Hoppa till huvudinnehållet

Gröna aktieraketer som spararna flockas till

Bolag som i någon utsträckning bidrar till den omställning världen måste göra för klimatets skull – gröna aktier – ökar i popularitet bland spararna. Elbilsbolag och förnyelsebar energi – här är spararnas favoriter.

Elbilar – Teslas dominans har gett ringar på vattnet

Redan förra året pratade vi om elbilsracet, där många av de traditionella bilbolagen sackar efter Tesla. Spararna trodde redan då på Tesla, och facit sedan dess är 800 procent upp, och ett börsvärde som nu gör att bolaget är världens största biltillverkare sett till börsvärde. Och i kölvattnet av den enorma resa Tesla gjort, har även andra renodlade elbilsbolag tagit sig upp i toppen av största biltillverkare när det kommer till börsvärde.

Majoriteten av dem är kinesiska, men har på grund av det stora intresset börsnoterat sig i USA. Framför allt sticker bolaget NIO ut bland de övriga, där antal sparare hos oss har ökat med över 2000 procent, alltså 20 gånger, och kursen gått upp över 1000 procent i år.

BolagUtv. i år*Förändring antal ägare**Börsvärde (Miljarder USD)
🇺🇸 Tesla+667%188%608
🇨🇳 NIO+1022%2017%61
🇨🇳 XPeng+383%*35
🇨🇳 Li Auto+107%*27
🇺🇸 Nikola Corporation-48%*7
* I de fall där bolaget inte funnits på börsen sedan början av året har de senaste tre månaderna använts. De bolag har inte heller någon förändring i antal ägare eftersom de tidigare varit onoterade.
** Förändring i antalet ägare sedan årsskiftet. Vänligen notera att Nordnet har under perioden haft rekord i antalet nya kunder, vilket kan påverka statistiken. Statistiken är hämtad den 4 december.

Förnybar energi – Bidens vinst har gett skjuts

Ett hett ämne de senaste åren har varit energiförsörjning och kampen för att ha förnyelsebar energi istället för fossila bränslen som energikälla. Sverige är idag bäst i EU med närmre 55 procent, medan motsvarande siffra för USA är 17 procent. Detta har den tillträdande presidenten Joe Biden varit tydlig med att han vill förändra. Han har i sitt vallöfte lovat att satsa 2 biljoner dollar på grön energi. Det har även gett utslag i såväl amerikanska som nordiska aktier. I listan nedan kan du se ett urval av bolag, sorterade efter börsvärde, som fått många nya ägare och stuckit rejält på börsen under året.

Vindkraftbolagen Vestas Wind Systems och Eolus Vind har båda sett en uppgång på cirka 80 procent i år, med nästan lika stor ökning i antal sparare hos oss. Med på listan hittar vi också två starka bolag som satsar på solkraft, nämligen SolarEdge Technologies och SunPower Corporation. Sist men inte minst, hittar vi det svenska bolaget Minesto, som sysslar med vattenkraft. Västkustbolaget utnyttjar tidvattnet från havet för att tillverka energi och började nyligen leverera tidvattenenergi till Färöarnas elnät.

BolagUtv. i årFörändring antal ägare**Börsvärde
🇩🇰 Vestas Wind Systems+84%70%242 822 MDKK
🇺🇸 SolarEdge Technologies+193%439%14 253 MUSD
🇺🇸 SunPower Corporation+312%135%3 581 MUSD
🇸🇪 Eolus Vind+81%93%4 874 MSEK
🇸🇪 Minesto+58%34%3 187 MSEK
** Förändring i antalet ägare sedan årsskiftet. Vänligen notera att Nordnet har under perioden haft rekord i antalet nya kunder, vilket kan påverka statistiken. Statistiken är hämtad den 4 december.

Glöm inte risken!

Värt att tänka på i bolag som rusat rejält, till exempel några av de som nämns i artikeln, är att historik inte är en garanti för att framtiden kommer se likadan ut. Det kan snarare vara ett tecken på att det är en spekulationsbubbla som är på gång. Det är viktigt att du alltid ifrågasätter snabba uppgångar och gör din egen analys, samt inte blint litar på vad andra gör och tycker.

Läs mer: Så känner du igen en spekulationsbubbla

Har du investerat i gröna aktier och vad tror du om dess framtida potential? Kommentera gärna nedan!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-01-05 15:06

Ni får inte glömma bort svenska Azelio vars sterlingmotor skapar el från solen och som lämpar sig utmärkt för samverkan med både vindkraft och solceller.

Anonym
Anonym
2020-12-09 17:27

Intressant! Min egen känsla är att det finns många bolag som är helt övervärderade, till exempel Tesla, där JP Morgan har satt 90 dollar som riktpris – https://www.thestreet.com/investing/tesla-trading-at-650-gets-90-price-target-from-jp-morgan Sedan finns det rätt många oseriösa bolag, som Nikola, som i bästa fall har en halvfärdig product och i värsta fall är rätt nära bedrägeri. Men jag tycker även att det finns seriösa, tillväxt bolag som energi-operatörer (Orsted, Iberdrola, EDP, osv) men även produktbolag som SMA Solar (solcellomvandlare) , TPI Composites (blad till vindkraft) Powercell, NEL, Cummins (dessa tre är inom vätgasteknik) – det kommer att satsas mycket på “green hydrogen” på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-12-10 11:34

röstningen fungerar inte

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm