Hoppa till huvudinnehållet

Mycket på spel när Mag7 visar korten

frida

Spararna har rusat till Nvidia i år, samtidigt som osäkerheten växer bland både sparare och analytiker kring Tesla. Snart kommer den magnifika sjuan med sina rapporter.  

De finns där, jämförelsen med it-jättarna i början av 00-talet och den bubbla som sedan sprack. Mag7, eller magnifika sjuan, samlingsnamnet för Nvidia, Tesla, Microsoft, Alphabet, Amazon, Apple och Meta Platforms, stod nästan ensamma för uppgången på S&P500 under förra året.

Och det här året har inte startat sämre. Mag7 har nu växt sig så stora att dessa sju bolag står för 30 procent av börsvärdet på S&P500. Det betyder att 493 bolag får dela på resten. Det säger något om storleken på dessa bjässar. Därmed får det också enormt stor betydelse hur det går för dem. Det har hänt att hela börshumöret globalt tyckts ha hängt på en rapport från Nvidia, och anledningen stavas förstås AI-racet. Minsta harkling om att efterfrågan inte är vad som väntas kan göra att investerare ifrågasätter AI:s förmåga att skapa lönsamhet och därmed dra undan mattan för börsjättarnas värdering.

En del drar som sagt också paraleller till 2000-talet. Även då var det ny teknik som skulle introduceras och förhoppningar som växte sig enorma. Då hette bjässarna Microsoft, Cisco, Intel, General Electric med flera. Värderingarna sköt i höjden och sen vet vi alla hur det gick.

Men många med jag hävdar att det ändå är en hel del som är annorlunda den här gången. Dagens techjättar är extremt lönsamma och välskötta. De växer snabbt, har goda balansräkningar och god avkastning på eget kapital. Visst har p/e-talen stuckit iväg, men kanske inte så mycket som man skulle kunna befara med tanke på kursuppgångarna. Och anledningen till det stavas vinsttillväxt.

Vi kan ta Nvidia som exempel. Aktien har fullkomligt exploderat i sin kursutveckling. Men det har också vinsterna och den förväntade vinsttillväxten. Aktiekursen i förhållande till vinsttillväxten kommande år hamnar p/e-talet på omkring 40 för 2024, och för 2025 väntas det sjunka till strax över 30.

I sin senaste rapport ökade Nvidia sin vinst med 486 procent och sin försäljning med 265 procen, men det gäller att kunna fortsätta leverera. Dessa jättar, däribland Nvidia, behöver behålla sin starka position, där de också kan prissätta framgångsrikt. Men konkurrensen bör öka, och kanske kan man då inte prissätta lika högt som nu. Dessutom blir ju jämförelsesiffrorna förstås tuffare och tuffare.

Nvidia är den aktie som spararna hos Nordnet fullkomligt kastat sig över hittills under 2024. Det är den mest nettoköpta aktien i år bland alla Mag7-aktier och den näst mest handlade. Det är ännu inte den mest ägda aktien, där kommer Tesla, Apple och Microsoft fortfarande före, men antalet ägare av aktien via Nordnets plattform har ökat med nästan ofattbara 56 procent. Och det alltså bara i år.

Fortfarande är Tesla den mest ägda aktien bland Nordnets kunder. Men det är en blygsam ökning av antal aktieägare på 3 procent sedan årsskiftet. Det faktum att Tesla är den mest handlade amerikanska aktien, men den näst mest nettoköpta, visar också att det finns de sparare som börjat tveka. Tesla är den aktie som är högst värderas bland Mag7, med ett p/e-tal för 2024 på 64. Och det ska ses mot bakgrund av att vinsttillväxten väntas minska. Det faktum att man har missade prognoser vad gäller levererade bilar under årets första kvartal har fått förväntningarna att sjunka inför rapporten, och dessutom några analytiker att börja tala om Mag6 istället för Mag7.

Börsen lär återigen hålla andan inför särskilt Nvidias rapport för andra kvartalet (bolaget har brutet räkenskapsår), eftersom vi där får en bild av efterfrågan på chip och därmed en ögonblicksbild av AI-racet i de andra jättarna. Dessvärre får vi vänta så länge som till 22 maj.  

Mest nettoköpta Mag7-aktier

Mest nettoköpta aktierna bland Mag7 i år, från mest till minst nettoköpta:

Nvidia

Tesla

Microsoft

Alphabet

Amazon

Apple

(Meta Platforms är nettosåld)  

Mest handlade Mag7-aktier

Mest handlade bland Mag7 i år, från mest till minst handlad:

Tesla

Nvidia

Microsoft

Apple

Alphabet

Amazon

Meta Platforms  

Mest ägda Mag7-aktier

Mest populärt att äga bland Mag7:

Tesla: 59 900 (+3 % sedan årsskiftet)

Apple: 41 300 (+3 % sedan årsskiftet)

Microsoft: 36 500 (+ 14 % sedan årsskiftet)

Nvidia: 29 300 (+ 56 % sedan årsskiftet)

Amazon: 18 800 (+11 % sedan årsskiftet)

Alphabet: 18 500 (+ 10 % sedan årsskiftet)

Meta Platforms: 17 300 (+ 3 % sedan årsskiftet)

Fotnot: På Nordnets plattform. 16 april 2024.

Rapportdatum

Alphabet: 23 april

Tesla: 23 april

Meta Platforms: 24 april

Amazon: 25 april

Apple: 2 maj

Nvidia: 22 maj (Q2)

Äger du någon Mag7-aktie?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm