Hoppa till huvudinnehållet

Indexfonder – allt du behöver veta!

Vad är en indexfond?

En indexfond har som mål att återspegla utvecklingen för ett visst index. Det innebär att förvaltaren inte fattar några investeringsbeslut annat än för att bättre återspegla sitt jämförelseindex.

Motsatsen är aktiv förvaltning där ett team av förvaltare och analytikern tillsammans försöker förutspå vilka värdepapper som kommer att utvecklas bäst framöver. Det är lätt att förstå att indexförvaltningen, eller passiv förvaltning som det ofta kallas, är betydligt mer kostnadseffektiv eftersom det mesta arbetet kan göras av en dator. Detta är ett av de viktigaste skälen till att indexfonder i de flesta fall bara kostar en bråkdel av motsvarande aktivt förvaltade fonder. En indexfond behöver inte nödvändigtvis vara en aktiefond. Man kan mycket väl tänka sig en indexfond som följer någon del av obligationsmarknaden eller index för andra tillgångspriser. Aktiefonder är däremot absolut vanligast.

Vill du lära mer om index så kan du läsa inlägget om: Vad är index och hur fungerar det?

Spara i indexfonder

Senaste åren har det både bland sparare och i media pratats om indexfonder. Man får ofta höra att indexfonder är bättre än aktivt förvaltade fonder eftersom förvaltarna sällan lyckas slå index över tid. I följande inlägg tänkte jag ge en nyanserad bild av indexfonder som placeringsalternativ.

De svenska indexfonderna

På den svenska fondmarknaden har det funnits indexfonder sedan 1958 men det är först under de senaste 15 åren som utbudet exploderat samtidigt som avgifterna har pressats ned till botten. Idag finns det till och med indexfonder som är utan förvaltningsavgift.

Den kritiske tänker naturligtvis att ingenting här i världen är gratis – och visst är det så. Bankerna som erbjuder dessa fonder ser naturligtvis marknadsföringsvärdet i att erbjuda gratisprodukter. Man skulle kunna jämföra det med när matbutikerna har specialpriser för att locka kunder till butiken. Som kund kan man naturligtvis utnyttja detta då indexfonder utan förvaltningsavgift ger oss sparare en fantastisk möjlighet att få exponering mot börsen utan att betala för det. Det ska sägas att indexfonder generellt sett har en ganska låg årlig avgift – vilket gör det till en väldigt attraktiv placering.

Nordnets Indexfonder

Nordnet har ett brett erbjudande av indexfonder med låga avgifter, vissa även helt utan avgift!

Nordnet Indexfond Sverige ESG – avgiftsfri!
Nordnet Indeksfond Norge – avgiftsfri!
Nordnet Indeksfond Danmark ESG
Nordnet Indexirahasto Suomiavgiftsfri!
Nordnet Indexfond Teknologi
Nordnet Indexfond Global ESG
Nordnet Indexfond USA ESG
Nordnet Indexfond Europa ESG

Fördelar med indexfonder

Kostnadseffektivt – indexfonder är i de flesta fall de billigaste fonderna som går att finna på sina respektive marknader. Detta gör att det blir ett billigt sätt att komma åt exponering mot aktier.

Transparensen – det är lätt att jämföra och utvärdera förvaltningen eftersom syftet är att direkt återspegla ett visst index. Man vet också exakt vad man får, vilket man inte vet i en aktiv förvaltning som är i ständig rörelse när förvaltaren köper och säljer.

Svårt att slå index – de flesta förvaltare och har svårt att slå index över tid. Det beror inte på att förvaltarna är oskickliga utan snarare på avgiftsuttaget. En aktiv fond som tar 1,5 procent i årligt avgift måste ju överprestera med 1,5 procent för att bara gå jämnbra med en gratis indexfond. Förvaltarnas resultat kommer att falla ut som en normalfördelning där de flesta går ungefär som index (alltså som snittet) före avgifter. Men när avgifterna adderas så förskjuts deras förvaltningsresultat över tid åt ett resultat under snittet.

Nackdelar med indexfonder

Omöjligt att slå index – det enda vi kan vara säkra på när vi köper en indexfond är att vi kommer att gå som marknadens index minus kostnaderna för fonden. Det finns alltså ingen möjlighet i världen att överprestera kraftigt mot index, vilket är de aktiva förvaltarnas avsikt.

Mycket av de största – en indexfond kommer alltid att domineras av de största bolagen på marknaden. Ofta så finns det en överrepresentation av äldre bolag med traditionella affärsmodeller som har en fantastisk utveckling när de tittar tillbaka i backspegeln. Index kommer däremot inte innehålla morgondagens nya stjärnor – de blir först en del av index när framgången varit ett faktum under en lång period och bolaget tillslut nått ett börsvärde stort nog för att platsa i index.

Ojämn fördelning – ett index kan mycket väl bli koncentrerat till ett fåtal bolag. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 som ett exempel dominerade till över 40 procent av Ericsson i början av år 2000. Samma sak gällde i Helsingfors med Nokia och det gäller idag med Köpenhamn där Novo Nordisk blivit en gigant. I dessa lägen finns det ”cappade” index där inget bolag får utgöra mer än t.ex. 10 procent av indexets innehåll. Fördelen då är att vi får en bättre riskspridning men vi kommer därmed inte att återspegla utvecklingen för det ”ocappade” indexet, alltså den verkliga marknaden.

För vem passar det att spara i indexfonder?

Om indexfonden är aktiebaserad så passar det sparare med en långsiktig sparhorisont. En trubbig men vettig tumregel som finns är följande; Exponera 10 procentenheter för varje år som pengarna kan avvaras.

Det skulle då betyda att en sparare med över 10 års horisont kan ha 100 procent aktieexponering medan en sparare som bara har ett års horisont skall begränsa sig till 10 procent.

Tänk också på att sprida riskerna även när det gäller index, även om man många gånger får en global exponering via bolagen i ett index som har en stor del av sin affär spridd i världen. Breda indexfonder gör sig bra som bas i den långsiktiga placerarens portfölj

När passar inte indexfonder?

Indexfonder passar inte för den kortsiktige spararen, om fonden är aktiebaserad. För en sparare kan även indexfonder vara olämpligt om marknaden man investerar i domineras fullständigt av ett fåtal bolag. Om man investerar på en sådan marknad bör man balansera riskerna genom att addera andra typer av investeringar.

Undersök vad du får!

När du ska placera i en indexfond så är det viktigt att du undersöker vilket index den fonden följer. Detta framgår alltid i fondfaktabladet som varje fond måste ta fram. Du kan ofta hitta den information hos den banken du investerar på.

Vill du prata fonder eller något annat med mig så finns jag både på Twitter och Threads.

/Axel

Läs mer: Vad är en aktie?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Tom
Tom
2024-02-24 12:42

Tack!

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm