Hoppa till huvudinnehållet

När kommer räntesänkningarna egentligen? Här får du svaren.

Nu var det längesen det kom en räntehöjning från de stora centralbankerna runt om i världen. Räntetoppen ser ut att vara nådd i läget vi är i just nu, den Schweiziska centralbanken har faktiskt redan sänkt räntan i år. Dock kan det vara värt att notera att deras inflationsläge varit klart bättre än i andra delar av världen. Den årliga ökningstakten för inflationen i Schweiz toppade på endast 3,5% i augusti 2022, under mars låg inflationen endast på 1,0%. Men, så roligt har det inte varit i andra delar av världen. Den svenska KPIF toppade ut på 10,2% i årlig inflationstakt i december 2022, en väsentlig skillnad. Generellt ser det ut som de flesta länder och regioner verkar ha fått bukt på inflationen, och nu hägrar räntesänkningarna. Men när kommer dessa egentligen? Jag tänkte att vi kikar lite närmare på läget i Sverige och i USA.

USA (FED)

Första sänkningen väntas: juli.

(Uppdatering 2024-04-10: Det går fort i hockey, efter dagens inflationssiffror väntas första räntesänkningen först i september. Räntemarknaden prisar nu endast in två sänkningar från FED i år.)

Vi börjar med FED, den amerikanska centralbanken, som alltid tycks vara i fokus. I slutet på förra året, men även tidigt under detta år, var förhoppningarna om ett rejält antal sänkningar från FED höga. Både analytiker väntade sig upp till 6 sänkningar och räntemarknaden prisade in även samma sak. Nu är läget klart annorlunda.

Räntemarknaden prisar i dagsläget in knappa tre räntesänkningar som syns i bilden till höger (bilden är klickbar). För att kort förklara vad grafen visar så är det den implicita ränta som räntemarknaden sätter. Då varje “räntesteg” är 25 punkter för FED så motsvarar -25 en räntesänkning. Så nära inpå som i början av januari i år visade motsvarande graf -157 för året. Detta innebär att räntemarknaden då prisade in -157 punkter vid FEDs mötet i december, och detta motsvarar hela 6 sänkningar mot de knappa 3 som väntas nu. Första sänkningen väntas enligt räntemarknaden i juli.

Ledamöterna hos FED är ofta ute och pratar, både i samband med räntebeskedet, men även mellan dessa. De olika ledamöterna har skilda åsikter och så kallad hökighet eller duvighet. Ju duvigare en ledamot är, desto mer benägen är denne att rösta för en snällare räntepolitik, och de hökigare är mer lagda åt det stramare hållet.

FED ledamoten Bostic, som är en av de så kallade hökigare ledamöterna, sade detta under veckan:

I am still forecasting one rate cut this year.

Jag förväntar mig fortfarande en(1) räntesänkning i år.

Förra veckan kommenterade Jerome Powell:

We can and we will be careful about this decision because we can be.

Vi kan, och kommer att vara, försiktiga med beslutet (not: första räntesänkningen) för att vi kan vara det.

Inflationen närmar sig målet, men inte riktigt där ännu

Som kanske bekant är inflationsmålet i USA 2%. Även om både CPI(KPI) och Core-CPI(Kärn-KPI) rört sig åt rätt håll, så är inte FED helt nöjda riktigt ännu. Inflationen tycks bita sig fast runt 3-4%. FED följer noga utvecklingen i inflationen ihop med hur det ser ut på arbetsmarknaden i landet.

6-7 räntesänkningar lär det nog inte bli i år, men nog påbörjar FED att sänka räntan i sommar eller höst. När det väl blir, det får vi se, FED-ledamöterna är nog inte helt överens om när det ska ske heller.

Men trots dessa förväntningar, kan vara värt att hålla koll på hur inflationen utvecklar sig. Jag brukar lägga upp en hel del information om makroläget i USA, samt hur räntemarknaden ser på räntesituationen, på sociala medier. Alla länkar till detta hittar du i slutet av inlägget.

Sverige (Riksbanken)

Första sänkningen väntas: juni.

I Sverige är situationen något liknande, det talas friskt om när Riksbanken väntas komma med den första räntesänkningen. Liknande som tidigare finns även en räntemarknad för Sverige. Räntemarknaden tror idag att den första sänkningen kommer i juni. Liknande FED justerar Riksbanken räntan med 25 punkter, i grafen till höger kan vi se att räntemarknaden i skrivande stund prisar in totalt tre sänkningar från Riksbanken under året. Efter den första sänkningen i juni, väntas en i september och en i december.

Vad tror analytikerna?

Många banker har egna makroavdelningar, dessa brukar ofta uttala sig med prognoser gällande när Riksbanken skall förändra räntan. Så här ser det ut just nu:

Danske Bank: första räntesänkning i juni.
Handelsbanken: första räntesänkning i juni.
Nordea: första räntesänkning i maj.
SEB: första räntesänkning i maj, andra i juni.
Swedbank: första räntesänkning i maj.

Som vi kan se är det ganska kluvet hos analytikerna vad som faktiskt kommer att ske.

Vad säger Riksbanken?

I samband med räntebeskedet så förs ett mötesprotokoll som släpps i efterhand, detta kom ut idag den fjärde april. I detta finner vi kommentarer från bland annat Vice Riksbankschef Per Jansson:

Hur ser det då ut med förutsättningarna för att sänka styrräntan på vårt nästa möte den 7 maj? Av det jag idag har sagt om inflationsutvecklingen framgår att jag är ganska nöjd med hur det ser ut just nu. Om inflationen letar sig ner ytterligare ett snäpp, kanske tack vare lägre ökningstakter för tjänstepriserna, vore det naturligtvis inte ovälkommet. Men det viktiga här är framför allt att utvecklingen inte försämras. Det stora hotet mot att kunna sänka räntan i maj ser jag i stället, i linje med vad jag sagt ovan, komma från senareläggningar av räntesänkningsplanerna hos Federal Reserve och ECB.

Även riksbankschefen Erik Thedéen har kommenterat under slutet av mars gällande ränteläget:

Bland annat mot bakgrund av det relativt goda läget på arbetsmarknaden finns det en inte obetydlig risk att ekonomin reagerar kraftigare på räntesänkningar än vad som ligger i våra prognoser. Det kan leda till en större uppgång i efterfrågan, något som skulle kunna påverka inflationsutvecklingen negativt.

Han fortsätter:

Den risken kan dessutom vara större i Sverige än i många andra länder, givet hushållens höga skulder som dessutom löper mestadels till rörlig ränta. Denna osäkerhet talar just för försiktiga, gradvisa räntelättnader som ger oss möjlighet att noga följa och analysera hur ekonomin reagerar på lägre räntor. Det förbättrar förutsättningarna för att vi ska lyckas med att nå en stabil ekonomisk utveckling med en inflation i linje med vårt mål på 2 procent.

Även i Sverige närmar sig inflationen målet

Som vi kan se från uttalanden av diverse Riksbanksledamöter så är det inte helt uteslutet med en sänkning redan i maj. Inflationen närmar sig det mål Riksbanken har för KPIF på 2%, senaste siffrorna vi fick så var KPIF på 2,5%. Inflationsmålet innefattar även ett så kallat variationsband i syftet att illustrera att penningpolitiken inte kan detaljstyra inflationen. Detta variationsband sträcker sig från 1-3%.

Men enligt kommentarer från Jansson ovan, så tittar även Riksbanken på hur andra centralbanker gör, man vill inte ligga allt för långt framför hur exempelvis FED agerar. Med detta sagt, väljer Riksbanken att sänka i maj, skulle vi bli först ut att sänka räntan (efter Schweiz) efter den inflationskavalkad vi haft senaste åren.

Räntan påverkar som bekant både din egen privatekonomi, många bolag på börsen och konjunkturen i sin helhet. Räntesänkningar är nog något som många ser som väldigt välkommet.

Vill du hänga med i lite frekventare uppdateringar om marknaden så kan du följa mig på Twitter, Threads och Instagram. Där kan du även ställa frågor om börsen, sparande, trading eller om du har funderingar kring Nordnet.

Tills nästa gång!

/Axel

Läs mer från Axel Karlsson:

Månatlig återbetalning av källskatt kan ge dig mer än 30% extra avkastning!
Snart kommer skatteåterbäringen – vad ska du göra med pengarna?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm