Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du har kommit över tröskeln och har bestämt dig för att ta tag i ditt sparande. Men frågan återstår, är det i aktier eller fonder jag ska investera mina pengar i? Eller kanske en kombination? För att svara på den frågan måste vi börja med att titta på vad som skiljer de åt och vilket mål du har för ditt sparande.

Fonder – Tryggt och bekvämt

Man kan enkelt förklara en fond som en korg av investeringar. Du köper själva fonden sen kommer en professionell förvaltare att välja ihop olika investeringar åt dig i denna fond. Denna fondförvaltare kommer välja en samling av investeringar efter vad det är för typ av fond. Om du exempelvis köper en Sverigefond så kommer fonden bestå av investeringar i svenska aktier. Fonder är därför bra för dig som vet att du vill spara, men hellre tar hjälp av en expert.

Allt du behöver göra är att fundera över vilken inriktning du vill att ditt sparande ska ha, exempelvis Sverige, Globalt eller kanske tillväxtmarknader – sen sköter en expert resten av jobbet med att hitta bra investeringar i dessa områden. Det är inte en dum idé att faktiskt köpa ett gäng fonder som har lite olika inriktning för att få ordentlig riskspridning.

Fonden sprider risken åt dig

En fond ger dig en inbyggd riskspridning då den innehåller flera olika investeringar, men fonder är inte helt utan risk. För att avgöra risken på en viss fond kan du ta hjälp av den 7-siffriga riskskalan. Riskskalan anger hur mycket risk fonden tar mellan 1 till 7, där ett är lägst risk och sju högst risk. Högre risk innebär att fonden innehåller fler riskinvesteringar, vilket kan innebära att fond har en ökad sannolikhet för att både öka och falla i värde. Risk behöver alltså inte vara något dåligt, men mer risk innebär inte nödvändigtvis mer avkastning heller. Ett sunt sparande kan bestå av en blandning mellan några fonder med högre risk samt några med lägre. Låt riskskalan hjälpa dig i ditt beslutsfattande, men sällan finns det ett verktyg som kan ge en total bild av situationen.

Fonder och avgifter

Som tack för att någon annan sköter jobbet åt dig betalar du oftast en avgift för fonder. Denna avgift brukar vanligtvis ligga mellan 0-2% av det belopp du har i fonden per år. Avgiften säger inget om hur mycket avkastning du får på fonden, men behöver inte vara negativ för dig som sparare. Om en fond ger högre avkastning kan man också tillåta att avgiften är högre, men det är viktigt att du är medveten om avgiften och att den påverkar din avkastning. Ett bra mått är att om en fond presterar bättre än index på börsen, kan det vara värt att överväga att betala en avgift. Detta eftersom så kallade indexfonder oftast är passivt förvaltade och enbart följer index, vilket gör att de i många fall har väldigt låga avgifter eller är helt gratis. Tänk dock på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

På Nordnet finns verktyget fondsorteraren där du enkelt och översiktligt kan se och jämföra fonder med varandra. Där kan du sortera på avgift bland annat.

Aktier – Om du vill lägga mer tid på ditt sparande

En aktie motsvarar ett delägarskap i ett företag. Det är alltså alla aktieägare tillsammans som äger företaget. Det minsta antalet aktier man kan köpa idag är en och sen blir du delägare med alla de rättigheter det innebär. Ju fler aktier du äger i ett och samma företag ju större ägare blir du. Du som äger aktier går med vinst på två sätt: genom att kursen går upp och utdelning från företagets vinst. Fördelar med att själv investera i aktier är att du, till skillnad mot fonder slipper förvaltningsavgiften och du sätter själv reglerna. Men aktier kräver också mer av dig som sparar. Du måste kontinuerligt bevaka de företag du köpt aktier i.

Fyra tips till dig som vill spara i aktier

När du ska spara i aktier är det viktigt att du har med följande tips i bakhuvudet

  • Köp aktier i företag som du förstår vad företaget säljer för produkter och tjänster.
  • Börsen har varit en bra plats att investera i på lång sikt. Köp aktier om du kan avvara pengarna över en längre tid.
  • Om du månadssparar och köper nya aktier regelbundet så drar du dessutom nytta av de börsfall som uppstår emellanåt genom att du då köper aktierna billigare.
  • Sprid risken genom att köpa fler olika aktier från olika branscher och marknader.

Läs på och håll dig informerad

Innan du köper din första aktie måste du veta vilka företag du vill investera i. Vad gör företaget, vad skiljer dem från sina konkurrenter och hur har det gått för företaget historiskt är bara några av frågorna du bör känna till innan du köper aktier i företaget. Men det är minst lika viktigt att du håller dig uppdaterad om företaget du investerat i. Helt plötsligt kan det komma nyheter som gör att utsikterna ser annorlunda ut än när du gav dig in i företaget.

Spara långsiktigt och regelbundet

Att tajma börsen är svårt, riktigt svårt och det är väldigt få som lyckas göra detta. Därför är långsiktighet och regelbundenhet i sitt sparande extra viktigt när du äger aktier. När du äger fonder gör någon detta åt dig, men i aktier är det du själv som får göra jobbet. På lång sikt har börsen varit en väldigt bra sparform, men det kommer komma perioder där börsen går bra, och även perioder när börsen går dåligt. Sparar du långsiktigt och regelbundet är det därför lättare för dig att slippa tajma in börsen i olika perioder.

Sprid risken med fler innehav

För att minimera risken när du äger aktier så att du inte blir lika utsatt som sparare bör du äga ett flertal aktier. Äger du en aktie är du helt beroende av företagets framgång och är mer utsatt. Du bör dessutom sprida dina innehav i olika branscher eftersom det även kommer bra och dåliga tider för olika branscher som oftast inte sker samtidigt. Du kan också äga aktier på flera olika marknader, eftersom börsen tenderar att gå bra i olika länder vid olika tidpunkter.

Slutligen, det viktigaste när man ger sig in i aktier är att tänka på att du aldrig ska satsa mer än vad du har råd att förlora.

Med hjälp av Nordnets aktielistor kan du sortera fram aktier från olika marknader och även sortera på nyckeltal för att jämföra aktier. Ett tips är dessutom att bygga upp en bevakningslista med aktier som du tycker är extra spännande att följa.

Så vad passar mig? Aktier eller fonder?

Givetvis är det bara du själv som vet vad som passar dig bäst. Nedan ger jag lite tips på när aktier eller fonder passar generellt. Om du vill så kan du givetvis kombinera båda, det ger dessutom mer riskspridning.

Generellt så passar aktier dig som;

– Har tid att lägga ner på ditt sparande
– Vill kunna få högre möjlighet till avkastning men också kan tänka sig att ta en högre risk

Fonder är ett bra alternativ för dig som;

– Vill ha ett tryggt sparande med lägre risk
– Hellre lägger tid på annat och låter en expert göra jobbet

En bra idé kan som sagt vara att blanda, så om du äger någon enstaka aktie kan det vara värt att dela upp ditt sparande och också investera i fonder. På så sätt får du en bra riskspridning och behöver inte göra något annat än att se dina pengar växa över lång tid.
Ett vanligt sätt att kombinera är genom att köpa svenska aktier och komplettera med någon globalfond och tillväxtmarknadsfond för att få exponering utanför Sverige också.

Oavsett vad du väljer så önskar jag dig lycka till med ditt aktie- eller fondsparande!

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer