Hoppa till huvudinnehållet

Så sparar andra kvinnor

Alla är olika och det är bara du själv som kan avgöra hur mycket och i vad du vill spara. Men, ibland är det ju himla kul att se vad andra kvinnor gör med sina pengar.

Kvinnor är bra på det här med sparande, det bekräftar både data från vår kundbas och färsk statistik från Euroclear. Under 2023 hade kvinnor till och med bättre avkastning på sina investeringar än män. Men hur mycket sparar en varje månad och i vad? Det har vi tittat närmare på.

Nyckeln till framgång

Av Nordnets kvinnliga kunder sparar majoriteten i fonder; 44 % jämfört med 33 % för aktier. Medelvärdet avseende sparande på vår plattform för kvinnorna rör sig mellan drygt 17000 kr till mer än 122000 kr, där de yngre kvinnorna tenderar att ha en lägre summa och de äldre en högre. Ganska naturligt.

Månadssparande pratar vi oss ofta varma om. Och det är inte svårt att förstå varför. Genom att sätta av pengar regelbundet och låta ränta på ränta göra jobbet kan också mindre belopp växa sig stora över tid. Månadssparande rekommenderar vi både för ditt eget långsiktiga sparande och för barnsparande.

ÅlderMånadssparande (medelvärde i kr)Totalt sparande (medelvärde i kr)
17-2530017 375
26-3575027 298
36-45500 41 186
46-5550060 983
56-6550072 722
66-76400101 734
77+200122 298
Månadssparande och totalt sparande bland Nordnets Sveriges kvinnliga kunder i mars 2024. Avser medelvärde.

Populärt just nu

Efter en titt i kundbasen står det klart att våra kvinnliga kunder söker sig till breda aktiefonder med låga avgifter. Vår egen gratisfond Nordnet Sverige Index toppar listan, men också andra indexfonder återfinns här.

En handfull breda indexfonder som täcker in olika regioner och branscher brukar också vara en vinnarstrategi när det kommer till att bygga ett enkelt långsiktigt sparande med möjlighet till god avkastning.

Topp 10 fonder
Nordnet Sverige Index
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Länsförsäkringar Global Index
Nordnet Pensionsfond
Storebrand USA
Nordnet Global Index
Swedbank Robur Ny Teknik
Nordnet Teknologi Index
Spiltan Räntefond Sverige
Nordnet Norge Indeks
Mest ägda fonder bland Nordnets kvinnliga kunder i maj 2024.

Men kom ihåg, avkastning går hand i hand med risk. Är du långsiktig har du ”råd” med upp- och nedgångar eftersom du inte behöver pengarna här och nu. Sparar du däremot på kort sikt – till en resa eller bil – trivs pengarna bäst på ett tryggt sparkonto.

En trygg plats för alla kvinnor

Sparande och investeringar har historiskt varit en manlig arena, där få kvinnor tagit plats. Det vill vi ändra på. Under 2023 lanserades Nordnet Female Network, nätverket dit alla kvinnor som tycker det här är med sparande och investeringar är viktigt och roligt. Som är nyfikna på att börja eller som redan kommit en bit på sin sparresa.

Medlemmarna har strömmat in och idag är vi 5000 kvinnor som regelbundet inspirerar och inspireras av varandra. Som möts i digitala och fysiska sammanhang med ett gemensamt mål: att utvecklas tillsammans med andra i ett tryggt forum.

Det kostar inte en krona att gå med och du behöver inte vara kund på Nordnet.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat. Ta del av fondens informationsbroschyr och faktablad innan du investerar.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm