Hoppa till huvudinnehållet

17 512 799 kr till Nordnets kunder

Idag genomförs en utbetalning på drygt 17,5 miljoner kr till våra kunder inom ramen för Nordnets aktielåneprogram. Totalt har aktielåneprogrammet betalat ut cirka 184 miljoner kr sedan starten 2018.

Aktielåneprogrammet innebär att du som sparar i kapitalförsäkringeller pensionsförsäkring har möjlighet att få en extra avkastning på de aktier du väljer att investera i. Det beror på att aktierna lånas ut till andra, som i sin tur betalar en ersättning för lånet. Hur stor utbetalningen blir för en enskild aktie beror på faktorer som utbud och efterfrågan, hur stort innehav du har och hur länge du behåller innehavet.

Aktielåneprogrammet blev en omedelbar succé och det förbättras löpande med fler aktier och nya marknader. Idag får du ersättning för utlåning av svenska, norska, danska och finska aktier.

Här är hela listan!

Du som investerat i aktier som lånas ut kommer under dagen att få en utbetalning till ditt Nordnetkonto. Logga in för att se hur mycket du får, eller aktivera pushnotiser i appen för att bli notifierad.

De aktier som gav mest under Q2 2022 är:

  • Intervacc
  • Minesto
  • SolTech
  • Acconeer
  • Humble Group
  • Calliditas
  • MedCap
  • Isofol Medical
  • OptiCept
  • Ovzon

Med vårt aktielåneprogram har vi skapat en tredje typ av avkastning på aktier, utöver värdeuppgång och utdelning, som tidigare varit förbehållen stora kapitalförvaltare och fonder. Det tycker jag är ett bra exempel på hur vi på Nordnet demokratiserar sparande och investeringar.

/Martin, Sverigechef på Nordnet

Läs mer om aktielåneprogrammethär.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2022-07-28 13:30

Löjeväckande att Nordnet överhuvudtaget sysslar med sån här skit. Snacka om att småspararna skjuter sig själv i foten genom att låta detta fortgå. Nordnet borde skämmas.

Anonym
Anonym
2022-07-28 13:07

Mycket negativitet på temat. Jag själv tycker det är en positiv (frivillig) funktion som möjliggör till extra passiv avkastning, och utifrån Nordnets troligen försvinnande lilla andel till bidraget utifrån det stora globala institutionella sammanhanget. Ett favoritcitat från Warren Buffett: ”The stock market is designed to transfer money from the active to the patient”. Både belåning och blankning kan påverka kursen såväl positivt som negativt på kort sikt. För den som köper aktien i syfte att behålla är kursens kortsiktiga svängningar irrelevanta. På lång sikt bör kursen återspegla i det stora bolagets faktiska utveckling och resultat. Att då få ”skörda” passiv… Läs mer »

Anonym
Anonym
2022-07-18 20:15

Det enda som är positivt är att Nordnet delar med sig av utlångsräntan, även om de behåller merparten av ränteintäkten själva. Det tråkiga är att utlåning även sker från olika fondtyper och man har nollkoll på om utlåningsräntan reinvesteras i fonden. Avanza Zero är sannolikt en stor utlånare av aktier för blankning där räntan täcker Avanzas kostnader för förvaltningen. Det är knappast välgörenhet Avanza sysslar med.

Anonym
Anonym
2022-07-18 18:04

Jag håller med också. Hur f-n detta kan/får framställas som en positiv sak för sparare är en gåta för mig! Tycker att Nordnet vilseleder totalt, bedrövligt. Aktierna lånas ju ut för att blankas, (finns ingen anledning), och du som sparare får en liten ersättning för detta, samtidigt som ditt aktieinnehav urholkats mångdubbelt mer. Hål i huvudet, som sagt! Gå in och blocka möjligheten att låna ut dina aktier

Anonym
Anonym
2022-07-18 16:46

Det måste vara hål-i-huvudet att äga en aktie och sedan låna ut den till någon som vill pusha ner priset genom att korta aktien. Visst, som investerare är det alltid trevligt att kunna köpa ett bolag ännu billigare om man tror på verksamheten. Men short-selling är tyvärr mestadels negativt för ett bolag. Jag skulle alltså aldrig tillåta någon att låna mina aktier, därför säger jag nej till aktieutlåning i min KF hon NN. Det kan du också göra.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-07-18 17:02

Tur att smaken är som baken Jonas! Alltså delad.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2022-07-18 17:30

Kan bara instämma. Och att Nordnet gjort så att innehavare av KF per automatik ger sitt passiva (oftast omedvetna) godkännande istället för ett aktivt ja till att deltaga i detta kan starkt ifrågasättas. Jag menar, vem vill frivilligt delta
I något som avser sänka värde på ens sparade pengar. I mitt fall min pension!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm