Hoppa till huvudinnehållet

Så känner du igen en spekulationsbubbla

Varför uppstår en spekulationsbubbla och hur kan du som investerare hindra att fastna i detta. Veckans inlägg fokuserar på bubblan som uppstod i bitcoin, men lärdomarna vi tar med oss är tidslösa.

Spekulationsbubbla

Pengar är en stark motivator och möjligheten att göra snabba klipp lockar. Det är någonstans grundpremissen för att en spekulationsbubbla ska uppstå. Det vi som investerare på börsen bör vara medvetna om denna tendens och konstant försöka vara vaksamma att vi inte fastnar i hypen. Jag tänkte ta Bitcoin som exempel i detta blogginlägg, men lärdomarna kan vi applicera på såväl aktier som andra tillgångar.

Bitcoin – rise and fall

I grafen ovan ser du grön linje i höger axel priset på Bitcoin i dollar vid varje månadsskifte sedan januari 2017. Den blåa linjen är antalet trades på Nordnets plattform i alla olika bitcoin certifikat som finns. Antalet trades ser du i vänster axel. I januari 2017 var antalet trades ca 1 500 st, som mest var det nästan 160 000 st trades under december 2017. November 2018 är antalet trades på en månad tillbaka på omkring 1 500 st. Med andra ord har omkring 99% av all handel försvunnit på nästan 1 år!

Min poäng är inte här att påpeka att bitcoin är värdelöst och att man inte borde äga denna tillgång. Jag vet inte vilken funktion bitcoin kommer att fylla i framtiden, kanske blir det något stort eller så kanske det inte blir något alls.
Oavsett vad framtiden har att visa så uppstod det en spekulationsbubbla i denna tillgången under de senaste 24 månaderna. Det tråkiga i detta är att många människor har förlorat pengar och därför ska vi försöka se om det går att dra slutsatser så man kan försöka undvika som enskild investerare framöver.

  1. Priset tappat kopplingen till fundamentala värdet

    Den kanske tydligaste tendensen till bubbla är när prisbilden totalt tappat kopplingen till det underliggande värdet. Ofta kan det bero på att underliggande värdet inte är helt enkelt att definiera. I bitcoin som exempel är det inte helt enkelt att sätt fingret på vad fundamentala värdet är. Om det är ett betalningsmedel, då skulle teoretiskt fundamentala värdet kunna vara samlade värdet av de valutor som det ersätter. Så sett är ju priset grovt undervärderat. Följdfrågan blir givetvis; hur vet man att det kommer nå den framgången?! Det vet man inte, så om du handlar till ett pris som är över det underliggande värdet så har du spekulerat i att underliggande värdet ska komma ikapp.

    Precis samma mönster uppstår i aktier som nås av en spekulationsvåg. Ofta börjar det med stigande försäljningssiffror, följt av ytterligare lite stigande försäljningssiffror. Plötsligt befinner man sig i en situation när man fortsätter att dra linjen uppåt och spekulerar i att detta fortsätter.
    Det som gör spekulationsbubblor svåra är faktumet att det alltid är en skillnad på Pris och Värde. Då börsen handlas på framtida vinster så är priset idag satt på vad man tror att framtiden kommer inbringa. Det du behöver hålla utkik är när Priset är ovanligt långt ifrån Värdet. Då är risken stor att prisbilden har blivit en bubbla.

  2. Flockbeteende

    När priset börjar stiga och det stiger fort så lockas man givetvis att hoppa på tåget. Det infinner sig en känsla av att tåget håller på att lämna perrongen och man vill inte missa det “alla andra” håller på med. “Fear of missing out”!
    Problemet uppstår när fler köper, då ökas efterfrågan och därmed priset. När priset ökar blir de som är investerade i bubblan glada och sprider det goda ordet samt köper mer själva. Detta gör att priset stiger ytterligare…. Snart börjar man använda argumentet att priset har stigit som ett kvalitetstecken och ett bevis på att allt står rätt till. Där har flockbeteendet nått sitt klimax. Förr eller senare vänder pendeln och samma mönster uppstår, fast i negativ riktning.

    Tillgångar som är tråkiga är enklare att hålla en nykter syn på. Tillgångar som är sexiga och innovativa tillför man fler positiva attribut vilket gör att man enkelt övervärderar vilket faktiskt värde som det har.

Spekulationsbubblor är inte enkla att hantera, synnerligen inte när man befinner sig mitt i den. Att ställa sig frågan “Är detta rimligt?” är något man konstakt behöver öva på. 
Har du fler tips på hur man kan undvika spekulationsbubblor så dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan. Så blir vi bättre investerare tillsammans! 

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-11-27 09:14

Fritt efter Warren Buffet: Sälj när alla är giriga, köp när alla är rädda…

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-11-27 10:35

Mycket visdom i få ord! Kan bara instämma!

Anonym
Anonym
2018-11-29 15:44

Mycket bra poänger där Alexander! Men det finns såklart en mycket djupare analys av Bitcoins. Det är ju många som vill ställa in sig i ledet och prata om börskrascher och lågkonjunkturer. Låt mig äta grus för det här någon dag men den största bubblan och den största bluffen vi har är väl kanske just valutor. En lögn printade på papper som i och för sig en allt mindre grupp kan skapa mycket fler av. Det är kanske därför Bitcoin befinner sig i ett av dom absolut intressantaste lägen. För man måste också komma ihåg att Bitcoin kom ur en… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-12-04 15:57

Vettig input! På riktigt, skulle vilja ha med någon som är riktigt teknisk kunnig på området. Helst om blockkedja, mer än om bara bitcoin. Även om de båda hänger tätt ihop.
Vet du någon individ som är kunnig och offentlig att prata om det som man skulle kunna ha med som gäst framöver? 🙂