavsnitt – Till podden AFV Analys

Peter Benson, Daniel Zetterberg och Otto Klaar diskuterar följande i veckans avsnitt: Kopparbergs (1:22), Olvi Oy (8:56), Viva Wine (10:50), IPO-guiden (17:08), Boliden (28:35) och SSAB (33:28).

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm