Hoppa till huvudinnehållet

En sund privatekonomi börjar med en budget: Så kommer du igång

En bra budget skapar överblick över dina inkomster och utgifter och ger dig samtidigt möjlighet att planera din ekonomi effektivt, se till att du har råd med det du vill och undvika oförutsedda utgifter. En budget är med andra ord ett bra första steg för att säkerställa en sund privatekonomi där det finns utrymme för både sparande och nöje. Men hur gör man egentligen för att sätta en budget som faktiskt är användbar? Det tittar vi närmare på här.

Få koll på din inkomst

Först och främst måste du identifiera alla dina inkomster. Det inkluderar lön, barnbidrag, avkastning på investeringar med mera. Genom att ha en tydlig bild av hur mycket du får in varje månad, kan du också bilda dig en uppfattning om hur mycket du har råd att spara eller rentav göra av med.

Definiera tydliga mål

När du börjar arbeta med din budget behöver du också bestämma vilka mål du har med din ekonomi. Vill du kunna investera en viss andel varje månad, eller vill du kanske sätta undan en summa för att bli av med en segdragen kredit? Det kan också vara smart att sätta upp några regler för din konsumtion. På så sätt kan du senare trimma dina utgifter så att de passar din budget – och inte tvärtom.

Titta igenom dina kontoutdrag – två gånger

En bra budget är en realistisk budget. Det är en budget som underhålls och uppdateras kontinuerligt. Därför är det också viktigt att du är ärlig mot dig själv när du sätter upp den.

En rolig (!) övning

Leta upp ett papper och en penna. Sätt dig ner några minuter och fundera över din ekonomi. Sedan kan du skriva följande:

• Vilka utgifter har du?
• Hur mycket pengar spenderar du på varje utgift?
• Hur ofta betalar du den utgiften?

När du gjort klart detta loggar du in på din bank och kollar igenom dina kontoutdrag. De flesta kommer förmodligen att hitta utgifter som de har glömt – eller inte ens vet att de har.

Vill du vara helt säker på att din budget är skottsäker kan du titta tillbaka ett kvartal, ett halvår eller kanske till och med ett år för att se om det är några utgifter som du bara betalar en gång om året. På så sätt säkerställer du att du får med dig allt. Och då är det viktigt att uppdatera budgeten löpande.

Hur ser en bra budget ut då?

Det finns många exempel på hur en bra budget ser ut och det viktiga är att du hittar ett upplägg och en struktur som passar dig. Vi har tagit fram ett förslag som uppfyller alla våra kriterier. Låna den gärna, och anpassa den till dina egna behov.

Stay calm, det är bara en budget

När du öppnar budgetmallen kan det hända att du blir chockad över de många raderna och kolumnerna. Men oroa dig inte! Budgeten är så detaljerad av en anledning: Vi vill att du ska få en fullständig överblick av din ekonomi. Och när du sedan ställs inför alla dessa utgifter hoppas vi att du tar ställning och följer de regler du satt upp för din ekonomi. För det kan faktiskt leda till att du når dina ekonomiska mål.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm