Utdelningstankar inför 2021

117 miljarder kronor delades ut i aktieutdelning på Stockholmsbörsen under 2020. Förväntningen var på närmare 249 miljarder, men pandemin gjorde att mer än hälften av aktieutdelningen uteblev. Nu frågar sig aktieägarna om året 2021 bjuder på utdelningsfest.

Blogginlägget uppdateras under den kommande rapportsäsongen

Osäkerhet gjorde att utdelningen fick vänta

Efter boksluten i januari och februari förra året stod det klart att Stockholmsbörsens bolag föreslog utdelning på upp mot 249 miljarder kronor. I mars månad medförde Covid-19 så pass mycket osäkerhet att många företag valde att ställa in eller skjuta på utdelning.

Efter sommaren 2020 så hade det delats ut närmare 54 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Under hösten så var det många bolag som återupptog utdelningen och totalt landade utdelningen på närmare 117 miljarder kronor.

Det är fortfarande preliminära siffror då alla företag ännu inte gett bokslut för helåret 2020 och därmed säkerställt vad de delat ut. Min beräkning bygger på beslutad utdelning per aktie och sen multiplicerat med totala antalet utestående aktier. När vi har bokslut sen så kan vi se i kassaflödesanalysen hur mycket utdelning som faktiskt betalats ut till aktieägare.

Aktierna med störst utdelningsbelopp

BolagMiljarder Kronor Utdelning 2020
Telia10,0
Atlas Copco8,5
Investor6,9
Tele26,4
Traton5,3
Ericsson5,0
Essity4,4
ABB4,4
ASSA ABLOY4,3
AstraZeneca3,9

Telekombolagen Telia och Tele2 har varit stora utdelare under året som båda till och med beslutade om bonusutdelning under hösten. Atlas Copco behöll sitt utdelningsförslag på 7 kronor per aktie under året. De har halvårsvis med lika stora delar på vår och höst. Totalt kommer det summera till närmare 8,5 miljarder kronor.

Investmentbolaget Investor sänkte sin utdelning under fjolåret och valde att dela ut 9 kronor per aktie. Det summerade till 6,9 miljarder under året. Nu har man kommit med bokslut och även meddelat att man föreslår höja utdelningen till 14 kronor per aktie för årets utdelning.

Storbankernas utdelning uteblev

Det var planerat från de fyra storbankerna att dela ut närmare 50 miljarder under 2020. Nordea hade föreslagit närmare 17 MdSEK, SEB 13 MdSEK, Handelsbanken på 10 MdSEK och Swedbank nästan 10 MdSEK.

Bankernas aktieutdelning blev stort föremål för debatt under året och slutligen så gavs det ingen aktieutdelning. Finansinspektionen rekommenderar fortfarande att banker och andra finansiella företag ska vara återhållsamma i beslut om aktieutdelningar och aktieåterköp även under 2021.

Swedbank meddelade häromdagen att man kommer (i samråd med FIs rekommendationer) att föreslå en aktieutdelning på 4,35 kronor per aktie. Det kan jämföras med förra årets förslag på 8,8 kronor per aktie. På dagens aktiekurs kring 165 kronor ger den föreslagna utdelningen en direktavkastning på ca 2,7 %.
Under Q3 rapporten så var Swedbanks rullande 12 månader vinst per aktie på ca 11,5 kronor. Med en utdelning på 4,35 ger det en utdelningsandel på ca 38 %.

Jag har sett en del hänvisningar till att Finansinspektionen har gett riktlinjer kring 25% av vinsten är rimligt utdelning för banker för åren 2019 och 2020. Swedbank gjorde ca 17,6 kronor i vinst per aktie under 2019, 25 % utdelningsandel av det är ca 4,35 kronor.

Det är bara någon vecka kvar innan vi får bokslut från bankerna, och därmed deras definitiva utdelningsförslag. Men vill man redan nu räkna lite på det så var vinst per aktie för 2019 på de andra storbankerna följande:

Nordea – 0,38 EUR per aktie
SEB – 9,3 kronor per aktie
Handelsbanken – 8,7 kronor per aktie

Med 25 % utdelningsandel ger det följande utdelning per aktie samt direktavkastning:

Nordea – 0,1 EUR, (1,4%)
SEB – 2,3 kronor (2,5%)
Handelsbanken – 2,2 kronor (2,6%)

Det är långt ifrån lika imponerande utdelningssiffror som bankerna brukar ha, men det är som sagt styrt av restriktiv utdelningspolicy från Finansinspektionen. Den som lyfter blicken kan mycket väl se extra utdelning när pandemin släpper.

Rapportsäsong och bokslut

Under veckorna som kommer så dyker boksluten upp för helåret 2020. Där brukar det komma ett utdelningsförslag från bolagen.

Andra stora utdelningsbolag som inte kunde dela ut förra året var Volvo och H&M. Deras bokslut kan vara intressanta att hålla koll på.

Det är svårt att prognostisera vilka bolag som har goda direktavkastningsmöjligheter just nu då det råder en del osäkerhet kring utdelningarna. Tipset för dig som bygger utdelningsportfölj är att lyfta blicken och leta vilka aktier som har möjlighet att leverera extrautdelningar när pandemin släpper.

Vad tänker du om vårens aktieutdelning, tror du många företag kommer dela ut eller är det fortfarande för mycket osäkerhet i omvärlden?

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Farhad
Farhad
2021-01-25 18:23

Hej,
Har ni slutat med att släppa nya videos på söndagar?