Hoppa till huvudinnehållet

Teknikaktierna som styr börsen

Det är inget snack om att teknikaktier har dominerat börsen totalt senaste decenniet. Börskartan har ritats om ordentligt och jämför man vilka som var de största bolagen för tio år sedan med idag är det stora skiften som har skett.

Blå linjen ovan visar teknikbolagen genom indexet MSCI World Information Technology senaste decenniet. Även om det är ett globalt index så är det många amerikanska aktier som utgör indexet, mer om detta nedan. Den röda och gula linjen är Amerikanska respektive Svenska börsen. Det är indexerat till 100 och både USA och Stockholmsbörsen har haft en otroligt stark resa med närmare 300% avkastning under senaste ca 10 åren. Det framstår dock som en ganska måttlig utveckling i jämförelse med teknikbolagens närmare 600% under samma period.

Nordnet Indexfond Teknologi

Den indexfond som Nordnet lanserade för någon vecka sedan är den fösta indexfonden i Sverige som följer just teknikbolagen. Det finns många aktivt förvaltade fonder på området och det har varit en väldigt populär fondkategori för många sparare. Det är digitala affärsmodeller med skalbarhet över hela planeten som förvaltarna letar efter och det har gett goda resultat. Vill man komplettera med en indexfond i sitt sparande så vet man att man får en korg av teknikaktier till en väldigt låg förvaltningsavgift (0,4% för Nordnet Indexfond Teknologi).

De största aktierna i fonden just nu är Apple och Microsoft, tillsammans utgör de två närmare 30% av fonden. Totalt sett de 10 största innehaven är följande:

Rent geografiskt så är det mycket amerikanska bolag, det ser du direkt genom att de 9 av de 10 största innehaven handlas på USA-börsen. Men samtidigt ska man komma ihåg att deras omsättning ofta är mer global än bara det land som aktien är börsnoterad i. Den geografiska spridningen just nu är följande:

Vill man ha bredare exponering – Nordnet Indexfond USA

Genom den amerikanska indexfonden så får man exponering mot S&P 500-indexet vilket innehåller de 500 största företagen på amerikanska börsen där. Där hittar man naturligt mycket teknikaktier också genom de såkallade FAAMG-aktierna. (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google)

Trots att dessa utgör 1 procent (5 av 500) av indexet S&P 500 står de för över 20%av det totala börsvärdet för hela indexet. Ofta pratar man om att dessa teknologibolag är ganska nya och i stor utsträckning stämmer det, men det finns samtidigt några så som Apple och Microsoft som har funnits ett bra tag nu. Det yngsta bolaget i skaran är Facebook som grundades 2004 och har sedan 2013 (börsintroduktionen skedde 2012) visat en årlig vinst på över 1 miljard dollar. Så även om några av de är ganska unga så är det otroligt lönsamma idag.

Vill du få exponering i FAAMG-aktierna och hela amerikanska börsen till en låg avgift – Kolla in Nordnet Indexfond USA. (0,2% i avgift)

Vill du få exponering renodlade teknikaktier – Kolla in Nordnet Indexfond Teknologi. (0,4% i avgift)

Vi får se vad framtiden utvisar för teknikbolagen vad gäller deras värderingar på börsen, men att de är här för att stanna – det kan vi vara säkra på.

Har du investerat i några teknikbolag, och vilka är din favorit i sektorn?

Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se. Prisjämförelsen för Nordnet Indexfond Teknologi avser fonder registrerade för försäljning till allmänheten på den svenska marknaden inom Morningstars kategori ”Sector Equity Technology”.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer