Hoppa till huvudinnehållet

Ska jag spara i aktier eller fonder?

Du har kommit över tröskeln och har bestämt dig för att ta tag i ditt sparande. Men frågan återstår, är det i aktier eller fonder jag ska investera mina pengar i? Eller kanske en kombination? För att svara på den frågan måste vi börja med att titta på vad som skiljer de åt och vilket mål du har för ditt sparande.

Fonder – Tryggt och bekvämt

Man kan enkelt förklara en fond som en korg av investeringar och aktier. Du köper själva fonden sen kommer en professionell förvaltare att välja ihop olika investeringar åt dig i denna fond. Denna fondförvaltare kommer välja en samling av investeringar efter vad det är för typ av fond. Om du exempelvis köper en Sverigefond så kommer fonden bestå av investeringar i svenska aktier. Fonder är därför bra för dig som vet att du vill spara, men hellre tar hjälp av en expert.

Allt du behöver göra är att fundera över vilken inriktning du vill att ditt sparande ska ha, exempelvis Sverige, Globalt eller kanske tillväxtmarknader – sen sköter en expert resten av jobbet med att hitta bra investeringar i dessa områden. Det är inte en dum idé att faktiskt köpa ett gäng fonder som har lite olika inriktning för att få ordentlig riskspridning. Vill du ha fondinspiration hittar du det här.

Fonden sprider risken åt dig

En fond ger dig en inbyggd riskspridning då den innehåller flera olika investeringar, men fonder är inte helt utan risk. För att avgöra risken på en viss fond kan du ta hjälp av den 7-siffriga riskskalan. Riskskalan anger hur mycket risk fonden tar mellan 1 till 7, där ett är lägst risk och sju högst risk. Högre risk innebär att fonden innehåller fler riskinvesteringar, vilket kan innebära att fond har en ökad sannolikhet för att både öka och falla i värde.

Risk behöver alltså inte vara något dåligt, men mer risk innebär nödvändigtvis inte mer avkastning heller. Ett sunt sparande kan bestå av en blandning mellan några fonder med högre risk samt några med lägre. Låt riskskalan hjälpa dig i ditt beslutsfattande, men sällan finns det ett verktyg som kan ge en total bild av situationen.

Denna riskskala hittar du på varje fond här på nordnet.se

Fonder och avgifter

Som tack för att någon annan sköter jobbet åt dig betalar du oftast en avgift för fonder. Denna avgift brukar vanligtvis ligga mellan 0-2% av pengarna som du har i din fond per år. 0% betyder att det är en fond utan förvaltningsavgift och vid 2% i avgift så börjar det bli en ganska dyr fond – se till att fundera på vad du får för den avgiften du betalar.

Om en fond ger högre avkastning och vinst kan man också tillåta att avgiften är högre, men det är viktigt att du är medveten om avgiften och att den påverkar din avkastning. Ett bra mått är att om fonden presterar bättre än index på börsen – då kan det vara värt att överväga att betala en avgift. Det beror på att det finns så kallade indexfonder som oftast är passivt förvaltade och enbart följer index, vilket gör att de i många fall har väldigt låga avgifter.

Att ha någon till några indexfonder som bas i sparandet är inte helt fel. Sen kan man komplettera med aktiva fonder inom sektorer och branscher som svåra att navigera på egen hand.

På Nordnet finns verktyget fondsorteraren där du enkelt och översiktligt kan se och jämföra fonder med varandra. Där kan du även sortera på avgift bland annat.

Aktier – Om du vill lägga mer tid på ditt sparande

En aktie motsvarar ett delägarskap i ett företag. Det är alltså alla aktieägare tillsammans som äger företaget. Det minsta antalet aktier man kan köpa idag är en och sen blir du delägare med alla de rättigheter det innebär. Ju fler aktier du äger i ett och samma företag, ju större ägare blir du. Du som äger aktier går med vinst på två sätt: genom att kursen går upp och genom utdelning från företagets vinst. Några fördelar med att själv investera i aktier är att du, till skillnad mot fonder slipper förvaltningsavgiften och du själv sätter reglerna. Men aktier kräver också mer av dig som sparar. Du måste kontinuerligt bevaka de företag du köpt aktier i. Vill du ha aktieinspiration hittar du det här

Börsen är en fantastisk plats att få pengarna att växa

Bilden ovan visar vad som hänt med dina pengar om du placerat pengar på börsen jämfört med ett sparkonto. 1 krona har vuxit till närmare 7 111 kronor på börsen jämfört med 43 kronor på ett sparkonto.

Börsen är skakigare men väl värt mödan. Med kort sikt på börsen menar man allt ifrån dagar upp till något år. Du behöver vara inställd på att äga aktier minst en handfull år. Då har man ofta hunnit gå igenom både och en krasch och en uppgång. Så se till att ge ditt aktiesparande tid, för det är just tid som har gett mycket avkastning på börsen historiskt.

Fyra tips till dig som vill spara i aktier

När du ska spara i aktier är det viktigt att du har med följande tips i bakhuvudet:

  • Köp aktier i företag som du förstår dig på och vad de säljer för produkter och tjänster.
  • Börsen har varit en bra plats att investera i på lång sikt. Köp aktier och investera pengarna om du kan avvara dem över en längre tid.
  • Om du månadssparar och köper nya aktier regelbundet så drar du dessutom nytta av de börsfall som uppstår emellanåt genom att du då köper aktierna billigare.
  • Sprid risken genom att köpa fler olika aktier från olika branscher och marknader.

Läs på och håll dig informerad

Innan du köper din första aktie måste du veta vilka företag du vill investera i. Vad gör företaget? Vad skiljer dem från sina konkurrenter? Och hur har det gått för företaget historiskt? Det är bara några av svaren du bör ha och känna till innan du köper aktier i företaget. Men det är minst lika viktigt att du håller dig uppdaterad om företaget du investerat i. Helt plötsligt kan det komma nyheter som gör att utsikterna ser annorlunda ut än när du investerade i företaget från första början.

Spara långsiktigt och regelbundet

Att tajma börsen är svårt, riktigt svårt och det är väldigt få som lyckas göra detta. Därför är långsiktighet och regelbundenhet i sitt sparande extra viktigt när du äger aktier. När du äger fonder gör någon detta åt dig, men i aktier är det du själv som får göra jobbet. På lång sikt har börsen varit en väldigt bra sparform, men det kommer att komma perioder där börsen går bra, och även perioder när börsen går dåligt. Sparar du långsiktigt och regelbundet är det därför lättare för dig att slippa tajma in börsen i olika perioder.

Sprid risken med fler innehav

För att minimera risken när du äger aktier och för att inte bli så utsatt som sparare, bör du äga ett flertal aktier. Äger du bara en aktie är du helt beroende av företagets framgång och är således mer utsatt. Du bör dessutom sprida dina innehav i olika branscher eftersom det även kommer bra och dåliga tider för olika branscher som oftast inte sker samtidigt. Du kan också äga aktier på flera olika marknader, eftersom börsen tenderar att gå bra i olika länder vid olika tidpunkter.

Slutligen, det viktigaste när man ger sig in i aktier är att tänka på att du aldrig ska satsa mer än vad du har råd att förlora.

Med hjälp av Nordnets aktielistor kan du sortera fram aktier från olika marknader och även sortera på nyckeltal för att jämföra aktier. Ett tips är dessutom att bygga upp en bevakningslista med aktier som du tycker är extra spännande att följa.

Så vad passar mig? Aktier eller fonder?

Givetvis är det bara du själv som vet vad som passar dig bäst. Nedan ger jag lite tips på när aktier eller fonder passar generellt. Om du vill så kan du givetvis kombinera båda, det ger dessutom mer riskspridning.

Generellt så passar aktier dig som;

– Har tid att lägga ner på ditt sparande
– Vill kunna få högre möjlighet till avkastning men också kan tänka sig att ta en högre risk

Fonder är ett bra alternativ för dig som;

– Vill ha ett tryggt sparande med lägre risk
– Hellre lägger tid på annat och låter en expert göra jobbet

En bra idé kan som sagt vara att blanda, så om du äger någon enstaka aktie kan det vara värt att dela upp ditt sparande och också investera i fonder. På så sätt får du en bra riskspridning och behöver inte göra något annat än att se dina pengar växa över lång tid.
Ett vanligt sätt att kombinera är genom att köpa svenska aktier och komplettera med någon globalfond och tillväxtmarknadsfond för att få exponering utanför Sverige också.

Oavsett vad du väljer så önskar jag dig lycka till med ditt aktie- eller fondsparande!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer