Hoppa till huvudinnehållet

Här är spararnas EM-drömelva

Fotbolls-EM i Tyskland drar igång med buller och bång. Vilka spelare finns egentligen i spararnas drömlag? Tittar vi på spararnas mest köpta aktier i år hittar vi en bra blandning av mycket rutin och stabilitet – men också några riktigt hungriga ångvältar på offensiven.

Listan baseras på de elva mest nettoköpta aktierna hos Nordnet Sverige hittills under 2024.

Målvakt

Swedbank

Jodå, visst har det funnits rejäla formsvackor – och det har påverkat värderingen. Men välkapitaliserade och högavkastande Swedbank får agera målvakt.

Försvar

Investor

En gigant till mittback, som fördelar ut bollar och sprider riskerna.En lagkapten spararna bygger upp sitt lag kring. Ger laget stabilitet och rutin och återfår förtroende mästerskap efter mästerskap.

Handelsbanken

Backlinjens frågetecken. Har tidigare setts som ett relativt stabilt val i försvaret mot bakgrund av utdelningen, men ifrågasätts nu på flera plan efter en formsvacka. Ofta oförutsägbar. Ena dagen protesteras det mot marmorgolvet i omklädningsrummet, nästa ska spelaren ha både egen tv-kanal och bokförlag. Får ändå spararnas förtroende i startelvan, men måste nu bevisa sig.

SEB

Haft en klar medvind i ett högre ränteläge, så frågan är om formkurvan är i en nedåtgående trend. Men (kredit)förlusterna i klubblaget är än så länge få och förra säsongens kombination av hög ränta parat med uppgång på de finansiella marknaderna resulterade i många vinnande djupledsbollar.

AB Volvo

Har förbättrat lägstanivån radikalt de senaste åren genom att hitta luckor på planen och förbättra marginalerna. En löpstark ytterback som kan överraska, eller paradoxalt nog förväntas överraska, med extrautdelning på kanten. Ett ständigt diskussionsämne bland spelaranalytiker är de låga transferkostnaderna jämfört med spelare av ungefär samma sort.

Mittfält

SSAB

Spararna uppskattar såväl det faktum att spelaren befinner sig i ett slags momentum mot bakgrund av geopolitiska händelser, men framför allt hyllas utdelningen. Har en säker plats i startelvan.

Novo Nordisk

En dansk gigant på mittfältet. Har helt hittat sitt eget recept för framgång. Ingen har väl missat supersuccén med dängan ”We Go W(emble)y”, en låt anspelning på hur danskarna var nära final sist EM begav sig, men åkte ut på just Wembley.

Nibe

Kraftig formsvacka inför EM, ett stort frågetecken. Lever på gamla meriter som mångårig spararfavorit, men är av spelaranalytiker ifrågasatt med anledning av tuff konkurrens på positionen. Går man på pumpen nu kan det bli till att istället värma bänk nästa säsong.

Cibus Nordic Real Estate

En spelare som ger utdelning match efter match, eller åtminstone månad efter månad, uppskattas. Har spelat under rejäl press när räntorna stigit, men klarade turbulensen. Kan göra stark comeback på planen. Spararna har förtroende.

Anfall

Saab

Från att ha varit petad av diverse klubblag i fondligan av ESG-skäl har Saab inte bara fått komma in i värmen, utan blivit en ny supporterfavorit. Skeptiker finns dock – är det inte alldeles för dyrt efter kursresan? Andra pekar på att spelaren har exakt de kvaliteter som efterfrågas just nu. Säker på skyttet, mycket målfarlig.

Nvidia

Spararnas Mbappè, som farit fram som en ångfält på anfallet och slagit sig in i spararnas startelva. Har lyckats hitta exakt rätt teknik vid rätt tillfälle, och står i en unik position utan att springa offside. Förväntningarna är dock skyhöga. Håller hajpen över flera säsonger?

Petade

Var med i spararnas drömelva 2021 men lyser med sin frånvaro nu.

Tesla

Förra EM:s gigant i anfallet, men nu är stjärnglorian på sned. Ett lätt arrogant förhållningssätt till omgivningen har straffat sig, och pigga nykomlingar riskerar att köra om. Tankarna förs till Christiano Ronaldo: Gör fortfarande mål, men har blivit allt svårare att tycka om.

Castellum

Var given i spararnas drömelva förr om åren. Kunde inte fortsätta leverera på samma höga utdelningsnivå, utan fick ställa in kalaset. Petades med det också från positionen som spararfavorit.

Kinnevik

Bytte spelstil radikalt och intog en ny, mer oförutsägbar position. Det var inget som spararna uppskattade när det började blåsa. Petad.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
5 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Carl
Carl
2024-06-17 19:52

Mycket begåvat, du är en stjärna! Kanske inhoppare i anfallet när det kärvar..

Den fete
Den fete
2024-06-17 14:37

Jo intressant senast ses var fotboll på gång så hälsades Supåteana med maskingevär eld. Och Renfält drog ivägomringad av livvakter..
Och vad vinstförväntninga tog vägen är väl klart Sverige och värden är ju i krig så det mest rimliga är väl försvars industri . Ordet är Putin aller islam och vilken sida bör Sverige stå på

Bacs
Bacs
2024-06-17 08:23

Gillar upplägget!

Björn
Björn
2024-06-17 08:16

Alltså😁😋

Arne
Arne
2024-06-14 12:31

Kul Frida <3

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm