Hoppa till huvudinnehållet

Upp till bevis i rapportfloden – ljusning måste vara nära

Snart är det dags för börsbolagen att bekänna färg för första kvartalet. Med OMXS30 på rekordnivåer är det upp till bevis för en del av dem.  

OMXS30 är efter de senaste månadernas uppgång på rekordnivåer. Samtidigt står nu rapporterna för första kvartalet för dörren. Enkelt uttryckt väntas ett ganska mediokert första kvartal framför allt för verkstadsbolagen. Istället är fokus på framtidsutsikterna. Bilden är att vi går mot ljusare tider, och då finns en förväntan att vi kanske inte får så mycket att hurra över det här kvartalet – men att det kommer senare.

Många analytiker tycks inställda på att första kvartalet kommer bjuda på just de sänkta utsikter som flera verkstadsbolag flaggade för framåt i förra rapportperioden. Detta samtidigt som första kvartalet i fjol, som siffrorna jämförs med, var starkt. Med ribban högt vad gäller aktiekurserna bör det alltså finnas risk för besvikelser.

Men med ett gott humör på börsen och en allmänt hög riskaptit just nu kan marknaden möjligen acceptera mediokra rapporter – så länge guidningen och utsikterna ser ljusa ut. Därför vill det till att vi också får ljusa tongångar om framtiden i vd-orden och prognoser om orderingångar som ökar igen under Q2. Får vi inte det så kan det finnas stor fallhöjd i tidigare kursvinnare.  

Svagare krona

Samtidigt har kronan försvagats igen, vilket bör hjälpa de stora exportbolagen, åtminstone på marginalen.   Vad gäller bankerna står stjärnorna fortfarande rätt i första kvartalet, men vi går onekligen mot ett lägre ränteläge vilket inte är av godo vad gäller bankernas räntenetton.

Däremot kan en marknad i dur under första kvartalet vara positivt för provisionsnetton. Kreditförlusterna kan bli intressanta. Vi befinner oss i en lågkonjunktur, men å andra sidan anses den inte bli särskilt långvarig eller djup.  

Framöver väntas som sagt Riksbanken sänka räntan. Ett lägre ränteläge bör allt annat lika minska bankernas intjäningsförmåga. Å andra sidan kan det för bankerna finnas möjligheter att skära emellan, exempelvis sänka räntan med 20 punkter när Riksbanken sänker med 25 punkter, och öka marginalerna på bolånen igen. Här gäller det som bankkund att vara medveten och på tårna.  

Datum att hålla koll på:

Några viktiga datum och tunga rapporter.

16 april: Ericsson

17 april: AB Volvo

18 april: ABB, Investor, Kinnevik, Nokia, Nordea, Tele2

22 april: Getinge, Sandvik

23 april: Boliden, JM, Nordnet

24 april: Assa Abloy, Atlas Copco, Handelsbanken, SEB, SSAB, Trelleborg

25 april: Alfa Laval, Stora Enso, Swedbank, Telia Company

26 april: Autoliv, Electrolux, SCA, SKF, Saab    

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm