Teknikaktierna som styr börsen

USA-börsen slår nya rekord trots turbulenta tider. De stora vinnarna bakom uppgången är teknikbolagen som förkortas FAAMG – Facebook, Apple, Amazon, Microsoft och Google. I skuggan av dessa är många teknikaktier och fonder också vinnare.

Trots att dessa utgör 1 procent (5 av 500) av indexet S&P 500 står de för över 20 procent av det totala börsvärdet för hela indexet. Även om många jublar över detta, är det givetvis något som oroar många investerare och det talas ibland om en andra IT-bubbla.

Samtidigt har FAAMG-bolagen nu en lång historik och har visat växande lönsamhet under lång tid. Det yngsta bolaget i skaran är Facebook som grundades 2004 och har sedan 2013 (börsintroduktionen skedde 2012) visat en årlig vinst på över 1 miljard dollar.

Andra teknikbolag som på senaste fått rejäl skjuts av Corona-pandemin är bolag som vinner på att många sitter hemma. För att nämna några – bolaget Zoom Video som erbjuder en programvara för att ha onlinemöten, PayPal med sina internetbetalningar och grafikkortstillverkaren NVIDIA Corporation. En annan raket senaste året är elbilsbolaget Tesla som nu handlas till häpnadsväckande 1000 gånger årsvinsten (P/E).

Bland toppfonderna i sektorn så har småsparar-favoriten Swedbank Robur Ny Teknik stuckit ut mest med över 70 procent avkastning senaste året. Även TIN Ny Teknik och Öhman Global Growth har båda över 50 procent avkastning under samma tidsperiod. Värt att notera är att endast den sistnämnda fonden har betydande innehav i FAAMG-aktierna. Här kan du se hela listan på bäst avkastande teknikfonder.

Vill du få exponering i FAAMG-aktierna till en låg avgift – kika in vår nya Nordnet Indexfond USA.

Vi får se vad framtiden utvisar för techbolagen vad gäller deras värderingar på börsen, men att de är här för att stanna – det kan vi vara säkra på.

Har du investerat i några teknikbolag, och vilka är din favorit i sektorn?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer